SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Technologia produkcji potraw |
Kod przedmiotu | 01.3-WZS-ŻCZP-tpp-S21 |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2021/2022 |
Semestr | 6 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Laboratorium | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Zapoznanie studentów z podstawami procesów fizykochemicznych przebiegających w różnorodnych procesach związanych z przygotowaniem i tworzeniem potraw, łączenia potraw i zasadami ich oceny sensorycznej
Ukończony kurs z zakresu ogólnej technologii żywności, podstaw żywienia człowieka.
Przygotowanie surowców do obróbki kulinarnej Sprzęt i urządzenia stosowane w przygotowaniu potraw. Operacje jednostkowe w technikach kulinarnych. Dania oparte o surowce mięsne oraz łączone. Potrawy z udziałem ciasta. Desery z wykorzystaniem dodatków niekonwencjonalnych. Komponowanie różnych rodzajów potraw i napojów. Straty wartości odżywczej oraz kształtowanie jakości sensorycznej potraw w wyniku obróbki termicznej.
Metody podające:
Metody poszukujące:
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Kaźmierczak M., Zbiór zadań z gastronomii, WSiP, Warszawa, 2018
Zmodyfikowane przez dr inż. Jarosław Kliks (ostatnia modyfikacja: 28-04-2021 15:36)