SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Dietoprofilaktyka - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Dietoprofilaktyka
Kod przedmiotu 12.9-WB-ŻCZ2P-dietprof-S22
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2023/2024
Informacje o przedmiocie
Semestr 5
Liczba punktów ECTS do zdobycia 6
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Bogna Latacz
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 18 1,2 Egzamin
Laboratorium 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę
Projekt 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Poznanie szczegółowych aspektów teoretycznych i praktycznych działań dietetycznych w profilaktyce chorób dietozależnych.

 

 

Wymagania wstępne

Obowiązuje wiedza i umiejętności zdobyte w procesie kształcenia w poprzednich semestrach.

Zakres tematyczny

Wykłady:

1.      Wykład wprowadzający (informacje ogólne o przedmiocie i wymogach egzaminacyjnych- prezentacja karty przedmiotu, podstawowe pojęcia i zagadnienia). Epidemiologia chorób dietozależnych w Polsce i na świecie.

2.      Metody stosowane w profilaktyce chorób. Zasady prawidłowego żywienia w celu zachowania homeostazy zdrowego organizmu.

3.      Wybrane szczegółowe aspekty żywienia człowieka, mające kluczowy wpływ na występowanie chorób dietozależnych – makroskładniki diety (I)

4.      Wybrane szczegółowe aspekty żywienia człowieka, mające kluczowy wpływ na występowanie chorób dietozależnych – regulacyjne składniki diety (II)

5.      Dietoprofilaktyka stanów przedcukrzycowych, cukrzycy typu II, otyłości – przegląd strategii.

6.      Dietoprofilaktyka miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, zespołu metabolicznego.

7.      Dietoprofilaktyka chororób nowotworowych i osteoporozy.

Ćwiczenia:

1.      Ćwiczenia wprowadzające (plan i zakres zajęć oraz warunki zaliczenia, przedstawienie karty przedmiotu). Dietoprofilaktyka otyłości - (omówienie założeń diety, układanie diet z wykorzystaniem programów komputerowych, przygotowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych). Praca z aktualnymi artykułami naukowymi.

2.      Dietoprofilaktyka stanów przedcukrzycowych i cukrzycy typu II - (omówienie założeń diety, charakterystyka pacjenta, układanie diet z wykorzystaniem programów

komputerowych, przygotowanie indywidualnych zaleceń). Praca z aktualnymi artykułami naukowymi.

3.      Praktyczne przygotowanie dań przeznaczonych dla osób zagrożonych chorobami dietozaleznymi. Analiza wartości odżywczych potraw.

4.      Dietoprofilaktyka chorób układu krążenia na tle miażdżycowym i nadciśnienia tętniczego - (omówienie założeń diety, charakterystyka pacjenta, układanie diet z wykorzystaniem programów komputerowych, przygotowanie indywidualnych zaleceń). Praca z aktualnymi artykułami naukowymi.

5.      Dietoprofilaktyka chorób nowotworowych  - (omówienie założeń diety, charakterystyka pacjenta,  układanie diet z wykorzystaniem programów komputerowych, przygotowanie indywidualnych zaleceń). Praca z aktualnymi artykułami naukowymi.

6.   Przygotowanie dań przeznaczonych dla osób zagrożonych chorobami nowotworowymi. Ocena potencjału antyoksydacyjnego potraw i wartości odżywczej potraw

7.       Ćwiczenia podsumowujące – prezentacje prac studentów zrealizowanych w czasie semestru

Projekt:

1.      Omówienie zadań projektowych.

2.      Indywidualna praca nad projektem (kompleksowa porada dietetyczna dla osoby zagrożonej chorobą dietozależną, w tym projekt diety przygotowany z wykorzystaniem programu komputerowego lub projekt akcji profilaktycznej).

3.      Prezentacja projektu.

 

Metody kształcenia

Wykład informacyjny i problemowy.  Metody poszukujące : ćwiczeniowa, laboratoryjna, projektu .

Wykłady z wykorzystaniem technik multimedialnych. Zadania indywidualne lub grupowe  wykonane samodzielnie pod nadzorem nauczyciela akademickiego. Analiza i dyskusja wyników uzyskanych w pracy indywidualnej i grupowej. Obserwacja i ocena aktywności w trakcie zajęć.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Warunkiem przystąpienia do egzaminu jest pozytywna ocena z ćwiczeń ( w ramach której uwzględniona zostanie: obecność na zajęciach, aktywność, prawidłowe wykonanie zadań i raportów) oraz pozytywna ocena z projektu (poprawne wykonanie zadania projektowego i prezentacja wyników).

Egzamin w formie pisemnej (pytania otwarte i zamknięte) - warunkiem uzyskania oceny pozytywnej z egzaminu jest osiągnięcie 60% poprawnych odpowiedzi.

Ocena końcowa z przedmiotu jest średnią arytmetyczną ocen z ćwiczeń, projektu i egzaminu

Literatura podstawowa

1.      Biesialski K. H., Grimm P.: Żywienie. Atlas i podręcznik. Edra Urban & Partner, Wrocław 2015.

2.      Grzymisławski M., Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012.

3.      Payne A., Barker H.: Dietetyka i żywienie kliniczne. Wydawnictwo Elsevier, Urban & Partner, Wrocław 2013.

4.      Peckenpaugh N.: Podstawy żywienia i dietoterapia. Wydawnictwo Elsevier, Urban & Partner, Warszawa 2015.

5.      Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D.: Dietoterapia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.

6.      Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka: żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2018

7.      Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (redakcja): Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut      Zdrowia Publicznego, Warszawa 2020

8.      Bułhak-Jachymczyk B., Jarosz M.:Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. PZWL, Warszawa 2008

 

 

Literatura uzupełniająca

1.      Gawęcki J., Roszkowski W. (Redakcja): Żywienie człowieka a zdrowie publiczne tom 3. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012.

2.      Programy komputerowe do układania diet

3.      Wybrane aktualne artykuły naukowe :  Journal  of Nutrition and Metabolism  ISSN: 2573-5330,  Joutnal of Nutrition and Food Sciences ISSN: 2381- 8980

    

Uwagi

Ćwiczenia i prace projektowe łączone 2 x 1,5 godziny


Zmodyfikowane przez dr inż. Bogna Latacz (ostatnia modyfikacja: 24-04-2023 11:14)