SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Technologie i metody przechowywania żywności - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Technologie i metody przechowywania żywności
Kod przedmiotu 01.9-WB-ŻCZ2P-tmpż-S22
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 5
Liczba punktów ECTS do zdobycia 4
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • prof. dr hab. inż. Zygmunt Gil
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę
Laboratorium 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie z metodami przechowywania i utrwalania żywności oraz wpływem tych metod na jakość surowców i żywności.

Wymagania wstępne

Wiedza z zakresu technologii ogólnej żywności, jakości artykułów spożywczych, analizy żywności, biochemii.

Zakres tematyczny

Wykłady

  1. Znaczenie przechowalnictwa i procesów utrwalania żywności w gospodarce.
  2. Procesy zachodzące w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego w trakcie przechowywania.
  3. Wpływ wybranych czynników na zmiany jakości żywności podczas jej przechowywania
  4. Sposoby przedłużania trwałości żywności
  5. Opakowania i urządzenia pomiarowe w przechowalnictwie żywności.
  6. Przechowywanie roślinnych materiałów sypkich i uwodnionych.
  7. Przechowywanie produktów pochodzenia zwierzęcego.

Laboratorium

  1. Przechowywanie i ocena  ziemniaka konsumpcyjnego i do przetwórstwa.
  2. Określenie przydatności owoców, warzyw do przechowywania.
  3. Zmiany zawartości witaminy C w żywności podczas przechowywania.
  4. Zasady przechowywania przetworów zbożowych.
  5. Badania przechowalnicze mleka.
  6. Ocena przechowalnicza jaj.
  7. Badania jakości tłuszczów w czasie przechowywania.
  8. Wskaźniki przechowalnicze mięsa i jego przetworów.

Metody kształcenia

Metody podające:

- wykład informacyjny z prezentacją multimedialną

Metody poszukujące:

- laboratoryjna (eksperymentu), dyskusji

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Laboratorium: wykonanie sprawozdań z ćwiczeń na ocenę pozytywną. Ocena z ćwiczeń jest średnią arytmetyczną ocen uzyskanych ze sprawozdań. Zaliczenie Laboratorium jest podstawą do dopuszczenia studenta do przedmiotowego kolokwium pisemnego obejmującego treści wykładowe.

Wykład: Pozytywna ocena z kolokwium to 60% prawidłowych odpowiedzi.

Oceną z przedmiotu jest średnia ocena z kolokwium i z laboratorium (50/50%).

Na ocenę końcową składają się również - obecność i aktywność na wykładach i zajęciach laboratoryjnych. Nieobecności obniżają a aktywność  podwyższa ocenę o jeden stopień.

Literatura podstawowa

Red. Zin M., Utrwalanie i przechowywanie żywności. Wyd. Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2008

 

Literatura uzupełniająca:

Red. B. Gaziński. Chłodnictwo dla praktyków. Przechowalnictwo i transport. SYSTHERM Poznań 2013

Adamicki F., Czerko Z.: Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka. PWRiL, Poznań 2002

Literatura uzupełniająca

  1. Kubicki K.: Biologiczne i techniczne uwarunkowania przechowywania ziemniaków, PWN Warszawa1988.
  2. Praca zbiorowa pod red. Grzesiuka i Góreckiego. Wprowadzenie do przechowalnictwa, AR Olsztyn 1994.
  3. Żyngiel W., Kolenda H. Wpływ parametrów utrwalania techniką wysokich ciśnień na jakość i trwałość soku marchwi. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. 2009, XLII(3): 408–413
  4. Uzupełniająco wybrane pozycje z czasopism proponowane przez prowadzącego

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 24-03-2023 14:11)