SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Podstawy psychodietetyki - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Podstawy psychodietetyki
Kod przedmiotu 12.0-WZS-ŻCZP-ppsy-S21
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2021/2022
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Anita Famuła-Jurczak, prof. UZ
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem nauczania jest zdobycie wiedzy w zakresie postępowania z pacjentami z różnymi problemami w odżywianiu, o różnym poziomie motywacji do zmiany, różnych predyspozycjach osobowościowych oraz preferencjach w zakresie sposobu współpracy ze specjalistą

Wymagania wstępne

Brak wymagań wstępnych 

Zakres tematyczny

Emocjonalne funkcje jedzenia

Zasady zdrowego myślenia – myśleć jak osoby szczupłe

Wyobrażenia i przekonania w procesie zmiany

Etapy zmiany zachowania

Blokady w procesie bycia szczupłym

Rozpoznawanie sygnałów z ciała

Badanie przeszłości związanej z odchudzaniem

Metody kształcenia

Metody  podające:

-Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych

- wykład problemowy

Metody aktywizujące :

                -dyskusja

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Warunkiem zaliczenia jest napisanie testu wiedzy. Ocena wg następującej skali 0-51% ocena niedostateczna, 52%-67%- dostateczna, 68%-83% dobry, 84-100% bardo dobry

Literatura podstawowa

1. Fairburn Ch. Terapia poznawczo behawioralna i zaburzenia odżywiania  2013 Wydawnictwo UJ

2.Ogińska-Bulik N. Psychologia nadmiernego jedzenia. Przyczyny, konsekwencje, sposoby zmiany 2004. Wydawnictwo uniwersytetu Łódzkiego

Literatura uzupełniająca

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Anita Famuła-Jurczak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 25-04-2021 13:46)