SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Język angielski 1 - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Język angielski 1
Kod przedmiotu 09.1-WZ-ZarzP-JA1
Wydział Wydział Ekonomii i Zarządzania
Kierunek Zarządzanie
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. licencjata
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2023/2024
Informacje o przedmiocie
Semestr 1
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obieralny
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • mgr Jolanta Pacewicz Johansson
  • mgr inż. Mariola Szajna
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Laboratorium 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Opanowanie języka obcego na poziomie A2+ według skali Europejskiego systemu opisu kształcenia językowego oraz w zakresie niezbędnym dla potrzeb studiowania oraz wykonywania pracy zawodowej.

Słuchanie i mówienie: student potrafi odebrać i przekazać większość informacji pojawiających się w trakcie normalnego dnia pracy, może brać udział w typowych spotkaniach i zebraniach dotyczących znanych mu tematów, wyrażać własną opinię popartą argumentacją.

Czytanie: rozumie standardowe formy korespondencji, takie jak zamówienia, zażalenia, prośby i ustalenia, rozumie zasadniczą treść sprawozdań i raportów, rozumie instrukcje, procedury, polecenia w zakresie swoich kompetencji zawodowych, potrafi korzystać z tekstów specjalistycznych z wykorzystaniem słownika.

Pisanie: potrafi prowadzić standardową korespondencję, potrafi napisać prosty raport, wymagający korekty językowej, potrafi sporządzić proste instrukcje, zarządzenia bądź sformułować procedury.

Wymagania wstępne

Znajomość języka obcego na poziomie A2 według skali Europejskiego systemu opisu kształcenia językowego.

Zakres tematyczny

1. Studia i studiowanie: struktura i funkcjonowanie uczelni wyższych w Polsce i krajach anglosaskich;

2. Kariera: savoir vivre w miejscu pracy, rekrutacja i poszukiwanie pracy, prowadzenie korespondencji: język formalny i nieformalny (list aplikacyjny, rozmowa kwalifikacyjna);

3. Firma - struktura organizacyjna, formy i typy organizacji przedsiębiorstw, podstawowa obsługa klienta, prowadzenie rozmów bezpośrednich i telefonicznych, odpowiadanie na maile, umowa spółki;

4. Sprzedaż: handel i usługi, kobiety w branży handlowej, składanie zamówienia, wspieranie klienta, analiza potrzeby klienta, udzielanie odpowiedzi na skargi i zażalenia, prowadzenie korespondencji z klientem;

5. Innowacyjność: patenty przemysłowe/handlowe, referowanie i streszczanie przeczytanych tekstów, opisywanie trendów i zmian;

Metody kształcenia

Metodyka komunikacyjna nauczania języka obcego, korzystanie z literatury przedmiotu oraz źródeł internetowych, tłumaczenie. 

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Weryfikacja: uzyskanie co najmniej 60% w wynikach testów oraz w ramach bieżącej kontroli  (K_K01, K_U08, K_U17).

Literatura podstawowa

angielski

Cotton D., Falvey D., Kent S., Market Leader Pre-intermediate 3-rd Edition, Longman, 2010

Cotton D., Falvey D., Kent S., Market Leader Pre-intermediate 3-rd Edition, Business English Practice File, Longman, 2010

Cotton D., Falvey D., Kent S., Market Leader Intermediate 3-rd Edition, Longman, 2010

Cotton D., Falvey D., Kent S., Market Leader Intermediate 3-rd Edition, Business English Practice File, Longman, 2010

Literatura uzupełniająca

angielski

Dignen B., Flinders S., Sweeney S., English 365 Book 2, CUP, Cambridge, 2004.

Richardson K. Kabanagh M., Sydes J., Emmerson P., The Business Pre-Intermediate, Macmillan, Oxford, 2008.

Johnson C. Intelligent Business, Pre-Intermediate, Longman, Harlow, 2006.

Longman Business Dictionary, Pearson Education Limited, Harlow, 2007.

Longman Exams Dictionary, Pearson Education Limited, Harlow, 2006.

Redston C., Cunningham G., face2face Pre-intermediate, Cup, Cambridge, 2005

 

Uwagi


Zmodyfikowane przez mgr inż. Mariola Szajna (ostatnia modyfikacja: 24-05-2023 14:10)