SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Ekologia i ochrona środowiska - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Ekologia i ochrona środowiska
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-eos-S21
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2021/2022
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 1
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • prof. dr hab. Leszek Jerzak
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Ćwiczenia 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zajęcia z ekologii i ochrony środowiska mają przybliżyć i pozwolić zrozumieć funkcjonowanie przyrody jako całości, ekosystemów oraz miejsce człowieka w tych strukturach. Następnym celem jest zrozumienie jak aktywność ekonomiczna człowieka wpływa na środowisko i tym samym na ludzi. Szczególnie ważnym zagadnieniem jest produkcja żywności i i występujące w tym procesie zanieczyszczenia. Aby zachować stan równowagi konieczna jest aktywność ludzka zgodna z koncepcją zrównoważonego rozwoju.  Celem przedmiotu jest wypracowanie umiejętności oceny stanu środowiska oraz właściwej interpretacji zagrożeń spowodowanych działalnością człowieka. Podczas zajęć jest omawiany wpływ emisji substancji szkodliwych na stan środowiska oraz metody zapobiegania skażeniom, szczególnie w aspekcie produkcji i przetwarzania żywności.

Wymagania wstępne

Student powinien dysponować wiedzą podstawową z zakresu biologii, chemii i fizyki.

Zakres tematyczny

  1. Miejsce człowieka w przyrodzie. Wybrane zagadnienia z zakresu ekologii populacji. Biotyczne i abiotyczne czynniki ograniczające. Ekosystem .Struktura i funkcjonowanie ekosystemu.
  2. Miasto jako ekosystem. Zjawisko synantropizacji i synurbizacji.
  3. Znakowanie produktów przyjaznych środowisku. Zdrowa żywność. Wpływ rolnictwa na przyrodę. Rolnictwo przyjazne środowisku.
  4. Zanieczyszczenie środowiska a skażenie chemiczne żywności: metale ciężkie, dioksyny, PCB, WWA, azotany (V), azotany (III), pestycydy. GMO.
  5. Zanieczyszczenia wód i ich ochrona. Rekultywacja zbiorników wodnych. Ścieki bytowe i przemysłowe. Oczyszczalnie ścieków. Uzdatnianie wody pitnej.
  6. Zanieczyszczenia i ochrona powietrza atmosferycznego (m. in. kwaśne deszcze, ozon, pyły).
  7. Degradacja gleb. Ochrona i rekultywacja.
  8. Podstawy gospodarki odpadami spożywczymi. Segregacja, recykling i utylizacja odpadów.
  9. Ochrona środowiska przyrodniczego w kontekście produkcji żywności.
  10. Koncepcja zrównoważonego rozwoju. Odnawialne źródła energii.
  11. Inicjatywy na rzecz ochrony przyrody i środowiska w skali międzynarodowej.

Metody kształcenia

  • Wykład z wykorzystaniem technik multimedialnych,
  • dyskusja seminaryjna (na podstawie przygotowanych wcześniej referatów),
  • projekty.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Na zaliczenie przedmiotu składają się:

  • zaliczenie z ćwiczeń (projekt),

Po zaliczeniu ćwiczeń student/ka może przystąpić do pisemnego kolokwium końcowego (test wyboru).

Oceną z przedmiotu jest średnia ocen z kolokwium końcowego (testu) oraz z ćwiczeń.

Literatura podstawowa

  1. DOBRZAŃSKA B., DOBRZAŃSKI G., KIEŁCZEWSKI 2018. Ochrona środowiska przyrodniczego. PWN, Warszawa.
  2. DUDEK K., TRYJANOWSKI P., JERZAK L. 2016. Zwierzęta konfliktowe w miastach. RDOŚ w Gorzowie Wlkp.
  3. KRYSTEK J. [red.] 2018. Ochrona środowiska dla inżynierów. PWN. Warszawa.
  4. NAWIRSKA A., SZYMAŃSKI L. 2002. Gospodarka wodno-ściekowa w zakładach przemysłu spożywczego, Wyd. Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Wrocław.
  5. TRYJANOWSKI P., KUŹNIAK S., KUJAWA K., JERZAK L. 2009. Ekologia ptaków krajobrazu rolniczego. Bogucki Wyd. Nauk., Poznań.

Literatura uzupełniająca

  1. KREBS C. J. 2011. Ekologia. Eksperymentalna analiza rozmieszczenia i liczebności. PWN. Warszawa.
  2. KUBICKI M. (red). 1998. Ochrona środowiska w przemyśle spożywczym. Wydawnictwo FAPA. Warszawa. 
  3. KUMIDER J. 1996. Utylizacja odpadów przemysłu rolno-spożywczego. Aspekty towaroznawcze i ekologiczne, Wyd. AE w Poznaniu, Poznań.
  4. KUMIDER J, ZIELNICA J. 2004. Ekologiczne aspekty pozyskiwania i przetwarzania żywności. AE. Poznań.
  5. MAŁACHOWSKI K. (red.) 2007. Gospodarka a środowisko i ekologia. Wyd. CeDeWu. Warszawa.
  6. NERYNG A., WOJDALSKI J., BUDNY J., KRASOWSKI E.: Energia i woda w przemyśle rolno-spożywczym. WNT. Warszawa 1990. 
  7. ROSIK-DULEWSKA CZ. 2015. Podstawy gospodarki odpadami. PWN. Warszawa.
  8. STRZAŁKO J., MOSSOR-PIETRASZEWSKA T. 2005. Kompendium wiedzy o ekologii. PWN. Warszawa.
  9. SZOŁTYSEK K. 2004. Zarys problematyki żywności ekologicznej. AE. Wrocław.
  10. WIĄCKOWSKI S. 2011. Ekologia ogólna. Bydgoszcz - Kielce.
  11. WOJDALSKI J., DOMAGAŁA A., KALETA A., JANUS P. 1998. Energia i jej użytkowanie w przemyśle rolno-spożywczym, SGGW, Warszawa.
  12. ZIMNY H. 2005. Ekologia miasta. Warszawa.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 30-04-2021 08:46)