SylabUZ

Generate PDF for this page

Fundamentals of Entrepreneurship - course description

General information
Course name Fundamentals of Entrepreneurship
Course ID 06.9-WM-BHP-P-63_19
Faculty Faculty of Engineering and Technical Sciences
Field of study occupational health and safety
Education profile academic
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2021/2022
Course information
Semester 5
ECTS credits to win 3
Course type optional
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr Maria Paszkowicz
  • dr hab. Eunika Baron-Polańczyk, prof. UZ
  • dr Aneta Klementowska
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 9 0,6 Credit with grade
Project 15 1 9 0,6 Credit with grade

Aim of the course

Zapoznanie studentów z rolą i znaczeniem przedsiębiorczości w gospodarce rynkowej, z rodzajami działań przedsiębiorczych oraz cechami dobrego przedsiębiorcy; kształtowanie umiejętności w zakresie przygotowania Biznesplanu. 

 

Prerequisites

Brak wymagań

Scope

Wykłady:

W1: Przedsiębiorczość - podstawowe definicje. Sylwetka przedsiębiorcy.

W2: Przemiany gospodarcze w Polsce i ich skutki dla rozwoju przedsiębiorczości.

W3: Modele i uwarunkowania przedsiębiorczości. Innowacje jako źródło przedsiębiorczości.

W4: Istota i cele przedsiębiorstwa. Cykl życia przedsiębiorstwa.Przedsiębiorczość niezależna i korporacyjna.

W5: Instytucjonalne formy wspierania przedsiębiorczości. 

W6: Globalizacja przedsiębiorczości.

W7: Społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw. Etyka w biznesie.

Projekt:

P1-2: Formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw.

P3: Metody pobudzania kreatywności.

P4-6: Analiza SWOT - ryzyko przedsięwzięcia. Planowanie przedsięwzięć. Tworzenie biznesplanu.

P7: Współpraca przedsiębiorstwa z innymi podmiotami gospodarczymi.

Teaching methods

Wykład: wykład informacyjny i problemowy, pogadanka, pokaz, demonstracja.

Projekt: ćwiczenia praktyczne, warsztaty metodyczne, metoda projektu, dyskusja problemowa.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Projekt - projekt (Biznesplan, prezentacja), wystąpienie, aktywność na zajęciach

Wykład - kolokwium ustne lub pisemne (min. 51% na zaliczenie)

Ocena końcowa - średnia ocen z projektu i wykładu z jednakową wagą (wykład - 50%, ćwiczenia - 50%)

Recommended reading

Etyka biznesu, red. J. Dietl, W. Gasparski, Warszawa 2002.

Filek J., Wprowadzenie do etyki biznesu, Kraków 2001.

Makieła Z., Stuss M., Przedsiębiorczość i zarządzanie innowacjami. Wiedza, technologia, konkurencja, przedsiębiorstwo, Kraków 2018.

Malara Z., Przedsiębiorstwo w globalnej gospodarce. Wyzwania współczesności, Warszawa 2006.

Podstawy nauki o przedsiębiorstwie, red. J. Lichtarski, Wrocław 2005.

Przedsiębiorstwo w otoczeniu międzynarodowym, red. L. Koćwin, Zielona Góra 2006.

Przedsiębiorstwo: zasady działania, funkcjonowanie, rozwój, red. J. Żurek, Gdańsk 2007.

Rogoda B., Przedsiębiorczość i innowacje, Kraków 2005.

Rymarczyk J., Internalizacja i globalizacja przedsiębiorstwa, Warszawa 2004.

Żemigała M., Społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstwa. Budowanie zdrowej, efektywnej organizacji, Kraków 2007.

Ustawa z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. z 2017 r. poz. 2168, 2290, 2486, z 2018 r. poz. 107, 398..).

Further reading

Cieślik J., Przedsiębiorczość dla ambitnych. Jak uruchomić własny biznes, Warszawa 2008.

Gierszewska G., Wawrzyniak B., Globalizacja. Wyzwania dla zarządzania strategicznego, Warszawa 2001.

Samborska A., Sowula S, Jak założyć firmę i prowadzić działalność gospodarczą.

Szmidt K., ABC kreatywności, Warszawa 2010.

Wprowadzenie do biznesu międzynarodowego, red. E. Nojszewska, Warszawa 2002.

Procesy internalizacji we współczesnej gospodarce światowej, red. T. Sporek, Katowice 2000.

 

Notes


Modified by dr Aneta Klementowska (last modification: 30-04-2021 16:58)