SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Żywienie w sporcie - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Żywienie w sporcie
Kod przedmiotu 12.0-WZS-ŻCZP-zyws-S21
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2021/2022
Informacje o przedmiocie
Semestr 7
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • mgr inż. Magdalena Golińczak
  • dr inż. Anna Gawrońska
  • dr inż. Bogna Latacz
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Projekt 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie studentów z zasadami bilansowania diety w sporcie i aktywności fizycznej oraz z możliwościami wykorzystania dozwolonego wspomagania żywieniowego oraz z niebezpieczeństwami stosowania dopingu.

Wymagania wstępne

Obowiązuje wiedza i umiejętności zdobyte w procesie dotychczasowego kształcenia w ramach obowiązkowych przedmiotów: podstawy żywienia człowieka,  dietetyka.

Zakres tematyczny

Treści programowe:

Wykład: Wykład wprowadzający (informacje  o przedmiocie i zapoznanie z karta przedmiotu). Podstawy metabolizmu mięśniowego (struktura i funkcja mięśni szkieletowych, typy włókien mięśniowych, potencjał metaboliczny, bioenergetyka i metabolizm mięśnia) . Podstawy żywienia w wysiłku fizycznym (podstawowe pojęcia i zagadnienia, szczegółowe zasady żywienia w wysiłku fizycznym z uwzględnieniem węglowodanów, białka, tłuszczów, witamin, składników mineralnych oraz wody). Istota masy i składu ciała w sporcie wyczynowym. Suplementy i odżywki wspomagające sprawność i wydolność organizmu (istota stosowania środków ergogennych w sporcie, rodzaje suplementów i odżywek stosowanych w sporcie, ziołoterapia, charakterystyka najskuteczniejszych suplementów stosowanych w sporcie). Doping (podstawowe pojęcia i zagadnienia, historia dopingu, niebezpieczeństwo stosowania dopingu). Zróżnicowanie zasad żywienia w różnych dyscyplinach sportowych (analiza diety sportowców). Przykładowe programy żywieniowo - suplementacyjne dla różnych dyscyplin sportu.

Ćwiczenia: Wprowadzenie do przedmiotu (plan i zakres zajęć, karta przedmiotu oraz warunki zaliczenia). Ułożenie diet, dla wybranych przez studentów, sportowców uprawiających różne dyscypliny sportowe. Podsumowanie przerobionego materiału i udzielenie zaliczenia.

Projekt: Wprowadzenie do założeń układania diety. Układanie diety dla określonej osoby i dyscypliny sportowej.

 

Metody kształcenia

  • metody podające:
    • wykłady i prezentacja ćwiczeń z wykorzystaniem technik multimedialnych.
  • metody aktywizujące:
    • dyskusja,
    • praca w grupach na wytyczony przez prowadzącego temat (burza mózgów),
    • analiza wyników badań
    • wywiad żywieniowy.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Podstawa zaliczenia przedmiotu są: obecność na wykładach i ćwiczeniach, aktywność, oceny cząstkowe (kolokwia z ćwiczeń), stworzenie projektu żywieniowego dla wybranej osoby oraz dyscypliny sportu, wynik pisemnego kolokwium obejmującego materiał wykładów. Ocena końcowa to 50% wartości oceny z wykładów oraz 50 % wartości oceny z ćwiczeń i projektu.

Literatura podstawowa

1. Publikacje w czasopismach specjalistycznych.

2. Lim M. Y., O'Neale Roach J.: Metabolizm i żywienie. Seria Crash Course. Wydawnictwo Elsevier, Urban & Partner, Wrocław 2014.

3. Jarosz M (red.): Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2020.

4. Zając Z. (red.): Dietetyczne i suplementacyjne wspomaganie procesu treningowego. Akademia Wychowania Fizycznego w Katowicach, Katowice 2010.

5. Celejowa I.: Żywienie w sporcie. PZWL, 2014

 

Literatura uzupełniająca

1. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005

2. Bean A.: Żywienie w sporcie. Kompletny przewodnik. ZYSK I SK-A, Poznań 2014

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 07-05-2021 19:10)