SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Chemia ogólna i nieorganiczna |
Kod przedmiotu | 01.3-WZS-ŻCZP-choin-S21 |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2021/2022 |
Semestr | 1 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 5 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Laboratorium | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Wykład | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Egzamin |
Zapoznanie Studentów z aspektami chemii ogólnej i nieorganicznej w odniesieniu do układów biologicznych z uwzględnieniem podstaw równowagi wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej, analizy pierwiastków, będących elementami budulcowymi organizmów żywych, oraz właściwości pierwiastków niezbędnych lub toksycznych dla organizmów żywych. W ramach zajęć laboratoryjnych Student pozna zasady bezpiecznej pracy w laboratorium chemicznym oraz nauczy się przygotowywać roztwory o danym stężeniu, składzie i pH, prawidłowo posługując się aparaturą laboratoryjną oraz wykonywać analizy fizyko-chemiczne produktów żywnościowych.
Znajomość chemii na poziomie szkoły średniej.
Wykład: Podstawowe pojęcia, definicje i prawa chemiczne. Budowa atomu, układ okresowy pierwiastków. Wiązania chemiczne. Elektrochemia. Roztwory i ich właściwości. Stężenia roztworów. Równowagi w roztworach elektrolitów, prawo rozcieńczeń Ostwalda, definicje kwasów i zasad, pojęcie pH. Bufory. Hydroliza. Kinetyka chemiczna. Właściwości fizyczne i chemiczne wybranych pierwiastków grup głównych i pobocznych. Analiza jakościowa. Praktyczne obliczenia (rozcieńczanie, zatężanie, mieszanie roztworów, obliczanie dawek).
Laboratorium: Podstawowe zasady pracy w laboratorium chemicznym oraz podstawowe techniki laboratoryjne. Mianowane roztwory kwasów i zasad. Nastawianie miana roztworów. Krzywe miareczkowania. Roztwory buforowe. Przygotowywanie roztworów o danym stężeniu, składzie i pH. Wskaźniki pH. Identyfikacja i właściwości wybranych kationów i anionów. Analiza zanieczyszczeń wody. Analiza kolorymetryczna. Oznaczanie kwasowości wybranych produktów żywnościowych.
- podająca (wykład w formie prezentacji multimedialnej)
- praktyczna (ćwiczenia laboratoryjne z wykorzystaniem podstawowego sprzętu laboratorium chemicznego)
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład: ocena z egzaminu w formie pisemnej, do której Student jest dopuszczany na podstawie uprzedniego zaliczenia ćwiczeń laboratoryjnych. Sprawdzian trwający 60 minut zawiera 4 zagadnienia. Do zaliczenia na ocenę dostateczną konieczne jest uzyskanie min. 50% możliwych do zdobycia punktów.
Laboratorium: ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen z dwóch kolokwiów pisemnych (uzyskanie min. 50% możliwych do zdobycia punktów z każdego kolokwium) oraz oceny otrzymanej na koniec semestru ze sprawozdań, opisujących przeprowadzone doświadczenia laboratoryjne.
Ocena końcowa z laboratorium to średnia arytmetyczna ocen uzyskanych z dwóch kolokwiów oraz oceny ze sprawozdań.
Ocena końcowa przedmiotu to średnia arytmetyczna ocen końcowych z wykładu i laboratorium.
1. Chemia ogólna. L. Pajdowski. PWN, Warszawa, 2002
2. Podstawy chemii nieorganicznej. A. Bielański. PWN, Warszawa, 2006
3. Praktyczne obliczenia farmaceutyczne. Michael Bonner, David Wright. PZWL. Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa. 2009
4. Analiza żywności. Pod redakcją M. Nogali-Kałuckiej. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań, 2010
1. Otton F. A., Wilkinson G., Gaus P. L., Chemia nieorganiczna. PWN, Warszawa, 1995
Zmodyfikowane przez dr inż. Iwona Sergiel (ostatnia modyfikacja: 25-04-2021 21:57)