SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Podstawy dietetyki - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Podstawy dietetyki
Kod przedmiotu 01.9-WB-ŻCZ2P-pd-S22
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2023/2024
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 6
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • mgr Monika Kruszelnicka
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 18 1,2 Egzamin
Ćwiczenia 45 3 27 1,8 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie studenta ze stosowanymi w Polsce klasyfikacjami diet, ich charakterystyką oraz zasadami układania jadłospisów dostosowanych do określonych schorzeń z wykorzystaniem modelowych diet leczniczych.

Wymagania wstępne

Student zna podstawy żywienia człowieka oraz posiada podstawową wiedzę z fizjologii człowieka w zakresie trawienia i przyswajania składników odżywczych. 

Zakres tematyczny

Wykład:

  1. Wykład wprowadzający (informacje ogólne o przedmiocie i wymogach egzaminacyjnych, podstawowe pojęcia i zagadnienia)
  2. Dietetyka- podstawowe pojęcia, umiejscowienie w naukach żywieniowych.
  3. Cele i zadania żywienia dietetycznego.
  4. Rola dietetyka.
  5. Wywiad żywieniowy i zasady jego prowadzenia.
  6. Podstawy klasyfikacji i opracowywania diet.
  7. Klasyfikacja diet, ich charakterystyka, rekomendowane i przeciwwskazane środki spożywcze wykorzystywane w poszczególnych rodzajach diet oraz wartość odżywcza i energetyczna stosowanych diet. 
  8. Dieta podstawowa.
  9. Dieta bogatoresztkowa.
  10. Dieta łatwostrawna.
  11. Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu.
  12. Dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego;
  13. Dieta z ograniczeniem łatwostrawnych węglowodanów;
  14. Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych.
  15. Dieta łatwostrawna niskobiałkowa;
  16. Dieta łatwostrawna wysokobiałkowa;
  17. Dieta eliminacyjna.
  18. Dieta o zmienionej konsystencji (płynna, płynna wzmocniona, papkowata, do żywienia przez zgłębnik lub przetokę);
  19. Dieta ubogoenergetyczna
  20. Diety o modyfikowanej zawartości składników mineralnych.
  21. Modyfikacje diet leczniczych: dieta bezjajeczna, bezglutenowa, bezmleczna, bezlaktozowa, wegetariańska.

Ćwiczenia:

  1. Zapoznanie z planem i programem zajęć, zasady pracy i zaliczenia ćwiczeń, przedstawienie karty przedmiotu.
  2. Przygotowanie materiałów wywiadu żywieniowego opartego na metodzie 3 dniowego bieżącego notowania z uwzględnieniem preferencji żywieniowych. Ocena żywienia i stanu odżywienia pacjenta.
  3. Zasady planowania, układania oraz oceny jadłospisów.
  4. Opanowanie umiejętności prawidłowego doboru produktów i technik kulinarnych w poszczególnych rodzajach diet.
  5. Modyfikacja 2 dniowych jadłospisów oraz dostosowanie ich do potrzeb diety. Ocena wartości odżywczej diety.
  6. Praktyczne opracowanie zaleceń żywieniowych w różnych rodzajach diet w oparciu o studium przypadku.
  7. Opracowanie diety opartej na zasadach  diety podstawowej i łatwostrawnej.
  8. Opracowanie diety opartej na zasadach diety łatwostrawnej niskobiałkowej i wysokobiałkowej.
  9. Opracowanie diety opartej na zasadach diety redukcyjnej.
  10. Opracowanie diety opartej na zasadach diety z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.
  11. Warsztaty kulinarne jako narzędzia do komponowania diet i ich modyfikacji wraz z oceną organoleptyczną wybranych potraw.
  12. Warsztaty kulinarne jako narzędzie do komponowania diet redukcyjnych (umiejętność zmniejszania kaloryczności z zachowaniem walorów smakowych)wraz z ich oceną organoleptyczną.

Metody kształcenia

Metody podające:

  • wykład informacyjny
  • wykład konwersatoryjny

Metody poszukujące: ćwiczeniowo-praktyczne 

  • ćwiczeniowa
  • studium przypadku

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Ćwiczenia:

  1. Ocena umiejętności praktycznych – ocena sprawozdania z realizacji ćwiczeń – studium przypadku. Oceniana będzie poprawność merytoryczna i wyczerpanie tematu. 
  2. Ocena zaangażowania studenta w realizację zadań na ćwiczeniach- aktywność na zajęciach. Student może otrzymać ocenę bardzo dobrą za trzykrotną aktywność na jednych zajęciach.
  3. Ocena z kolokwium - zaliczenie można uzyskać w przypadku uzyskania  minimum 50% poprawnych odpowiedzi.

Wykład:

  1. Egzamin pisemny- zaliczenie można uzyskać w przypadku uzyskania  minimum 50% poprawnych odpowiedzi.

Ocena końcowa z przedmiotu to 50% oceny z egzaminu i 50% oceny z ćwiczeń.

 

Literatura podstawowa

  1. Grzymisławski M. Moszczak M. (red.) Żywienie człowieka zdrowego i chorego 2. Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa 2022
  2. Ciborowska H. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, Warszawa 2021
  3. Jarosz M. (red.) Praktyczny podręcznik dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2010
  4. Gawęcki J. (red.) Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, Warszawa 2016
  5. Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Dietoterapia. PZWL, Warszawa 2014
  6. Geissler K., Catherine, Powers H., Human Nutrition. Oxford University Press, 2017.

Literatura uzupełniająca

  1. Jarosz M. Bułhak-Jachymczyk B.(red.) Normy żywienia człowieka PZWL, Warszawa 2020
  2. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K., Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo lekarskie PZWL, Warszawa 2005
  3. Peckenpaugh N. Podstawy żywienia i dietoterapia. Elservier Urban & Partner, Wrocław 2011
  4. Cheyette Ch., Carbs & Cals Meal Planning Guide: Tips and inspiration to help you plan healthy meals and snacks!. Chello Publishing, 2022
  5. Projektu rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach z 16.03.2022 r.;
  6. Czasopisma i publikacje naukowe dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ, cyfrowe bazy danych- www.bu.uz.zgora.pl

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 24-04-2023 18:42)