SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Komputerowe wspomaganie projektowania (CAD) |
Kod przedmiotu | 01.0-WB-TŻŻCD-CAD-S23 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr letni 2023/2024 |
Semestr | 1 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Laboratorium | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zagadnieniami związanymi z projektowaniem technologicznym w obszarach: projektowania linii technologicznych, zakładów produkcyjnych oraz lokali gastronomicznych z wykorzystaniem techniki cyfrowej w środowisku CAD.
Wiedza z zakresu higieny żywności oraz podstaw przetwórstwa surowców pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego. Podstawy informatyki.
Laboratorium:
Metody podające: wykład problemowy.
Metody poszukujące: klasyczna metoda problemowa, projekt.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie pozytywnej oceny z projektu przygotowanego przez studenta w ramach prowadzonych ćwiczeń laboratoryjnych. Elementy oceniane w projekcie:
- funkcjonalność zakładu lub linii technologicznej, logiczny rozkład oraz prawidłowy przebieg zgodny z wymogami prawa żywnościowego,
- poprawność wykonania rysunków,
- obliczenia dla magazynów surowca, wyrobu gotowego etc.,
- wybór właściwego systemu magazynowania,
- poprawność wykonania obliczeń w doborze maszyn i urządzeń.
Pozytywną ocenę uzyskuje student mający minimum 50% możliwych do uzyskania punktów.
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 24-08-2023 20:08)