SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Praktyka zawodowa - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Praktyka zawodowa
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-prz-S21
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2021/2022
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 4
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Anna Gawrońska
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Praktyka 120 8 120 8 Zaliczenie 

Cel przedmiotu

Rozwijanie oraz konfrontacja nabytej w trakcie studiów wiedzy z rzeczywistością zawodową.

Bezpośrednie pozyskiwanie doświadczeń i praktycznej wiedzy.

Rozwijanie aktywności i przedsiębiorczości studentów.

Wymagania wstępne

Znajomość oraz zrozumienie roli zagadnień z zakresu podstaw żywienia człowieka, oraz matematyki, chemii oraz podstaw fizjologii i anatomii człowieka.

Umiejętność rozwiązywania prostych zagadnień z zakresu żywienia człowieka oraz umiejętność przedstawienia zasad prawidłowego żywienia.  

Wymagana w trakcie praktyki książeczka Sanepidu z ważnymi badaniami na nosicielstwo.

Zakres tematyczny

Zakres przedmiotowy praktyki wymaga zapewnienia studentowi możliwości uczestniczenia w poszczególnych pracach realizowanych przez zakład pracy  a także zapoznanie z zakładowym regulaminem pracy, przepisami o bezpieczeństwie i higienie pracy oraz o ochronie tajemnicy państwowej i służbowe.

Praktyka powinna umożliwiać:

  1. Zapoznanie się studenta ze struktura organizacyjna i podstawowymi dokumentami (aktami prawnymi) regulującymi zasady funkcjonowania przedsiębiorstwa.
  2. Przyswojenie podstawowych zasad z zakresu zatrudnienia, prowadzenia spraw kadrowych wynikających z kodeksu pracy.
  3. Zapoznanie się z prowadzoną dokumentacją planistyczną i finansowo – księgową z zakresu:
  • podstawowych zasad prowadzonej księgowości,
  • podstawowej analizy kosztów oraz analizy sprzedaży produktów lub usług,
  • zasad współpracy z urzędami nadzorującymi przedsiębiorcę.

      A także zapoznanie się studenta:

  • z wymogami sanitarnymi i ochrony środowiska,
  • z technologią produkcji potraw, technologiami produkcji, technikami badań i oceny jakości żywności,
  • z analiza chemiczna, mikrobiologiczną żywności, z jakością produktu,
  • z zaopatrzeniem w surowiec oraz w środki do produkcji,
  • z zasadami przygotowania produkcji (np. : opakowania, transport) i jej dystrybucji,
  • z zasadami marketingu.

W  zależności od miejsca prowadzenia praktyki:

  1. W ramach praktyki w zakładach przetwórstwa żywności  - zapoznanie z procesem technologicznym w zakresie przetwórstwa zywności, technikami badania i oceny jakości surowców oraz produktów gotowych, technikami i technologiami wykorzystywanymi do tworzenia nowych produktów i przetwarzania żywności, przygotowaniem oraz transportem
  2. W ramach praktyki w gabinetach dietetycznych  i w ramach edukacji żywieniowej-  zapoznanie się z oceną stanu odżywienia człowieka  i  procesem układania diet z wykorzystaniem odpowiednich programów komputerowych, procesem edukacji pojedyńczych pacjentów i grup
  3. W ramach praktyki w zakładach gastronomicznych, stołówkach, cateringu - zapoznanie sie z technikami i technologiami wykorzystywanymi do przygotowywania posiłków (w tym z programami komuterowymi do ulkładania posiłków dla grup ludności), tworzenia nowych posiłków i przetwarzania żywności, oceną jakościową surowców i gotowych posiłków,  transportem i serwowaniem posiłków, 
  4. W ramach praktyki w laboratoriach badawczych związanych z oceną żywności - zapoznanie sie z metodami  i urządzeniami służącymi do badań i oceny jakości żywności,

Zaleca się:

- uczestnictwo studentów w pracach (w zależności od miejsca prowadzenia praktyki) w zakresie poszczególnych etapów procesu przetwarzania surowców, badania i oceny jakościowej żywności czy też procesów zachodzących w ramach prac w firmach doradztwa dietetycznego, zakładach zbiorowego żywienia, laboratoriach (także z zasadami działania poszczególnych urządzeń zainstalowanych w  zakładzie pracy),

- zapoznanie się studentów z możliwością realizacji pracy dyplomowej związanej z działalnością firmy
 w oparciu o analizę danych i potrzeb zgłaszanych przez firmę.

Student zobowiązany jest do przygotowania pisemnego raportu z przebiegu praktyki (prowadzenia dziennika praktyki) .

Metody kształcenia

Praktyczne wykonywanie czynności zawodowych w wybranych  zakładach pracy.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Zaliczenie praktyki

Warunkiem zaliczenia studentowi praktyki jest przedstawienie prawidłowo wypełnionego i poświadczonego przez zakład pracy dziennika praktyk. W dzienniku praktyki należy zamieścić szczegółowe sprawozdanie z odbytej praktyki, dokumentujące opis przebiegu praktyki i zakresu wykonywanych podczas jej trwania ważniejszych czynności. Opiekun praktyk ze strony zakładu weryfikuje sprawozdanie pod kątem zgodności wykonanych zadań przez studenta i dokonuje oceny przebiegu praktyki a opiekun  ze strony UZ weryfikuje sprawozdanie pod kątem zgodności wykonanych zadań przez studenta podczas praktyki z kierunkiem studiów.

 

Literatura podstawowa

Literatura uzupełniająca

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 13-07-2022 11:48)