SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Grafika inżynierska |
Kod przedmiotu | 01.3-WZS-ŻCZP-gri-S21 |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2021/2022 |
Semestr | 2 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Projekt | 20 | 1,33 | 12 | 0,8 | Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zasadami komunikowania się przy pomocy rysunku i nabycie przez nich umiejętności sporządzania prostych rysunków technicznych i schematów.
Znajomość podstaw geometrii oraz umiejętność posługiwania się podstawowymi przyborami kreślarskimi.
Podstawy rysunku technicznego. Rola normalizacji w rysunku technicznym. Rzuty prostokątne na dwie i więcej rzutni. Przekroje, obroty i kłady. Rzuty aksonometryczne. Tworzenie powierzchni. Zasady wymiarowania. Podstawy rysunku technicznego maszynowego i budowlanego. Schematy prostych układów mechanicznych, elektrycznych i hydraulicznych. Schematy blokowe procesów technologicznych przemysłu spożywczego. Wprowadzenie do korzystania z programów CAD.
Metoda ćwiczeniowo-praktyczna: wykorzystanie modeli brył i części maszyn, przeźroczy, prospektów przy wykonywaniu rysunków oraz dokumentacji technicznej przy nauce czytania rysunków.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen za wszystkie indywidualne ćwiczenia (rysunki) i ze sprawdzianów.
Zmodyfikowane przez dr inż. Stanisław Pryputniewicz (ostatnia modyfikacja: 23-04-2021 20:44)