SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Aparatura przemysłu winiarskiego - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Aparatura przemysłu winiarskiego
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-Apw-S21
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2021/2022
Informacje o przedmiocie
Semestr 7
Liczba punktów ECTS do zdobycia 5
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Laboratorium 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę
Wykład 30 2 18 1,2 Egzamin

Cel przedmiotu

Przekazanie studentom wiedzy pozwalającej na podejmowanie decyzji związanych z doborem właściwych urządzeń stanowiących wyposażenie winiarni.

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza z następujących przedmiotów : matematyki, fizyki, rysunku technicznego, technologii winiarstwa.

Zakres tematyczny

Wykład :

  • Mycie owoców. Sposoby mycia. Urządzenia do mycia.
  • Rozdrabnianie owoców. Sposoby rozdrabniania. Urządzenia rozdrabniające.
  • Wyciskanie i tłoczenie. Mechanizm i warunki. Urządzenia do tłoczenia.
  • Oddzielanie zanieczyszczeń stałych metodą filtracji. Filtry.
  • Oddzielanie cząstek stałych metodą sedymentacji. Urządzenia do sedymentacji.
  • Oddzielanie zanieczyszczeń stałych metodą wirowania. Wirówki.
  • Fermentacja. Fermentory.
  • Dojrzewanie. Urządzenia do dojrzewania.
  • Mieszanie i mieszalniki.
  • Procesy cieplne. Wymienniki ciepła.
  • Mycie opakowań. Urządzenia do mycia.
  • Rozlewanie. Urządzenia rozlewnicze.
  • Zasady doboru urządzeń technologicznych winiarni.
  • Technologiczna koncepcja małej winiarni.
  • Laboratorium :
  •  Optymalne warunki pracy myjki owoców.
  •  Zależność stopnia rozdrabniania od założonych parametrów pracy urządzenia rozdrabniającego.
  •  Określenie zależności ilości uzyskanej fazy ciekłej od czasu i ciśnienia wyciskania.
  •  Wyznaczanie wartości stałych procesu filtracji przy stałym ciśnieniu.
  •  Określenie zależności stopnia rozdziału od czasu sedymentacji naturalnej.
  •  Wyznaczanie zależności współczynnika rozdziału od prędkości obrotowej wirówki i czasu wirowania.
  •  Dobór mieszalnika. Obliczanie mocy mieszania.
  •  Obliczanie i dobór wymiennika ciepła.
  •  Dobór urządzeń dla założonej zdolności produkcyjnej winiarni.
  •  Opracowanie koncepcji planu rozmieszczenia urządzeń w małej winiarni.

Metody kształcenia

-        metody podające:

  •  wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
  • wykład problemowy

-        metody poszukujące:

  • problemowe: wybór kryteriów dotyczących zagadnień doboru urządzeń produkcyjnych,
  • opracowanie koncepcji technicznej winiarni.
  • praktyczne : dobór urządzeń produkcyjnych winiarni,
  • doświadczalne wyznaczenie optymalnych warunków pracy wybranych urządzeń winiarskich.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

  • sprawdzanie raportów z badań doświadczalnych
  • ustna obrona technologicznej koncepcji winiarni – wykonanej formie dokumentacji projektowej
  • egzamin pisemny 

 

 

Literatura podstawowa

-        Wzorek W., Pogorzelski E. : Technologia winiarstwa owocowego i gronowego. Wyd. SIGMA NOT, Warszawa 1998.

-        Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego. Praca zbiorowa pod red. Piotra P. Lewickiego. Wyd. 4. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2005.

Literatura uzupełniająca

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 07-05-2021 08:58)