SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Ogólna technologia żywności |
Kod przedmiotu | 01.3-WZS-ŻCZP-otż-S21 |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2021/2022 |
Semestr | 3 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 6 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Laboratorium | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Wykład | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Egzamin |
Poznanie głównych kierunków przetwórstwa rolno-spożywczego. Wprowadzenie studentów w podstawy technologii żywności, rodzaju stosowanych operacji jednostkowych, wykorzystania maszyn i urządzeń oraz poszczególnych procesów. Poznanie sposobów utrwalania wytworzonej żywności oraz utylizacji powstałych produktów odpadowych.
Przedmioty poprzedzające: matematyka, fizyka, chemia, mikrobiologia, analiza żywności.
Przemysł spożywczy - jego organizacja i struktura w Polsce, ogólne zadania przemysłu spożywczego; jakość żywności i surowców służących do jej produkcji; operacje i niezłożone procesy stosowane w przetwórstwie, utrwalanie i przechowywanie w produkcji przemysłowej i ich wpływ na wartość biologiczną, funkcjonalną i organoleptyczną żywności; metody utrwalania żywności, pomocnicze materiały i techniki w technologii żywności; technologie produktów ubocznych; produkty odpadowe przemysłowej produkcji żywności i metody ich utylizacji.
metody podające: wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
metody poszukujące: laboratorium technologiczne: ocena surowca i produktu spożywczego, praktyczne wykorzystanie operacji jednostkowych w przetwarzaniu żywności
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Warunkiem przystąpienia do egzaminu jest uzyskanie pozytywnej oceny z laboratorium. Ocena końcowa stanowi średnią ważoną oceny z laboratorium (waga 0,4) oraz egzaminu (waga 0,6).
Ogólna technologia żywności, Pijanowski E., Dłużewski M., Dłużewska A., Jarczyk A. WNT 2
.: Przewodnik do ćwiczeń z ogólnej technologii żywności. Sobkowicz G. Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Wrocław 1998
Bednarski W: Ogólna technologia żywności. Wydawnictwo Akademii Rolniczo-Technicznej, Olsztyn 1996
Zmodyfikowane przez dr hab. inż. Tomasz Zięba, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 05-05-2021 14:33)