SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Związki biologiczne czynne w żywności |
Kod przedmiotu | 01.3-WB-ŻCZ2P-zbwż-S22 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2023/2024 |
Semestr | 5 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Laboratorium | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Poznanie związków biologicznie czynnych obecnych w żywności - ich budowy chemicznej , funkcji, rodzaju i mechanizmu aktywności biologicznej oraz asortymentu surowców i produktów zawierających te związki, a także produktów wzbogacanych i funkcjonalnych.
Wiedza z zakresu chemii, biochemii, ogólnej technologii żywności oraz żywienia człowieka i marketingu - na poziomie studiów inżynierskich.
Wykłady:
Laboratorium (ćwiczenia zblokowane po 4 godziny dydaktyczne):
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład – warunkiem zaliczenia jest obecność na wykładach i uzyskanie pozytywnej oceny z testu zaliczeniowego (minimum 60% punktów).
Ćwiczenia – warunkiem zaliczenia jest obecność na zajęciach, aktywność w czasie realizacji zadań oraz zaliczenie sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych.
Ocena końcowa z przedmiotu jest średnią arytmetyczną ocen z ćwiczeń i testu zaliczeniowego z części wykładowej
Carper J. Apteka Żywności. Vesper 2018 Warszawa
Świderski F. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. WNT 2006 Warszawa
Wybrane artykułu z czasopisma Przemysł Spożywczy. Wyd. SIGMA-NOT
Journal of Nutrition and Metabolism ISSN: 2573-5330
Journal of Nutrition and Food Sciences ISSN: 2381- 8980
.
Zmodyfikowane przez dr inż. Bogna Latacz (ostatnia modyfikacja: 24-04-2023 12:28)