Przekazanie studentom wiedzy pozwalającej na podejmowanie decyzji związanych z doborem właściwych urządzeń stanowiących wyposażenie winiarni.
Wymagania wstępne
Podstawowa wiedza z następujących przedmiotów : matematyki, fizyki, rysunku technicznego, technologii winiarstwa.
Zakres tematyczny
Wykład :
Mycie owoców. Sposoby mycia. Urządzenia do mycia.
Rozdrabnianie owoców. Sposoby rozdrabniania. Urządzenia rozdrabniające.
Wyciskanie i tłoczenie. Mechanizm i warunki. Urządzenia do tłoczenia.
Oddzielanie zanieczyszczeń stałych metodą filtracji. Filtry.
Oddzielanie cząstek stałych metodą sedymentacji. Urządzenia do sedymentacji.
Oddzielanie zanieczyszczeń stałych metodą wirowania. Wirówki.
Fermentacja. Fermentory.
Dojrzewanie. Urządzenia do dojrzewania.
Mieszanie i mieszalniki.
Procesy cieplne. Wymienniki ciepła.
Mycie opakowań. Urządzenia do mycia.
Rozlewanie. Urządzenia rozlewnicze.
Zasady doboru urządzeń technologicznych winiarni.
Technologiczna koncepcja małej winiarni.
Laboratorium :
Optymalne warunki pracy myjki owoców.
Zależność stopnia rozdrabniania od założonych parametrów pracy urządzenia rozdrabniającego.
Określenie zależności ilości uzyskanej fazy ciekłej od czasu i ciśnienia wyciskania.
Wyznaczanie wartości stałych procesu filtracji przy stałym ciśnieniu.
Określenie zależności stopnia rozdziału od czasu sedymentacji naturalnej.
Wyznaczanie zależności współczynnika rozdziału od prędkości obrotowej wirówki i czasu wirowania.
Dobór mieszalnika. Obliczanie mocy mieszania.
Obliczanie i dobór wymiennika ciepła.
Dobór urządzeń dla założonej zdolności produkcyjnej winiarni.
Opracowanie koncepcji planu rozmieszczenia urządzeń w małej winiarni.
Metody kształcenia
- metody podające:
wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
wykład problemowy
- metody poszukujące:
problemowe: wybór kryteriów dotyczących zagadnień doboru urządzeń produkcyjnych,
opracowanie koncepcji technicznej winiarni.
praktyczne : dobór urządzeń produkcyjnych winiarni,
doświadczalne wyznaczenie optymalnych warunków pracy wybranych urządzeń winiarskich.
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Opis efektu
Symbole efektów
Metody weryfikacji
Forma zajęć
Warunki zaliczenia
sprawdzanie raportów z badań doświadczalnych
ustna obrona technologicznej koncepcji winiarni – wykonanej formie dokumentacji projektowej
egzamin pisemny
Literatura podstawowa
- Wzorek W., Pogorzelski E. : Technologia winiarstwa owocowego i gronowego. Wyd. SIGMA NOT, Warszawa 1998.
- Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego. Praca zbiorowa pod red. Piotra P. Lewickiego. Wyd. 4. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2005.
Literatura uzupełniająca
Uwagi
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 07-05-2021 08:58)
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.