SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Organization of production systems - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Organization of production systems
Kod przedmiotu 06.6-WZ-ZarzD-OPS
Wydział Wydział Ekonomii i Zarządzania
Kierunek Zarządzanie
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2023/2024
Informacje o przedmiocie
Semestr 1
Liczba punktów ECTS do zdobycia 4
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania angielski
Sylabus opracował
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Laboratorium 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

To acquire knowledge, competence and skills in production and service management, organization of production and service space, modern methods of production management, and to familiarize with practical tools used in production and service management.

Wymagania wstępne

Zakres tematyczny

Lecture:

W1: The essence of production and service management.

W2, W3: Product (product or service) - design, quality, reliability, competition, demand forecasting, selection and design of technological process.

W4, W5, W6: Process - arrangement of equipment (subject, technological, mixed), norms of production flow control. Intracellular and extracellular control, capacity management, production flow analysis - simulation and analytical methods.

W7, W8: The enterprise - location, arrangement of facilities, selection of equipment, operating service, design of production systems.

W9, W10: Planning and control of production and service delivery.

W11, W12: Capacity management and scheduling.

W13, W14: Modern methods and systems of production and service management.

W15: Computer aided management of production and services.

Laboratory:

Classes in the form of presentations, analysis and discussion of practical cases, solutions and applications of methods from the field developed by groups of two to three students:

- design of production processes and systems (location, arrangement of facilities, selection of equipment, operational handling, design of production systems),

- quality assurance, reliability of products implemented in the technological process (use of QFD methods, FMEA, etc.),

- determination of production flow control norms,

- capacity management,

- production flow analysis - simulation and analytical methods,

- production and service delivery planning and control,

- capacity management and scheduling.

Metody kształcenia

Lecture with multimedia presentation. Laboratory in the form of case analysis - case study, discussion, solving tasks.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Pass grade covering the range of knowledge presented in the lecture. Laboratory: credit for evaluation. The grade is determined by the component assessing the skills and competencies related to the implementation of computer experiments in the field of simulation of various variants of the implementation of production processes taking into account, among others, TOC, discussion of the obtained results, analysis of various cases of rational use of resources, and an oral credit colloquium on the issues covered in the lecture. The final grade consists of the lecture material (50%) and the laboratory grade (50%).

Literatura podstawowa

  1. Nowak, Dariusz. Production-operation Management: The Chosen Aspects. PUEB Press. Poznań University of Economics and Business, 2021.
  2. Ustundag, Alp, and Emre Cevikcan. Industry 4.0: managing the digital transformation. by Springer Nature, 2018.
  3. Muhlemann A.P., Oakland J.S., Lockyer K.G., Zarządzanie produkcją i usługami, WNT, Warszawa, 1997.
  4. Pająk E., Klimkiewicz M., Kosieradzka A., Zarządzanie produkcją i usługami, PWE, 2014.
  5. Matuszek J., Inżynieria Produkcji. Skrypt Politechnika Łódzka, 2000.
  6. Durlik I., Inżynieria Zarządzania. Strategia i Projektowanie Systemów Produkcyjnych T. 1 i 2. Agencja Wydawnicza Placet, 2004.

 

Literatura uzupełniająca

  1. Jonson R., Chambers S., Harland Ch., Harrison A., Slack N., Zarządzanie działalnością operacyjną. Analiza przypadków.
  2. Burchart-Korol D.,Furman J., Zarządzanie produkcją i usługamiWydawnictwo Politechniki Śląskiej, Gliwice 2007.
  3. Brzeziński M. (red.), Organizacja i sterowanie produkcją, Placet, Warszawa, 2002
  4. Waters D., Zarządzanie operacyjne : towary i usługi Warszawa, PWN, 2001.

Uwagi


Zmodyfikowane przez mgr Arkadiusz Zagajewski (ostatnia modyfikacja: 30-05-2023 14:49)