SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Podstawy dietetyki w chorobach wewnętrznych |
Kod przedmiotu | 12.0-WZS-ŻCZP-pdie-S21 |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2021/2022 |
Semestr | 7 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 5 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Ćwiczenia | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Wykład | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Egzamin |
Celem przedmiotu jest nabycie wiedzy i umiejętności praktycznych w zakresie postępowania dietetycznego wobec osób chorych, ze szczególnych uwzględnieniem chorób wewnętrznych.
Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie żywienia człowieka i dietetyki.
Podział i charakterystyka diet leczniczych. Postępowanie dietetyczne w przypadku chorób różnych odcinków przewodu pokarmowego, choroby trzustki i wątroby, choroby nerek, choroby autoimmunologiczne, choroby zakaźne. Żywienie przygotowawcze przy i po operacjach bariatrycznych*. Żywienie w wadach układu pokarmowego i wdrażanie w nich żywienia do i pozajelitowego*. Planowanie i obliczanie diet dla osób chorych. Przygotowywanie zaleceń żywieniowych. Praktyczne przygotowywanie posiłków zgodnie z zaleceniami diety dla osób chorych. Żywienie do jelitowe i pozajelitowe
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest zdanie egzaminu w formie testu z pytaniami zamkniętymi i otwartymi. Warunkiem przystąpienia do egzaminu jest zaliczenie ćwiczeń z przedmiotu (sformułowanie zaleceń żywieniowych oraz obliczenie diet dla osób chorych, a także praktyczne przygotowanie posiłków zgodnie z zaleceniami żywieniowymi).
Wybrane pozycje źródłowe z bieżącego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego (wskazane przez wykładowcę)
* W sylabusie wprowadzono treści dotyczące zagadnień z zakresu:1. Żywienia dojelitowego 2. Żywienia pozajelitowego 3. Opieki metabolicznej nad pacjentem z chorobami autoimunologicznymi 4. Opieki metabolicznej nad pacjentem bariatrycznym nabytych podczas studiów podyplomowych Żywienie kliniczne i opieka metaboliczna na Uniwersytecie Jagielońskim w ramach projektu "Zintegrowany program kształcenia na Uniwersytecie Zielonogórskim" współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach osi priorytetowej:III. Szkolnictwo wyższe dla gospodarki i rozwoju, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Działanie 3.5 Kompleksowe programy szkół wyższych.
Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 28-04-2021 22:32)