SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Zakładanie plantacji oraz uprawa i żywienie winorośli - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Zakładanie plantacji oraz uprawa i żywienie winorośli
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-zpu1-S21
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2021/2022
Informacje o przedmiocie
Semestr 3
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Projekt 20 1,33 12 0,8 Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia 20 1,33 12 0,8 Zaliczenie na ocenę
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Wprowadzenie studenta w podstawy uprawy winorośli i zakładania winnic z uwzględnieniem wymagań klimatycznych glebowych i topograficznych.

Wymagania wstępne

Znajomość podstaw uprawy i pielęgnacji roślin sadowniczych

Zakres tematyczny

  • Podstawowe pojęcia sadzenia roślin
  • Przykłady form prowadzenia krzewów
  • Rozmieszczenie roślin w kwaterach
  • Normy jakościowe dla materiału szkółkarskiego
  • Klasyfikacja bonitacyjna gleb i ich oznaczanie
  • Kompleksy przydatności rolniczej gleb
  • Opis profilu glebowego
  • Pobieranie próbek glebowych
  • Czytanie map glebowych
  • Zagospodarowanie terenu
  • Dobór odmian zgodny z listą UE
  • Odmiany, ich podział i zastosowanie
  • Czynniki wpływające na jakość owoców
  • Opracowanie dokumentacji projektowo-kosztorysowej
  • Charakterystyka odmian i ich przydatności do zamierzonego celu
  • Przygotowanie projektu plantacji

Metody kształcenia

  • Metody podające:

- wykłady informacyjne

- wykłady problemowe

  • Metody poszukujące:

- zajęcia ćwiczeniowe praktyczne

- projekt ( studium przypadku)

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

  • zaliczenie semestralne
  • raport z ćwiczeń  terenowych

Oceną końcową semestru  jest ocena z  zaliczenia testu   – prawidłowe odpowiedzi >85% - 5, >70% - 4, >55% - 3

Literatura podstawowa

1.      Winorośl i wino. Wiedza i praktyka, praca zbiorowa, Fundacja Galicja Vitis, 2018

2.      Myśliwiec R.: Winorośl.

3.      Uprawa winorośli i winiarstwo, praca zbiorowa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, ISBN: 978-83-7663-221-6

Literatura uzupełniająca

1.      Mazurek J., Ochrona Winorośli. Fundacja Galicja Vitis, 2018

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 29-04-2021 15:12)