SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Management of knowledge - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Management of knowledge
Kod przedmiotu 04.0-WZ-ZarzD-MKn
Wydział Wydział Ekonomii i Zarządzania
Kierunek Zarządzanie
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2023/2024
Informacje o przedmiocie
Semestr 1
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania angielski
Sylabus opracował
  • dr Marta Moczulska
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Ćwiczenia 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę
Wykład 15 1 9 0,6 Egzamin

Cel przedmiotu

The aim of the course is to introduce knowledge management in organisations - the determinants of knowledge management in organisations and the possibilities of applying practical knowledge management solutions.

Wymagania wstępne

Obtaining credit for subjects: : Podstawy zarządzania undertaken in a first degree programme.

Zakres tematyczny

Wykład: Zarządzanie wobec wyzwań gospodarki opartej na wiedzy. Pojęcie i rodzaje wiedzy. Podejścia do zarządzania wiedzą. Elementy systemu zarządzania wiedzą. Kodyfikacyjne i personalne strategie zarządzania wiedzą. Procesy zarządzania wiedzą w organizacji. Instrumenty zarządzania wiedzą.

Ćwiczenia: Perspektywy zarządzania wiedzą. Uczenie się a zarządzanie wiedzą. Możliwości gromadzenia i kodyfikacji wiedzy. Pozyskiwanie i tworzenie wiedzy. Zarządzanie pracownikami wiedzy. Rola kultury organizacyjnej w zarządzaniu wiedzą. Struktury organizacyjne sprzyjające zarządzaniu wiedzą. Dylematy związane z zarządzaniem wiedzą w organizacji.

Metody kształcenia

Lecture: interactive, case study

Exercises: group work, group discussion, problem tasks, case study

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Conditions for passing the lectures [K_W05,K_W08, K_W13]: written examination with credit thresholds. The final grade depends on the number of points obtained. Pass grade requires min. 60% of the points. A positive grade from the exercises is a necessary condition for taking the exam.

Conditions of passing exercises [K_U06, K_U12, K_U14, K_K01, K_K03, K_K05]: active participation in classes and a credit test. Evaluation of activity during the class will be done by systematic observation of the performance of the provided tasks. The test will cover topics covered during lectures and exercises. The grade of the test depends on the number of points obtained (min. 50%).

Final grade: the final mark consists of the result obtained from the lectures and exercises in the proportion of 50% and 50% respectively. It is calculated on the assumption of a pass mark in both forms of teaching.

Literatura podstawowa

  1. Jashapara A., Knowledge management: an integrated approach, FT Press, 2010.
  2. Probst G., Raub S., Romhardt K., Managing Knowledge: Building Blocks for Success, Wiley, 1999.
  3. Rhem A.J., Knowledge Management in Practice, Taylor & Francis, 2022.
  4. Jemielniak D., Koźmiński A.K. (red.), Zarządzanie wiedzą, Wolters Kluwer Polska, Warszawa 2012.
  5. Morawski M., Zarządzanie wiedzą: organizacja, system, pracownik, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego, Wrocław 2006.
  6. Kowalczyk A., Nogalski B., Zarządzanie wiedzą: koncepcja i narzędzia, DIFIN, Warszawa 2007.
  7. Perechuda K. (red.), Zarządzanie wiedzą w przedsiębiorstwie, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2005.
  8. Tabaszewska E., Wprowadzanie i funkcjonowanie systemów zarządzania wiedzą w przedsiębiorstwach, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Wrocław 2012.
  9.  Fazlagić J., Innowacyjne zarządzanie wiedzą, Difin, 2014.
  10. Mikuła B., Kulturowe uwarunkowania zarządzania wiedzą w przedsiębiorstwach, [w:] Kultura organizacyjna przedsiębiorstwa. Wybrane zagadnienia, pod redakcją I. Gawron, T. Myjak, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Nowym Sączu, Nowy Sącz, 2017.
  11.  

Literatura uzupełniająca

  1. Duhigg Ch., Smarter Faster Better, Random House Lcc Us, 2019.
  2. Gierszewska G., Zarządzanie wiedzą w przedsiębiorstwie : modele, podejścia, praktyka, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 2011.
  3. Nycz M., Owoc M.L. (red.) Pozyskiwanie wiedzy i zarządzanie wiedzą, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Wrocław 2010.
  4. Tabaszewska E. (red.), Nowoczesne koncepcje zarządzania - zarządzanie wiedzą, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław 2008.
  5. Morawski M., Prudzienica M. (red.), Zarządzanie wiedzą w kreowaniu innowacji zarządczych, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław 2011.
  6. Igbinovia M., Ikenwe I.J., Knowledge management: processes and systems, Journal of Information and Knowledge Management 2017, Vol. 8 (3).

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. inż. Joanna Zarębska, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 29-05-2023 12:00)