SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Bezpieczeństwo produkcji żywności i systemy zarządzania jakością |
Kod przedmiotu | 01.3-WZS-ŻCZP-bezp-S21 |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2021/2022 |
Semestr | 6 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Ćwiczenia | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy na temat systemów zapewnienia bezpieczeństwa produkcji w łańcuchu żywnościowym oraz wiedzy na temat dedykowanych dla branży systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem, w tym także zintegrowanych systemów zarządzania.
Znajomość podstawowych zasad bezpieczeństwa w łańcuchu żywnościowym oraz podstawowych przepisów prawa żywnościowego.
Treści programowe:
Wykład 1. Łańcuch produkcji żywności w aspekcie bezpieczeństwa zdrowotnego
Wykład 2. Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności: GAP, GMP/GHP, HACCP
Wykład 3. Standard ISO 22000
Wykład 4. Inne standardy powszechne w łańcuchu produkcji żywności (IFS, BRC)
Wykład 5. Elementy praktycznego dokumentowania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności
Wykład 6. Integracja systemów zarządzanie jakością i bezpieczeństwem
Wykład 7: Zintegrowane systemy zarządzania.
Ćwiczenie 1. Łańcuch jakości i procesy w systemach zapewnienia jakości
Ćwiczenie 2. Tworzenie standardów GAP, GMP, GHP – księga
Ćwiczenie 3. Tworzenie standardów GAP, GMP, GHP – instrukcje
Ćwiczenie 4. System HACCP – przyjęcie polityki w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego, analiza zagrożeń, projektowanie planu monitorowania CCP
Ćwiczenie 5. Omówienie projektów
Ćwiczenie 6. Audyt zgodności z zasadami GAP, GMP/GHP i HACCP
Ćwiczenie 7. Dokumentowanie audytu
Ćwiczenie 8. Zaliczanie projektów
Metody podające:
- Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
- wykład problemowy
Metody poszukujące:
- sytuacyjna: analiza przypadku
- ćwiczenia projektowe
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie pozytywnej oceny z ćwiczeń oraz kolokwium zaliczeniowego z wykładu. Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną oceny z ćwiczeń oraz oceny z wykładu.
1. Pr. zbiorowa pod red Tadeusza Trziszki. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, Wyd. UP we Wrocławiu, 2009.
2. Kołożyn-Krajewska Danuta, Sikora Tadeusz. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka. Wyd. C. H. Beck, Warszawa 2010.
3. Dokumenty normatywne z zakresu systemów zarządzania jakością w branży spożywczej oraz zintegrowanych systemów zarządzania.
1. Łunarski Jerzy. Zarządzanie jakością, standardy i zasady. Wyd. Nauk.-Techniczne, Warszawa, 2008
W sylabusie wprowadzono treści dotyczące systemów zarządzania jakością, bezpieczeństwem oraz środowiskiem w branży spożywczej. Wiedzę do ich efektywnego przekazania zdobyto podczas studiów podyplomowych pn. "Menedżer jakości", w ramach projektu "Zintegrowany program kształcenia na Uniwersytecie Zielonogórskim" współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach osi priorytetowej:III. Szkolnictwo wyższe dla gospodarki i rozwoju, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Działanie 3.5 Kompleksowe programy szkół wyższych.
Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 27-04-2021 17:06)