SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Żywienie człowieka w ontogenezie |
Kod przedmiotu | 01.3-WZS-ŻCZP-zczo-S21 |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2021/2022 |
Semestr | 3 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Laboratorium | 40 | 2,67 | 24 | 1,6 | Zaliczenie na ocenę |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Uzyskanie przez studentów wiedzy z zakresu podstawowych pojęć/definicji stosowanych w nauce o żywieniu człowieka oraz z podziałem, rolą, funkcjami makro- i mikroskładników pokarmowych, trawieniem, wchłanianiem; zapotrzebowaniem, objawami niedoborów w organizmie; głównymi źródłami.
Podstawowa wiedza dotycząca fizjologii i biochemii.
Wykłady: Wykład wprowadzający. Skład organizmu człowieka. Wydatek energetyczny i przemiana materii u człowieka. Fizjologia układu trawiennego człowieka – jama ustna, gardło, przełyk, żołądek. Fizjologia układu trawiennego człowieka – dwunastnica, wątroba, trzustka, jelito cienkie, jelito grube. Makroskładniki: białka, tłuszcze i węglowodany w żywieniu człowieka (podział, funkcje w organizmie, normy żywienia i główne źródła w pożywieniu). Witaminy i składniki mineralne (podział, funkcje w organizmie, objawy niedoborów i nadmiarów, normy żywienia i główne źródła w pożywieniu). Gospodarka wodna w organizmie, elektrolity w żywieniu człowieka.
Ćwiczenia: Tabele składu i wartości odżywczej produktów spożywczych. Wartość energetycznej produktów spożywczych. Podstawowa i całkowita przemiany materii. Wartość biologiczna białka, efekt uzupełniania się aminokwasów. Trawienie cukrów układzie pokarmowym. Trawienie białek układzie pokarmowym. Trawienie tłuszczów w układzie pokarmowym. Ocena ilości tłuszczu, kwasów tłuszczowych i cholesterolu w wybranych produktach i diecie. Produkty spożywcze jako źródło błonnika pokarmowego. Wartość odżywcza produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Aktywność biologiczna witaminy D, jej ilość w diecie. Oznaczanie fluoru w wodzie, jego główne źródła w diecie. Biodostępność żelaza i cynku. Potencjalny wpływ pokarmów na równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Wykłady: Prezentacja multimedialna.
Ćwiczenia: Przeprowadzenie doświadczeń w laboratorium. Analiza źródłowych materiałów naukowych, rozwiązywanie problemów badawczych indywidualnie i w zespołach, dyskusje.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykłady: Egzamin pisemny.
Ćwiczenia: Uzyskanie pozytywnych ocen z wszystkich kolokwiów oraz uzyskanie prawidłowych wyników w przeprowadzanych doświadczeniach.
1. Ciborowska H. Rudnicka A. Dietetyka -żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL 2004
2. Grajeta H. (red) Żywienie człowieka i analiza żywności wybrane zagadnienia. Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu 2017
3. Gawęcki J. (Redakcja): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom1. Wydawnictwo Naukowe PWN 2016.
4. Jarosz M. (Redakcja): Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ Warszawa 2017.
5. Traczyk T. Fizjologia człowieka w zarysie. PZWL 2010
5. Michajlik A. Ramotowski W. Anatomia i fizjologia człowieka. PZWL 2009
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 05-05-2021 13:40)