SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Podstawy technologii winiarstwa - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Podstawy technologii winiarstwa
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-ptwin-S21
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2021/2022
Informacje o przedmiocie
Semestr 5
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Sylwia Bonin
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Laboratorium 10 0,67 6 0,4 Zaliczenie na ocenę
Wykład 20 1,33 12 0,8 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Poznanie sposobów wytwarzania wyrobów winiarskich.

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza z zakresu biologii, chemii, fizyki min. na poziomie szkoły średniej.

Zakres tematyczny

  • Technologia produkcji moszczów i nastawów winiarskich (w tym obliczanie składu nastawów)
  • Produkcja win białych, czerwonych i różowych
  • Procesy zachodzące podczas fermentacji, leżakowania i przechowywania win
  • Rozlew i stabilizacja win
  • Zmętnienia i sposoby klarowania win
  • Produkcja wina musujących, wzmacnianych, aromatyzowanych, cydrów, miodów pitnych

Metody kształcenia

Metody podające:

  • wykłady informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
  • wykłady problemowe

Metody poszukujące

  • ćwiczenia laboratoryjne i rachunkowe
  • obserwacja
  • pomiar

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Zaliczenie na ocenę na podstawie kolokwium końcowego. 

Zaliczenie student uzyskuje po zweryfikowaniu wiedzy na poziomie min.60% (wynik kolokwium końcowego).

Literatura podstawowa

  • Wzorek W., Pogorzelski E.: Technologia winiarstwa owocowego i gronowego. PFiOW, Wyd. Sigma-NOTSp. z o.o. W-wa 1998.
  • Margalit Y., Technologia produkcji wina, Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 2014
  • Bonin S., Wzorek W.,2005, Wybrane zagadnienia z technologii winiarstwa, Wydawnictwo SGGW, Warszawa
  • Vogel W.: Wino z winogron i innych owoców. Multico, Warszawa 2008
  • Myśliwiec R.:Winorośl i wino. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne,2006

-    Obowiązujące akty prawne Polski i UE, strony: www.sejm.gov.pl i https://eur-lex.europa.eu/homepage.html

Literatura uzupełniająca

- Domine A.:Wino. Wydawnictwo Olesiejuk, Warszawa 2009

- Ribéreau-Gayon P., Dubourdien D., Doneche B., Lonvaud A., Handbook of enology, Jhon Wiley&Sons, Ltd, 2006

- Czasopismo: Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, Ogólnopolski miesięcznik naukowo-techniczny, Wyd. NOT-Sigma, Warszawa.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 06-05-2021 12:01)