SylabUZ
Course name | Fundamentals of Entrepreneurship |
Course ID | 06.9-WM-BHP-P-63_19 |
Faculty | Faculty of Engineering and Technical Sciences |
Field of study | occupational health and safety |
Education profile | academic |
Level of studies | First-cycle studies leading to Engineer's degree |
Beginning semester | winter term 2021/2022 |
Semester | 5 |
ECTS credits to win | 3 |
Course type | optional |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Credit with grade |
Project | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Credit with grade |
Zapoznanie studentów z rolą i znaczeniem przedsiębiorczości w gospodarce rynkowej, z rodzajami działań przedsiębiorczych oraz cechami dobrego przedsiębiorcy; kształtowanie umiejętności w zakresie przygotowania Biznesplanu.
Brak wymagań
Wykłady:
W1: Przedsiębiorczość - podstawowe definicje. Sylwetka przedsiębiorcy.
W2: Przemiany gospodarcze w Polsce i ich skutki dla rozwoju przedsiębiorczości.
W3: Modele i uwarunkowania przedsiębiorczości. Innowacje jako źródło przedsiębiorczości.
W4: Istota i cele przedsiębiorstwa. Cykl życia przedsiębiorstwa.Przedsiębiorczość niezależna i korporacyjna.
W5: Instytucjonalne formy wspierania przedsiębiorczości.
W6: Globalizacja przedsiębiorczości.
W7: Społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw. Etyka w biznesie.
Projekt:
P1-2: Formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw.
P3: Metody pobudzania kreatywności.
P4-6: Analiza SWOT - ryzyko przedsięwzięcia. Planowanie przedsięwzięć. Tworzenie biznesplanu.
P7: Współpraca przedsiębiorstwa z innymi podmiotami gospodarczymi.
Wykład: wykład informacyjny i problemowy, pogadanka, pokaz, demonstracja.
Projekt: ćwiczenia praktyczne, warsztaty metodyczne, metoda projektu, dyskusja problemowa.
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Projekt - projekt (Biznesplan, prezentacja), wystąpienie, aktywność na zajęciach
Wykład - kolokwium ustne lub pisemne (min. 51% na zaliczenie)
Ocena końcowa - średnia ocen z projektu i wykładu z jednakową wagą (wykład - 50%, ćwiczenia - 50%)
Etyka biznesu, red. J. Dietl, W. Gasparski, Warszawa 2002.
Filek J., Wprowadzenie do etyki biznesu, Kraków 2001.
Makieła Z., Stuss M., Przedsiębiorczość i zarządzanie innowacjami. Wiedza, technologia, konkurencja, przedsiębiorstwo, Kraków 2018.
Malara Z., Przedsiębiorstwo w globalnej gospodarce. Wyzwania współczesności, Warszawa 2006.
Podstawy nauki o przedsiębiorstwie, red. J. Lichtarski, Wrocław 2005.
Przedsiębiorstwo w otoczeniu międzynarodowym, red. L. Koćwin, Zielona Góra 2006.
Przedsiębiorstwo: zasady działania, funkcjonowanie, rozwój, red. J. Żurek, Gdańsk 2007.
Rogoda B., Przedsiębiorczość i innowacje, Kraków 2005.
Rymarczyk J., Internalizacja i globalizacja przedsiębiorstwa, Warszawa 2004.
Żemigała M., Społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstwa. Budowanie zdrowej, efektywnej organizacji, Kraków 2007.
Ustawa z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. z 2017 r. poz. 2168, 2290, 2486, z 2018 r. poz. 107, 398..).
Cieślik J., Przedsiębiorczość dla ambitnych. Jak uruchomić własny biznes, Warszawa 2008.
Gierszewska G., Wawrzyniak B., Globalizacja. Wyzwania dla zarządzania strategicznego, Warszawa 2001.
Samborska A., Sowula S, Jak założyć firmę i prowadzić działalność gospodarczą.
Szmidt K., ABC kreatywności, Warszawa 2010.
Wprowadzenie do biznesu międzynarodowego, red. E. Nojszewska, Warszawa 2002.
Procesy internalizacji we współczesnej gospodarce światowej, red. T. Sporek, Katowice 2000.
Modified by dr Aneta Klementowska (last modification: 30-04-2021 16:58)