SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Enoturystyka |
Kod przedmiotu | 01.3-WZS-ŻCZP-Eno-S21 |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2021/2022 |
Semestr | 7 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 1 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 20 | 1,33 | 12 | 0,8 | Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest przekazanie wiedzy o istocie turystyki winiarskiej jako trendu w turystyce kulturowej oraz sposobie na poszerzenie oferty turystycznej w regionie.
podstawowa wiedza o enologii
wykład informacyjny i problemowy z użyciem środków multimedialnych
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
kolokwium końcowe obejmujące treści wykładów
1) Mazurkiewicz-Pizło A., The importance of non-profit organisations in developing wine tourism in Poland, Journal of Tourism and Cultural Change 14(4), 2015.
2) Adach J., Czechowski P., Gandecka A., Gołembski G., Potencjał turystyczny podregionu zielonogórskiego, Oficyna Wydawnicza Uniwersytetu Zielonogórskiego, 2020.
3) Cichy A., Styrna M., Zarządzanie podmiotami enoturystycznymi na przykładzie funkcjonowania wybranych winnic województwa podkarpackiego, AWF Katowice 2017
4. Mazurkiewicz-Pizło A., Turystyka winiarska (enoturystyka): korzyści i koszty, Ekonomiczne Problemy Usług nr 84, 2012.
5. Pastuszczak Z., Rola architektury w rozwoju enoturystyki, Środowisko Mieszkaniowe nr 19, 2017.
1. Hall C. M., Rural Wine and Food Tourism Cluster and Network Development, Channel View Publications, 2005.
2. Thompson M., Prideaux B., Developing a food and wine segmentation and classifying destinations on the basis of their food and wine sectors, Advances in Hospitality and Leisure, Emerald Group Publishing Limited 2009.
Zmodyfikowane przez dr Agnieszka Gandecka (ostatnia modyfikacja: 23-04-2021 18:13)