SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Personalizacja programu odżywiania |
Kod przedmiotu | 16.1-WL-WFD-PPO |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Wychowanie fizyczne / nauczycielska |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2021/2022 |
Semestr | 3 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 1 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Laboratorium | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Opanowanie przez studenta wiedzy potrzebnej do planowania, opracowywania i układania indywidulanych planów żywieniowych, uwzględniających występowanie różnic w populacji ze względu na płeć, wiek, poziom aktywności fizycznej, stan fizjologiczny oraz rodzaj wykonywanej pracy.
Znajomość podstaw biochemii, anatomii i fizjologii człowieka.
1) Znaczenie podstawowych składników odżywczych: węglowodany, błonnik pokarmowy, białko, tłuszcze, cholesterol, woda, witaminy i składniki mineralne
2) Rola makro- i mikroskładników żywności i ich rola w żywieniu człowieka zdrowego i chorego w odniesieniu do planowania skutecznej diety
3) Zasady prawidłowego żywienia w różnych okresach życia zależnie od aktywności fizycznej (dzieci i młodzież, osoby dorosłe, osoby starsze)
4) Normy żywienia dla populacji Polski, zasady planowania jadłospisów
5) Wartość energetyczna pożywienia. Zasady obliczania zapotrzebowania energetycznego z uwzględnieniem różnic występujących w populacji (płeć, wiek, poziom aktywności fizycznej, stan fizjologiczny, rodzaj wykonywanej pracy)
6) Ocena stanu odżywienia i sposobu żywienia
7) Zasady układania i planowania strategii żywieniowej
Laboratorium: realizowane w formie prezentacji multimedialnej. W trakcie zajęć przewidziane są ćwiczenia do samodzielnego wykonania, analiza opisów przypadków, przygotowanie sprawozdań, dyskusje, sprawdziany wiedzy w sposób ustny lub pisemny
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Laboratorium: warunkiem zaliczenia jest aktywny udział w realizacji zadań problemowych omawianych na zajęciach; uzyskanie oceny pozytywnej za przygotowanie jadłospisu w oparciu o wywiad żywieniowy podopiecznego oraz sformułowanie zaleceń dotyczących stylu życia. Kolokwium końcowe obejmuje test z pytaniami zamkniętymi, jednokrotnego wyboru. Ocena pozytywna powyżej 60% uzyskanych punktów.
Obliczanie oceny z kolokwium zaliczeniowego i zadań realizowanych podczas zajęć następuje zgodnie z progami procentowymi: 94-100% ocena bardzo dobry; 85-93% ocena dobry plus; 76-84% ocena dobry; 68-75% ocena dostateczny plus; 60-67% ocena dostateczny; 0-59% ocena niedostateczny.
W przypadkach nieobecności, Student powinien uzupełnić braki w terminie uzgodnionym z prowadzącym zajęcia.
Ocena końcowa: to średnia arytmetyczna wszystkich form przewidzianych do realizacji przedmiotu. Wyniki średniej arytmetycznej ustala się zgodnie z zasadą: średnia 3,25 stanowi ocenę końcową 3,5; średnia 3,75 stanowi ocenę końcową 4,0; średnia 4,25 stanowi ocenę końcową 4,5; średnia 4,75 stanowi ocenę końcową 5,0.
Regulacje dotyczące warunków zaliczenia odpowiadają warunkom zaliczania bezpośredniego, z zastrzeżeniem możliwości wprowadzenia zmian w przypadku konieczności przejścia na zaliczanie zdalne w czasie regulaminowym, przed rozpoczęciem sesji. Pozostałe warunki zaliczenia przedmiotu określa Regulamin Studiów na Uniwersytecie Zielonogórskim
1. Jarosz M. (red.): Normy żywienia dla populacji Polski. Wyd. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa (do pobrania ze strony IŻŻ)
2. Gawęcki J. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. 2012 PWN
3. Grzymisławski M., Gawęcki J. Żywienie człowieka zdrowego i chorego, 2012 PWN
1. Czasopisma dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ, cyfrowe bazy danych – nauki medyczne i nauki o zdrowiu; http://www.bu.uz.zgora.pl/
2. Gronowska-Senger A.: Zarys Oceny Żywienia. Wyd. SGGW2013
3. Grzymisławski M.: Dietetyka kliniczna. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2020
Zmodyfikowane przez dr Ewa Skorupka (ostatnia modyfikacja: 14-05-2021 12:23)