SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Pielęgnacja winnic - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Pielęgnacja winnic
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-AFEZF-S21
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2021/2022
Informacje o przedmiocie
Semestr 6
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • mgr inż. Bartosz Kucuń
  • dr hab. inż. Ireneusz Ochmian
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Ćwiczenia 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Wprowadzenie studentów w postawy stosowanych metod i sposobów pielęgnacji winnic, ich znaczenie i wpływ na rozwój, zdrowotność i plonowanie roślin. Zapoznanie studentów z terminologią i techniką pielęgnacji winnic we wszystkich etapach wegetacji.

Wymagania wstępne

Brak

Zakres tematyczny

  •    Podstawowe pojęcia pielęgnacyjne
  •     Gleba i jej funkcje
  •     Metody pielęgnacji
  •     Wymagania uprawowe
  •     Fazy wegetacji
  •     Sposoby formowania krzewów
  •    Sposoby pielęgnacji gleby
  •    Przygotowanie gleby
  •     Zbór i przechowywanie winogron
  •    Mechaniczna uprawa gleby
  •    Dobór roślin    Terminy i technika cięcia
  •     Odmładzanie krzewów
  •    Przygotowania stanowiska
  •     Metody zwalczania chwastów
  •    Nawożenie i nawadnianie

Metody kształcenia

-    metody poszukujące:

  •  problemowe: giełda pomysłów w ocenie przyczyn i skutków zjawisk chemicznych, fizycznych i biologicznych zachodzących w glebach
  •   sytuacyjna: analizowanie przez grupy studentów rzeczywistych sytuacji glebowych i terenowych
  • ćwiczeniowo-praktyczne: laboratoryjna, obserwacji i pomiaru w terenie, studium przykładowe

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

-    kolokwium

-    prezentacje wyników i raporty na zajęciach laboratoryjnych

-    raport z zajęć terenowych

-    sprawdzanie obecności na zajęciach

Oceną z przedmiotu jest ocena z kolokwium końcowego. Na ocenę końcową składają się:

  • zaliczenie 100% prac laboratoryjnych i zajęć terenowych
  • zdanie przedmiotowego kolokwium końcowego obejmującego treści   wnioskowe i ćwiczeniowe.

Literatura podstawowa

  • Roman Myśliwiec. 2003. Uprawa winorośli. PWRiL Warszawa.
  • Jerzy Lisek. 2011. Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej. Hortpress
  • Czasopisma: Sad Nowoczesny, Owoce –Warzywa - Kwiaty, Hasło Ogrodnicze

Literatura uzupełniająca

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 06-05-2021 14:48)