SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Podstawy przedsiębiorczości społecznej |
Kod przedmiotu | 14.2-WP-SOCP-PS |
Wydział | Wydział Nauk Społecznych |
Kierunek | Socjologia |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. licencjata |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2023/2024 |
Semestr | 5 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Występuje w specjalnościach | Organizacja społeczności lokalnych |
Typ przedmiotu | obieralny |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Ćwiczenia | 30 | 2 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Zamysłem prowadzącego jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy o idei i zasadach prowadzenia przedsiębiorczości społecznej oraz jej roli w przeciwdziałaniu wykluczeniu społecznemu. Dodatkowym celem jest zapoznanie ze znaczeniem zaangażowania sektorów pozarządowego i samorządowego w rozwój ekonomii społecznej i możliwości wykorzystania jej narzędzi w procesach rewitalizacji.
brak
Praca w grupach, klasyczna metoda problemowa, dyskusja, burza mózgów, giełda pomysłów, referaty i prezentacje, metody mobilne, w tym spacery badawcze i wizyty studyjne.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Ćwiczenia
Projekt interwencji: na temat uzgodniony ze studentami/podany studentom w trakcie zajęć na początku semestru; zawiera cel i jego uzasadnienie, opis problemu i propozycje sposobów jego rozwiązania.
Zasady uzyskania pozytywnej oceny z projektu interwencji: zgodność z tematem, odpowiednia struktura projektu, poprawny opis poszczególnych jego elementów, uzasadniony dobór sposobów rozwiązania problemu, poprawność językowa, poprawność odwołań do literatury.
Zasady uzyskania oceny z ćwiczeń: ocena z ćwiczeń jest oceną z projektu interwencji.
Zasady uzyskania oceny końcowej: ocena końcowa jest oceną z ćwiczeń.
-
Zmodyfikowane przez dr Anna Mielczarek-Żejmo (ostatnia modyfikacja: 29-04-2023 21:22)