Zapoznanie studentów z podstawami problemami prawa żywnościowego. Podanie źródeł prawa z tego zakresu i podstawowych definicji oraz zasad. Przybliżenie europejskiego prawa żywnościowego. Omówienie bezpieczeństwa żywności oraz jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Wymagania wstępne
Nie ma.
Zakres tematyczny
Zagadnienia wprowadzające do przedmiotu. Podanie literatury oraz aktów prawnych z tego zakresu. Ustalenie zasad zaliczenia przedmiotu. Wyjaśnienie podstawowych pojęć.
Podanie i wyjaśnienie zasad prawa żywnościowego. Dyskusja na temat zasad prawa żywnościowego.
Prawo żywnościowe a Unia Europejska.
Polityka dotycząca bezpieczeństwa i jakości żywności.
Jakość handlowa artykułów rolno-spożywczych.
Produkty pochodzenia zwierzęcego.
Żywność tradycyjna i kontrole żywności - dyskusja.
Warunki nowej żywności. Co to jest GMO i jaki mam na ten temat pogląd – dyskusja.
Metody kształcenia
Wykład z prezentacją multimedialną. Oparty na prezentacji problemów, analizie materiałów źródłowych, dyskusji.
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Opis efektu
Symbole efektów
Metody weryfikacji
Forma zajęć
Warunki zaliczenia
Warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnej oceny z kolokwium zaliczeniowego i obecność na wykładach, a także aktywność na zajęciach.
Literatura podstawowa
Oleszko A., Prawo żywnościowe wspólnotowego rynku rolnego, Kraków 2006
Korzycka-Iwanow M., Prawo żywnościowe. Zarys prawa polskiego i wspólnotowego, Warszawa 2007
Oleszko A., Jerzyńska B., Prawo rolne i żywnościowe: zarys wykładu, Kraków 2003
Akty prawne:
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
Ustawa z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego
Literatura uzupełniająca
Taczanowski M. Prawo żywnościowe w warunkach członkostwa Polski w Unii Europejskiej, Warszawa 2009
Nowe prawo żywnościowe Unii Europejskiej a systemy GMP, GHP, HACCP, pod red. J. Kowalskiej, Gdańska 2006
Wielka encyklopedia prawa. T. 8, Prawo rolne i żywnościowe, red. naczelny B. Hołyst, Warszawa 2015.
Uwagi
Zmodyfikowane przez dr Marek Derlatka (ostatnia modyfikacja: 24-04-2021 18:10)
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.