SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Entrepreneurship - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Entrepreneurship
Kod przedmiotu 04.0-WZ-ZarzD-En
Wydział Wydział Ekonomii i Zarządzania
Kierunek Zarządzanie
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2023/2024
Informacje o przedmiocie
Semestr 1
Liczba punktów ECTS do zdobycia 4
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania angielski
Sylabus opracował
  • dr hab. inż. Piotr Dzikowski, prof. UZ
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Projekt 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

The purpose of the course is to introduce students to the basic concepts and processes of entrepreneurship and its practical implications. On successful completion, students will be able to (1) identify business opportunities and develop business ideas in the ongoing process; (2) explain theoretical concepts of entrepreneurship and apply them to practical cases; (3) take the entrepreneur's perspective within the company identifying opportunities, risks and necessary measures that arise in this context; (4) understand the process of managing a company from the founding phase to the growth phase and up to successsion planning.

Wymagania wstępne

----

Zakres tematyczny

Lectures: Historical outline of views on entrepreneurship. Modern concept of entrepreneurship, types of entrepreneurship. Entrepreneurship as a behavior, attitude and process. Intellectual entrepreneurship, internal and external entrepreneurship, social entrepreneurship, family entrepreneurship. External and internal determinants of entrepreneurship, entrepreneurial motivations. Entrepreneurial orientation. Institutions supporting entrepreneurs; business environment. International entrepreneurship.

Exercises: The process of entrepreneurship. Planning a business venture. Identification of entrepreneurial opportunities. Assessing the risk of failure.  Identification of necessary resources and conditions for implementing the entrepreneurial plan. Formal procedures for starting a business. Importance and construction of a business plan.

Metody kształcenia

Lecture based on a case study. Exercises: case method, group work, project method.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Lecture - exam, exercises - pass mark. The minimum threshold for passing the exam is min. 50% of correct answers from the theoretical issues presented in the lecture. The condition to get a credit for the exercises is to prepare and present to the classes a business model along with a business plan for a new or existing business venture. The project is to include the substantive and financial part of the venture (K_K11). The final grade consists of: a partial grade on the progress of the project preparation delivered in the form of two presentations (30%) and a final grade on the project submitted in written form (70%) ( K_U02, K_W02, K_W04). An alternative way to pass the exercises is to participate in the study of innovative activity of industrial enterprises in Poland.

Literatura podstawowa

1. Bygrave, W. & Zacharakis A., Entrepreneurship Second Edition, Wiley, 2011.

2. Osterwalder, A. & Pigneur, Y., Business Model Generation: A Handbook for Visionaries, Game Changers, and Challengers, Wiley, 2010

3. Maurya, A., Running Lean Iterate from Plan A to a Plan That Works, O'Reilly, 2012.

4. Dzikowski, P., A bibliometric analysis of born global firms, Journal of Business Research, Volume 85, 2018, 281-294, https://doi.org/10.1016/j.jbusres.2017.12.054. 

5. Piecuch T., Przedsiębiorczość. Podstawy teoretyczne, C.H. Beck, Warszawa 2010.

6. Gudkova S., Glinka B., Przedsiębiorczość, Wolters Kluwer, Warszawa 2011.

7. Targalski J. Francik A., Przedsiębiorczość i zarządzanie firmą, C.H. Beck, Warszawa 2009.

Literatura uzupełniająca

1. Mostafiz, M. I., Hughes, M., Gali, N., & Sambasivan, M. (2022). The context sensitivity of international entrepreneurial orientation and the role of process and product innovation capabilities. British Journal of Management.

2. Rollnik-Sadowska E., Przedsiębiorczość kobiet w Polsce, Difin, Warszawa 2010.

3. Gaweł A., Ekonomiczne determinanty przedsiębiorczości, Wyd UE, Poznań 2007.

4. Tokarski A., Tokarski M., Wójcik J., Biznesplan w praktyce, Cedewu, Warszawa 2010.

5. Filar E., Skrzypek J., Biznes plan, Poltext, Warszawa 2004.

6. Kraśnicka T. (red.), Przedsiębiorczość międzynarodowa. Aspekty teoretyczne i praktyczne, Wyd. UE, Katowice 2008.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. inż. Joanna Zarębska, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 27-05-2023 21:02)