SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Ogólna technologia żywności - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Ogólna technologia żywności
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-otż-S21
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2021/2022
Informacje o przedmiocie
Semestr 3
Liczba punktów ECTS do zdobycia 6
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr hab. inż. Tomasz Zięba, prof. UZ
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Laboratorium 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę
Wykład 30 2 18 1,2 Egzamin

Cel przedmiotu

Poznanie  głównych kierunków przetwórstwa rolno-spożywczego. Wprowadzenie studentów w podstawy technologii żywności, rodzaju stosowanych operacji jednostkowych, wykorzystania maszyn i urządzeń oraz poszczególnych procesów. Poznanie sposobów utrwalania wytworzonej żywności oraz utylizacji powstałych produktów odpadowych.

Wymagania wstępne

Przedmioty poprzedzające:  matematyka, fizyka, chemia, mikrobiologia, analiza żywności.

Zakres tematyczny

Przemysł spożywczy - jego organizacja i struktura w Polsce, ogólne zadania przemysłu spożywczego; jakość żywności i surowców służących do jej produkcji; operacje i  niezłożone procesy stosowane w przetwórstwie, utrwalanie i przechowywanie w produkcji przemysłowej i ich wpływ na wartość biologiczną, funkcjonalną i organoleptyczną żywności; metody utrwalania żywności, pomocnicze materiały i techniki w technologii żywności; technologie produktów ubocznych; produkty odpadowe przemysłowej produkcji żywności i metody ich utylizacji.

Metody kształcenia

metody podające: wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych

metody poszukujące: laboratorium technologiczne: ocena surowca i produktu spożywczego, praktyczne wykorzystanie operacji jednostkowych w przetwarzaniu żywności

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Warunkiem przystąpienia do egzaminu jest uzyskanie pozytywnej oceny z laboratorium. Ocena końcowa stanowi średnią ważoną oceny z laboratorium (waga 0,4) oraz egzaminu (waga 0,6).

Literatura podstawowa

Ogólna technologia żywności, Pijanowski E., Dłużewski M., Dłużewska A., Jarczyk A. WNT 2

.: Przewodnik do ćwiczeń z ogólnej technologii żywności. Sobkowicz G. Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Wrocław 1998

 

 

 

 

Literatura uzupełniająca

Bednarski W: Ogólna technologia żywności. Wydawnictwo Akademii Rolniczo-Technicznej, Olsztyn 1996

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. inż. Tomasz Zięba, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 05-05-2021 14:33)