SylabUZ

Technologia żywności i żywienie człowieka
drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia: semestr letni (2023/2024)


Semestr 1
Forma zajęć - liczba godzin (stacjonarne/niestacjonarne) ECTS Egzamin Obieralny
Moduł przedmiotów do wyboru
Aparatura przemysłu spożywczego Wykład (30/18), Ćwiczenia (15/9) 4 Nie Nie
Polityka wyżywienia ludności Wykład (15/9), Ćwiczenia (15/9) 2 Nie Nie
Procesy jednostkowe w przemyśle spożywczym Wykład (30/18), Ćwiczenia (15/9) 4 Nie Nie
Żywienie a zdrowie publiczne Wykład (15/9), Ćwiczenia (15/9) 2 Nie Nie
Moduł przedmiotów kierunkowych
Komputerowe wspomaganie projektowania (CAD) Laboratorium (30/18) 3 Nie Nie
Seminarium dyplomowe Konwersatorium (15/9) 1 Nie Nie
Współczesne trendy w technologii surowców roślinnych Wykład (30/18), Laboratorium (30/18) 5 Tak Nie
Współczesne trendy w technologii surowców zwierzęcych Wykład (30/18), Laboratorium (30/18) 5 Tak Nie
Wybrane zagadnienia z żywienia człowieka Wykład (15/9), Ćwiczenia (30/18) 4 Nie Nie
Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności Wykład (15/9), Ćwiczenia (15/9) 2 Nie Nie
Praktyka zawodowa
Praktyka zawodowa I Praktyka (120/120) 4 Nie Nie
Semestr 2
Forma zajęć - liczba godzin (stacjonarne/niestacjonarne) ECTS Egzamin Obieralny
Moduł przedmiotów do wyboru
Epigenetyka w żywieniu Wykład (30/18) 2 Nie Nie
Kierowanie małą firmą Wykład (30/18), Ćwiczenia (15/9) 3 Nie Nie
Nutrigenomika i nutrigenetyka Wykład (30/18) 2 Nie Nie
Pakowanie żywności Wykład (15/9), Ćwiczenia (15/9) 2 Nie Nie
Prowadzenie własnego biznesu Wykład (30/18), Ćwiczenia (15/9) 3 Nie Nie
Stan odżywienia człowieka z elementami antropometrycznymi Wykład (15/9), Laboratorium (15/9) 2 Nie Nie
Utrwalanie żywności Wykład (15/9), Ćwiczenia (15/9) 2 Nie Nie
Wartość żywieniowa produktów spożywczych Wykład (15/9), Laboratorium (15/9) 2 Nie Nie
Zdrowotne aspekty żywności przetworzonej Wykład (30/18) 2 Nie Nie
Żywność nowej generacji Wykład (30/18) 2 Nie Nie
Moduł przedmiotów kierunkowych
Analiza żywności I Wykład (15/9), Laboratorium (45/27) 5 Tak Nie
Bioskładniki żywności Wykład (30/18) 2 Nie Nie
Język obcy Konwersatorium (30/18) 2 Nie Nie
Metodologia i opracowanie badań w naukach o żywności Ćwiczenia (45/27) 4 Nie Nie
Pracownia magisterska Laboratorium (30/18) 3 Nie Nie
Seminarium dyplomowe Konwersatorium (15/9) 1 Nie Nie
Specjalność 1 - Żywienie i dietoprofilaktyka
Dietoprofilaktyka schorzeń dietozależnych Wykład (15/9), Laboratorium (30/18) 3 Tak Nie
Fizjologia układu pokarmowego Wykład (15/9), Laboratorium (15/9) 3 Nie Nie
Specjalność 2 - Projektowanie żywności prozdrowotnej
Alternatywne źródła żywności Wykład (15/9), Ćwiczenia (30/18) 3 Tak Nie
Fizjologia procesów żywieniowych Wykład (15/9), Laboratorium (15/9) 3 Nie Nie
Semestr 3
Forma zajęć - liczba godzin (stacjonarne/niestacjonarne) ECTS Egzamin Obieralny
Moduł przedmiotów do wyboru
Trening kompetencji menadżerskich Ćwiczenia (45/27) 3 Nie Nie
Moduł przedmiotów kierunkowych
Analiza żywności II Wykład (15/9), Laboratorium (30/18) 3 Nie Nie
Język obcy Konwersatorium (30/18) 2 Tak Nie
Pracownia magisterska Laboratorium (30/18) 3 Nie Nie
Seminarium dyplomowe Konwersatorium (15/9) 1 Nie Nie
Zarządzanie Ćwiczenia (45/27) 3 Nie Nie
Żywienie w zakładach typu zamkniętego Wykład (30/18), Ćwiczenia (30/18) 4 Nie Nie
Praktyka zawodowa
Praktyka zawodowa II Praktyka (240/240) 8 Nie Nie
Specjalność 1 - Żywienie i dietoprofilaktyka
Projektowanie potraw dietetycznych Wykład (15/9), Laboratorium (30/18) 3 Nie Nie
Żywienie pacjentów o specjalnych potrzebach Wykład (15/9), Ćwiczenia (30/18) 3 Tak Nie
Specjalność 2 - Projektowanie żywności prozdrowotnej
Biotransformacje w produkcji żywności Wykład (15/9), Laboratorium (30/18) 3 Nie Nie
Projektowanie produktów spożywczych Wykład (15/9), Laboratorium (30/18) 3 Tak Nie
Semestr 4
Forma zajęć - liczba godzin (stacjonarne/niestacjonarne) ECTS Egzamin Obieralny
Moduł przedmiotów do wyboru
Choroby odzwierzęce przenoszone przez żywność Wykład (15/9), Laboratorium (15/9) 2 Nie Nie
Ekologia i ochrona środowiska w aspekcie żywieniowym Wykład (15/9), Ćwiczenia (15/9) 2 Nie Nie
Etiologia zoonoz pokarmowych Wykład (15/9), Laboratorium (15/9) 2 Nie Nie
GMO w produkcji żywności Wykład (15/9) 1 Nie Nie
Praktyczne metody poprawy jakości środowiska Wykład (15/9), Ćwiczenia (15/9) 2 Nie Nie
Prozdrowotne produkty winiarskie Wykład (15/9), Laboratorium (15/9) 2 Nie Nie
Zagrożenia w produkcji żywności Wykład (15/9) 1 Nie Nie
Zdrowotne skutki niezrównoważonego odżywiania Wykład (15/9) 1 Nie Nie
Żywienie holistyczne Wykład (15/9) 1 Nie Nie
Żywność personalizowana Wykład (15/9), Laboratorium (15/9) 2 Nie Nie
Moduł przedmiotów kierunkowych
Praca dyplomowa Projekt (0/0) 20 Nie Nie
Pracownia magisterska Laboratorium (30/18) 3 Nie Nie
Prawo autorskie i ochrona patentowa Wykład (15/9) 1 Nie Nie
Seminarium dyplomowe Konwersatorium (15/9) 1 Nie Nie