SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Pracownia magisterska |
Kod przedmiotu | 01.0-WB-TŻŻCD-Pm-S23 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr letni 2023/2024 |
Semestr | 3 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Laboratorium | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest umożliwienie studentom pogłębienia wiedzy i umiejętności w obszarze technologii żywności oraz żywienia człowieka poprzez samodzielne prowadzenie badań, analizę problemów związanych z dziedziną i przygotowanie kompleksowej pracy magisterskiej.
Celem przedmiotu jest ponadto realizacja doświadczalnej pracy magisterskiej zgodnie ze wskazówkami wybranego promotora. Praca powinna spełniać kryteria dotyczące zasad dyplomowania zatwierdzonych dla kierunku.
Umiejętność samodzielnego myślenia, analizy literatury naukowej oraz umiejętność planowania i realizacji badań.
Realizacja badań i analiza danych
Metody poszukujące (samodzielnego uczenia się):
- problemowe - klasyczna metoda problemowa
- metody dyskusji - seminaryjna
- metody ćwiczeniowo - praktyczne - laboratoryjna (eksperymentu)
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Indywidualnie określone przez poszczególnych promotorów - warunkiem zaliczenia jest wykazanie postępu w realizacji pracy dyplomowej (pisemna dokumentacja wyników badań oraz analiza zgodnie z wcześniej określonymi celami i hipotezami).
Zgodnie z tematyką realizowanej pracy magisterskiej, dobrana w konsultacji z promotorem.
Obcojęzyczna, fachowa literatura i publikacje naukowe w tematyce realizowanej pracy.
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 30-08-2023 22:11)