SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Komputerowe wspomaganie projektowania (CAD) - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Komputerowe wspomaganie projektowania (CAD)
Kod przedmiotu 01.0-WB-TŻŻCD-CAD-S23
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka
Profil praktyczny
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2023/2024
Informacje o przedmiocie
Semestr 1
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Jarosław Kliks
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Laboratorium 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zagadnieniami związanymi z projektowaniem technologicznym w obszarach: projektowania linii technologicznych, zakładów produkcyjnych oraz lokali gastronomicznych z wykorzystaniem techniki cyfrowej w środowisku CAD.

Wymagania wstępne

Wiedza z zakresu higieny żywności oraz podstaw przetwórstwa surowców pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego. Podstawy informatyki.

Zakres tematyczny

Laboratorium:

  1. Ogólne zasady projektowania przestrzeni roboczych w zakładach przemysłu spożywczego.
  2. Zapoznanie z interfejsem programu, tworzenie warstw, wstawianie obiektów, edycja.
  3. Tworzenie poziomych rzutów płaskich przestrzeni, wymiarowanie, skalowanie obiektów.
  4. Planowanie i dobór linii technologicznych.
  5. Wyznaczanie głównego ogniwa produkcyjnego.
  6. Obliczenia dla linii technologicznych.
  7. Planowanie i dobór urządzeń towarzyszących.
  8. Obliczenia dla urządzeń towarzyszących.
  9. Planowanie i dobór systemów magazynowania surowców.
  10. Obliczanie powierzchni magazynowej dla magazynu surowców.
  11. Planowanie i dobór systemów magazynowania wyrobu gotowego.
  12. Obliczanie powierzchni magazynowej dla magazynu wyrobu gotowego.
  13. Planowanie powierzchni socjalnych w zakładach produkcyjnych oraz lokalach gastronomicznych.
  14. Planowanie szlaków komunikacji dla personelu, surowców, półproduktów oraz produktów.
  15. Skalowanie rysunku, wydruk oraz składanie projektu.

Metody kształcenia

Metody podające: wykład problemowy.

Metody poszukujące: klasyczna metoda problemowa, projekt.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie pozytywnej oceny z projektu przygotowanego przez studenta w ramach prowadzonych ćwiczeń laboratoryjnych. Elementy oceniane w projekcie:

- funkcjonalność zakładu lub linii technologicznej, logiczny rozkład oraz prawidłowy przebieg zgodny z wymogami prawa żywnościowego,

- poprawność wykonania rysunków,

- obliczenia dla magazynów surowca, wyrobu gotowego etc.,

- wybór właściwego systemu magazynowania,

- poprawność wykonania obliczeń w doborze maszyn i urządzeń.

Pozytywną ocenę uzyskuje student mający minimum 50% możliwych do uzyskania punktów.

Literatura podstawowa

  1. Jaskólski A., AutoCAD 2020/LT 2020 (2013+): podstawy projektowania parametrycznego i nieparametrycznego : wersja polska i angielska, PWN, Warszawa 2019.
  2. Pikoń A., AutoCAD 2020 PL : pierwsze kroki. Wyd. Helion, Gliwice 2019.

Literatura uzupełniająca

  1. Dzieniszewski G., Szwajka K., Wspomaganie komputerowe w grafice inżynierskiej z wykorzystaniem programu Autocad, Wyd. Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów, 2006.
  2. Neufert, E., Podręcznik projektowania architektonicznego, Wydawnictwo Arkady, Warszawa 2008.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 24-08-2023 20:08)