SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Żywienie w sporcie |
Kod przedmiotu | 12.0-WZS-ŻCZP-zyws-S21 |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2021/2022 |
Semestr | 7 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Projekt | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Ćwiczenia | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Zapoznanie studentów z zasadami bilansowania diety w sporcie i aktywności fizycznej oraz z możliwościami wykorzystania dozwolonego wspomagania żywieniowego oraz z niebezpieczeństwami stosowania dopingu.
Obowiązuje wiedza i umiejętności zdobyte w procesie dotychczasowego kształcenia w ramach obowiązkowych przedmiotów: podstawy żywienia człowieka, dietetyka.
Treści programowe:
Wykład: Wykład wprowadzający (informacje o przedmiocie i zapoznanie z karta przedmiotu). Podstawy metabolizmu mięśniowego (struktura i funkcja mięśni szkieletowych, typy włókien mięśniowych, potencjał metaboliczny, bioenergetyka i metabolizm mięśnia) . Podstawy żywienia w wysiłku fizycznym (podstawowe pojęcia i zagadnienia, szczegółowe zasady żywienia w wysiłku fizycznym z uwzględnieniem węglowodanów, białka, tłuszczów, witamin, składników mineralnych oraz wody). Istota masy i składu ciała w sporcie wyczynowym. Suplementy i odżywki wspomagające sprawność i wydolność organizmu (istota stosowania środków ergogennych w sporcie, rodzaje suplementów i odżywek stosowanych w sporcie, ziołoterapia, charakterystyka najskuteczniejszych suplementów stosowanych w sporcie). Doping (podstawowe pojęcia i zagadnienia, historia dopingu, niebezpieczeństwo stosowania dopingu). Zróżnicowanie zasad żywienia w różnych dyscyplinach sportowych (analiza diety sportowców). Przykładowe programy żywieniowo - suplementacyjne dla różnych dyscyplin sportu.
Ćwiczenia: Wprowadzenie do przedmiotu (plan i zakres zajęć, karta przedmiotu oraz warunki zaliczenia). Ułożenie diet, dla wybranych przez studentów, sportowców uprawiających różne dyscypliny sportowe. Podsumowanie przerobionego materiału i udzielenie zaliczenia.
Projekt: Wprowadzenie do założeń układania diety. Układanie diety dla określonej osoby i dyscypliny sportowej.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Podstawa zaliczenia przedmiotu są: obecność na wykładach i ćwiczeniach, aktywność, oceny cząstkowe (kolokwia z ćwiczeń), stworzenie projektu żywieniowego dla wybranej osoby oraz dyscypliny sportu, wynik pisemnego kolokwium obejmującego materiał wykładów. Ocena końcowa to 50% wartości oceny z wykładów oraz 50 % wartości oceny z ćwiczeń i projektu.
1. Publikacje w czasopismach specjalistycznych.
2. Lim M. Y., O'Neale Roach J.: Metabolizm i żywienie. Seria Crash Course. Wydawnictwo Elsevier, Urban & Partner, Wrocław 2014.
3. Jarosz M (red.): Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2020.
4. Zając Z. (red.): Dietetyczne i suplementacyjne wspomaganie procesu treningowego. Akademia Wychowania Fizycznego w Katowicach, Katowice 2010.
5. Celejowa I.: Żywienie w sporcie. PZWL, 2014
1. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005
2. Bean A.: Żywienie w sporcie. Kompletny przewodnik. ZYSK I SK-A, Poznań 2014
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 07-05-2021 19:10)