SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Podstawy technologii winiarstwa |
Kod przedmiotu | 01.3-WZS-ŻCZP-ptwin-S21 |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2021/2022 |
Semestr | 5 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Laboratorium | 10 | 0,67 | 6 | 0,4 | Zaliczenie na ocenę |
Wykład | 20 | 1,33 | 12 | 0,8 | Zaliczenie na ocenę |
Poznanie sposobów wytwarzania wyrobów winiarskich.
Podstawowa wiedza z zakresu biologii, chemii, fizyki min. na poziomie szkoły średniej.
Metody podające:
Metody poszukujące
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Zaliczenie na ocenę na podstawie kolokwium końcowego.
Zaliczenie student uzyskuje po zweryfikowaniu wiedzy na poziomie min.60% (wynik kolokwium końcowego).
- Obowiązujące akty prawne Polski i UE, strony: www.sejm.gov.pl i https://eur-lex.europa.eu/homepage.html
- Domine A.:Wino. Wydawnictwo Olesiejuk, Warszawa 2009
- Ribéreau-Gayon P., Dubourdien D., Doneche B., Lonvaud A., Handbook of enology, Jhon Wiley&Sons, Ltd, 2006
- Czasopismo: Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, Ogólnopolski miesięcznik naukowo-techniczny, Wyd. NOT-Sigma, Warszawa.
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 06-05-2021 12:01)