SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Zakładanie plantacji oraz uprawa i żywienie winorośli |
Kod przedmiotu | 01.3-WZS-ŻCZP-zpu1-S21 |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2021/2022 |
Semestr | 3 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Projekt | 20 | 1,33 | 12 | 0,8 | Zaliczenie na ocenę |
Ćwiczenia | 20 | 1,33 | 12 | 0,8 | Zaliczenie na ocenę |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Wprowadzenie studenta w podstawy uprawy winorośli i zakładania winnic z uwzględnieniem wymagań klimatycznych glebowych i topograficznych.
Znajomość podstaw uprawy i pielęgnacji roślin sadowniczych
- wykłady informacyjne
- wykłady problemowe
- zajęcia ćwiczeniowe praktyczne
- projekt ( studium przypadku)
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Oceną końcową semestru jest ocena z zaliczenia testu – prawidłowe odpowiedzi >85% - 5, >70% - 4, >55% - 3
1. Winorośl i wino. Wiedza i praktyka, praca zbiorowa, Fundacja Galicja Vitis, 2018
2. Myśliwiec R.: Winorośl.
3. Uprawa winorośli i winiarstwo, praca zbiorowa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, ISBN: 978-83-7663-221-6
1. Mazurek J., Ochrona Winorośli. Fundacja Galicja Vitis, 2018
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 29-04-2021 15:12)