SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Pracownia magisterska - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Pracownia magisterska
Kod przedmiotu 01.0-WB-TŻŻCD-Pm-S23
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka
Profil praktyczny
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2023/2024
Informacje o przedmiocie
Semestr 3
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Justyna Korycka - Korwek
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Laboratorium 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem przedmiotu jest umożliwienie studentom pogłębienia wiedzy i umiejętności w obszarze technologii żywności oraz żywienia człowieka poprzez samodzielne prowadzenie badań, analizę problemów związanych z dziedziną i przygotowanie kompleksowej pracy magisterskiej.

Celem przedmiotu jest ponadto realizacja doświadczalnej pracy magisterskiej zgodnie ze wskazówkami wybranego promotora. Praca powinna spełniać kryteria dotyczące zasad dyplomowania zatwierdzonych dla kierunku.

Wymagania wstępne

Umiejętność samodzielnego myślenia, analizy literatury naukowej oraz umiejętność planowania i realizacji badań.

Zakres tematyczny

Realizacja badań i analiza danych

  1. Opracowanie planu badawczego i metodologii.
  2. Zebranie danych zgodnie z zaplanowaną metodologią.
  3. Analiza zebranych danych przy użyciu odpowiednich narzędzi statystycznych.
  4. Spotkania konsultacyjne z promotorem w celu omówienia postępu prac.
  5. Pisemna dokumentacja wyników badań oraz analiza zgodnie z wcześniej określonymi celami i hipotezami.

Metody kształcenia

Metody poszukujące (samodzielnego uczenia się):
- problemowe - klasyczna metoda problemowa

- metody dyskusji - seminaryjna

- metody ćwiczeniowo - praktyczne - laboratoryjna (eksperymentu)

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Indywidualnie określone przez poszczególnych promotorów - warunkiem zaliczenia jest wykazanie postępu w realizacji pracy dyplomowej (pisemna dokumentacja wyników badań oraz analiza zgodnie z wcześniej określonymi celami i hipotezami).

Literatura podstawowa

Zgodnie z tematyką realizowanej pracy magisterskiej, dobrana w konsultacji z promotorem.

Literatura uzupełniająca

Obcojęzyczna, fachowa literatura i publikacje naukowe w tematyce realizowanej pracy.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 30-08-2023 22:11)