SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Żywienie człowieka w ontogenezie - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Żywienie człowieka w ontogenezie
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-zczo-S21
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2021/2022
Informacje o przedmiocie
Semestr 3
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Mateusz Ciepliński
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Laboratorium 40 2,67 24 1,6 Zaliczenie na ocenę
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Uzyskanie przez studentów wiedzy z zakresu podstawowych pojęć/definicji stosowanych w nauce o żywieniu człowieka oraz z podziałem, rolą, funkcjami makro- i mikroskładników pokarmowych, trawieniem, wchłanianiem; zapotrzebowaniem, objawami niedoborów w organizmie; głównymi źródłami.

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza dotycząca fizjologii i biochemii.

Zakres tematyczny

Wykłady: Wykład wprowadzający. Skład organizmu człowieka. Wydatek energetyczny i przemiana materii u człowieka. Fizjologia układu trawiennego człowieka – jama ustna, gardło, przełyk, żołądek.  Fizjologia układu trawiennego człowieka – dwunastnica, wątroba, trzustka, jelito cienkie, jelito grube. Makroskładniki: białka, tłuszcze i węglowodany w żywieniu człowieka (podział, funkcje w organizmie, normy żywienia i główne źródła w pożywieniu). Witaminy i składniki mineralne (podział, funkcje w organizmie, objawy niedoborów i nadmiarów, normy żywienia i główne źródła w pożywieniu). Gospodarka wodna w organizmie, elektrolity w żywieniu człowieka. 

Ćwiczenia: Tabele składu i wartości odżywczej produktów spożywczych. Wartość energetycznej produktów spożywczych. Podstawowa i całkowita przemiany materii. Wartość biologiczna białka, efekt uzupełniania się aminokwasów. Trawienie cukrów układzie pokarmowym. Trawienie białek układzie pokarmowym. Trawienie tłuszczów w układzie pokarmowym. Ocena ilości tłuszczu, kwasów tłuszczowych i cholesterolu w wybranych produktach i diecie. Produkty spożywcze jako źródło błonnika pokarmowego. Wartość odżywcza produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Aktywność biologiczna witaminy D, jej ilość w diecie. Oznaczanie fluoru w wodzie, jego główne źródła w diecie. Biodostępność żelaza i cynku. Potencjalny wpływ pokarmów na równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

 

 

Metody kształcenia

Wykłady: Prezentacja multimedialna.

Ćwiczenia: Przeprowadzenie doświadczeń w laboratorium. Analiza źródłowych materiałów naukowych, rozwiązywanie problemów badawczych indywidualnie i w zespołach, dyskusje.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Wykłady: Egzamin pisemny.

Ćwiczenia: Uzyskanie pozytywnych ocen z wszystkich kolokwiów oraz uzyskanie prawidłowych wyników w przeprowadzanych doświadczeniach.

Literatura podstawowa

1. Ciborowska H. Rudnicka A. Dietetyka -żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL 2004

2. Grajeta H. (red) Żywienie człowieka i analiza żywności wybrane zagadnienia. Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu 2017

3. Gawęcki J. (Redakcja): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom1. Wydawnictwo Naukowe PWN 2016.

4. Jarosz M. (Redakcja): Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ Warszawa 2017.

5. Traczyk T. Fizjologia człowieka w zarysie. PZWL 2010

5. Michajlik A. Ramotowski W. Anatomia i fizjologia człowieka. PZWL 2009

 

Literatura uzupełniająca

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 05-05-2021 13:40)