SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Dodatki do żywności |
Kod przedmiotu | 01.3-WZS-ŻCZP-ddż-S21 |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2021/2022 |
Semestr | 4 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 1 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Celem nauczania jest zdobycie wiedzy na temat uwarunkowań prawnych i technologicznych stosowania dodatków w produkcji żywności.
Wiedza z zakresu chemii żywności.
Treści programowe: omówienie wymagań prawnych dotyczących warunków stosowania dodatków do żywności. dodatki do żywności - definicje, pojęcia, zasady, dodatki do żywności - uwarunkowania prawne, barwniki, konserwanty, regulatory kwasowości, przeciwutleniacze i synergenty, emulgatory, hydrokoloidy, substancje tworzące lub utrzymujące strukturę, aromaty, przyprawy i substancje smakowe, substancje słodzące, substancje wzbogacające, dodatki pomocnicze – enzymy, nośniki, rozpuszczalniki, dodatki pomocnicze – substancje klarujące, filtrujące, gazy, na powierzchnię
Metody podające:
-wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
- wykład problemowy
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Na ocenę końcową składają się:
Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 28-04-2021 22:08)