SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Analiza i ocena jakości żywności |
Kod przedmiotu | 01.3-WB-BTD-AŻ-S18 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Biotechnologia / Biotechnologia żywności |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2022/2023 |
Semestr | 1 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 5 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | - | - | Egzamin |
Laboratorium | 40 | 2,67 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest nabycie przez studenta umiejętności i kompetencji w zakresie:
- stosowania metod oceny jakości surowców, półproduktów oraz produktów gotowych przemysłu spożywczego
- umiejętności przeprowadzania sensorycznej, fizykochemicznej i mikrobiologicznej analizy żywności.
Student spełnia kryteria, będące efektami kształcenia chemii, chemii organicznej, biochemii i chemii żywności co najmniej w stopniu dostatecznym.
Wykłady:
1. Rola i zadania analizy technicznej w przemyśle spożywczym. Jakość żywności i jej normalizacja. 2. Analiza sensoryczna i organoleptyczna. 3. Zasady pobierania próbek poszczególnych produktów: podstawowe pojęcia i urządzenia. Rozdrabnianie i zmniejszanie próbek. 4. Ocena wyników analizy. Błędy i walidacja w analizie ilościowej. 5. Klasyfikacja i charakterystyka metod stosowanych w analizie żywności. 6. Metody oznaczania podstawowych składników żywności. 7. Metody oznaczania zanieczyszczeń i zafałszowań żywności. Metody oznaczania dodatków do żywności. 8. Metody wykrywania w żywności obecności produktów modyfikowanych genetycznie.
Laboratoria:
Laboratorium:
-Wykład problemowo-informacyjny z prezentacją multimedialną
-Wykład konwersatoryjny
-Laboratorium: ćwiczenia laboratoryjne
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Ocena końcowa (OK) wyliczona jest wg wzoru:
OK = (25% średniej arytmetycznej ocen uzyskanych podczas zajęć + 75% oceny egzaminacyjnej)
1. Sikorski Z., Staroszczyk H.: Chemia żywności. PWN, Warszawa 2017
2. Drzazga B., Analiza techniczna w przemyśle spożywczym. Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 1999.
3. Szłyk E., Cichosz M., Filipiak-Szok A., Jastrzębska A., Kurzawa M. Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności. Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika. Toruń, 2015.
4. Nogala-Kałucka M. (red). Analiza żywności. Wybrane metody jakościowych i ilościowych oznaczeń składników żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Poznań, 2010.
1. Klepacka M.: Analiza żywności dla studentów Wydziału Technologii Żywności, Fundacja Rozwój SGGW, Warszawa 2007.
Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 20-04-2022 19:31)