Poznanie podstawowych zasad i reguł (teoretycznych i praktycznych) projektowania szlaków turystycznych, ich zagospodarowania turystycznego i atrakcyjności.
Wymagania wstępne
Podstawowe wymagania z zakresu wiedzy i umiejętności w znakowaniu szlaków turystycznych i ich konserwacji oraz tworzenia nowego produktu turystycznego (szlaku).
Zakres tematyczny
Podstawowe cele i założenia projektowania szlaków turystycznych.
Ważność szlaków turystycznych w przestrzeni turystycznej.
Historia i stan współczesny wybranych szlaków turystycznych.
Mój pierwszy szlak – moje pierwsza wycieczka szlakiem turystycznym.
Metodyka znakowania szlaków turystycznych.
Inwentaryzacja krajoznawcza szlaku turystycznego.
Projektowanie wybranych szlaków w gminie, powiecie, województwie, regionie geograficznym.
Zagospodarowanie turystyczne szlaków i ich atrakcyjność.
Szlaki tematyczne w Polsce i w woj. lubuskim.
Elementy składowe produktu turystycznego – szlaku (usługa, obiekt, rzecz, wyobrażenie, impreza).
Metody kształcenia
Ćwiczenia i metoda pokazowa, praca samodzielna z zadaniami, studenci przygotowują projekt szlaku (prezentacja).
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Opis efektu
Symbole efektów
Metody weryfikacji
Forma zajęć
Warunki zaliczenia
Ocena ostateczna ustalana jest na podstawie końcowej oceny z ćwiczeń (rozliczenie projektu szlaku), znajomości literatury obowiązkowej oraz umiejętności praktycznych kształtowanych w ramach zajęć.
Literatura podstawowa
Instrukcja znakowania szlaków turystycznych, Warszawa 2007.
Szewczykowie I. R., Szlaki turystyczne, Warszawa 2008.
Szlaki turystyczne jako specyficzny rodzaj produktu turystycznego [w:] Droga szlaku lokalnego do produktu turystycznego, red. Kruczek Z., Kraków – Zawoja 2006.
Literatura uzupełniająca
Turystyczny Atlas Polski, Warszawa 2006.
Mielcarek R., Szlaki dla obieżyświatów, Poznań 1999.
Watkins S., Jones C., Niezapomniane szlaki na które warto wyruszyć choć raz, Poznań 2008.
Uwagi
Zmodyfikowane przez dr Paweł Czechowski (ostatnia modyfikacja: 21-06-2021 15:39)
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.