SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Technologie i metody przechowywania żywności |
Kod przedmiotu | 01.9-WB-ŻCZ2P-tmpż-S22 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2022/2023 |
Semestr | 5 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 4 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Laboratorium | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Zapoznanie z metodami przechowywania i utrwalania żywności oraz wpływem tych metod na jakość surowców i żywności.
Wiedza z zakresu technologii ogólnej żywności, jakości artykułów spożywczych, analizy żywności, biochemii.
Wykłady
Laboratorium
Metody podające:
- wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
Metody poszukujące:
- laboratoryjna (eksperymentu), dyskusji
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Laboratorium: wykonanie sprawozdań z ćwiczeń na ocenę pozytywną. Ocena z ćwiczeń jest średnią arytmetyczną ocen uzyskanych ze sprawozdań. Zaliczenie Laboratorium jest podstawą do dopuszczenia studenta do przedmiotowego kolokwium pisemnego obejmującego treści wykładowe.
Wykład: Pozytywna ocena z kolokwium to 60% prawidłowych odpowiedzi.
Oceną z przedmiotu jest średnia ocena z kolokwium i z laboratorium (50/50%).
Na ocenę końcową składają się również - obecność i aktywność na wykładach i zajęciach laboratoryjnych. Nieobecności obniżają a aktywność podwyższa ocenę o jeden stopień.
Red. Zin M., Utrwalanie i przechowywanie żywności. Wyd. Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2008
Literatura uzupełniająca:
Red. B. Gaziński. Chłodnictwo dla praktyków. Przechowalnictwo i transport. SYSTHERM Poznań 2013
Adamicki F., Czerko Z.: Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka. PWRiL, Poznań 2002
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 24-03-2023 14:11)