SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Przedmiot do wyboru - Historia świata pisana przez rośliny - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Przedmiot do wyboru - Historia świata pisana przez rośliny
Kod przedmiotu 08.3--HistD-HŚPR-S23
Wydział Wydział Humanistyczny
Kierunek Historia
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2023/2024
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obieralny
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Hanna Kurowska
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Ćwiczenia 30 2 - - Zaliczenie 

Cel przedmiotu

Uświadomienie studentom znaczenia roślin w historii świata oraz uświadomienie zmian, do jakich  doprowadziła domestykacja rośli, handel nimi i przetwórstwo.

Wymagania wstępne

Wiedza z zakresu historii na poziomie szkoły średniej

Zakres tematyczny

1. Domestykacja roślin - rewolucje agrarne w dziejach świata. 2. Zboża. 3. Winorośl. 4. Drzewko morwowe (jedwab). 5. Chinina. 6. Kawa i herbata. 7. Tytoń. 8. Przyprawy. Trzcina cukrowa. 9. Ziemniak. 10. Bawełna. 11. Kauczuk. 12. Rośliny zawierające substancje halucynogenne (mak, krasnodrzew pospolity, mandragora, szalej jadowity i lulek). 13. Drzewa i ich znaczenie w historii Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych. 14. Debata.

Metody kształcenia

pogadanka, praca z tekstem źródłowym i filmem edukacyjnym

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest obecność na zajęciach, aktywny udział w ćwiczeniach oraz przygotowanie tezy i udział w debacie. Każdy student powinien przygotować tezę o najważniejszej jego zdaniem roślinie, która zmieniła bieg historii lub miała największe znaczenie dla człowieka. Na zakończenie semestru odbędzie się debata z udziałem wszystkich studentów, którzy zaprezentują swoje tezy i będą ich bronić.

Literatura podstawowa

  1. Hobhouse H., Ziarna bogactwa. Pięć roślin, dzięki którym powstały fortuny, Warszawa 2010.
  2. Hobhouse H., Ziarna zmian. Sześć roślin, które zmieniły oblicze świata, Warszawa 2001.
  3. Laws B., 50 roślin, które zmieniły bieg historii, Warszawa 2018.

Literatura uzupełniająca

  1. Badyna P., Wybrane historie kartofla – Fryderyk II i ziemie polskie od XVII do połowy XIX stulecia, „Kultura – Historia – Globalizacja” 2015, nr 18.
  2. Bruce B., Historia smaku. Jak warzywa i przyprawy budowały fortuny, wywoływały wojny i wpędzały ludzi w szaleństwo, Warszawa 2009.
  3. Chaline E., 50 substancji, które zmieniły bieg historii, Warszawa 2017.
  4. Coe S., Prawdziwa historia czekolady, Warszawa 2000.
  5. Crosby A. W., Imperializm ekologiczny. Biologiczna ekspansja Europy 900-1900, Warszawa 1999.
  6. Kamieński Ł.,Farmakologizacja wojny. Historia narkotyków na polu bitwy, Kraków 2012.
  7. Molenda J., Historia roślin jadalnych. Trunki, słodkości i wyrafinowane potrawy z roślin w dziejach człowieka, Warszawa 2014.
  8. Molenda J., Od chili do wanilii. Historia roślin apetycznych, Warszawa 2016.
  9. Price B., 50 produktów spożywczych, które zmieniły bieg historii, Warszawa 2019.
  10. Standage T., Historia świata w sześciu szklankach, Warszawa 2007.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Hanna Kurowska (ostatnia modyfikacja: 01-05-2023 11:53)