SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Prawo autorskie i ochrona patentowa - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Prawo autorskie i ochrona patentowa
Kod przedmiotu 01.0-WB-TŻŻCD-Paop-S23
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka
Profil praktyczny
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2023/2024
Informacje o przedmiocie
Semestr 4
Liczba punktów ECTS do zdobycia 1
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Agnieszka Kaczmarek-Pawelska
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem przedmiotu jest nabycie przez studenta wiedzy w zakresie prawa autorskiego i prawa własności przemysłowej oraz wykorzystanie jej do budowania strategii ochrony dla własności intelektualnej związanej z przetwórstwem żywności i żywieniem.

Wymagania wstępne

Brak.

Zakres tematyczny

Wykład:

1. Podstawowe pojęcia w IP, regulacje prawne i ich rola w rozwoju przedsiębiorstwa (2 godz.).

2. Prawo autorskie i prawa pokrewne w kontekście przetwórstwa żywności i żywienia (2 godz.).

3. Prawo własności przemysłowej w kontekście przetwórstwa żywności i żywienia - ogólna charakterystyka aktu prawnego, zakres i typy ochrony (2 godz.).

4. Znak towarowy, wspólny znak towarowy, znak towarowy gwarancyjny, prawa z rejestracji oznaczenia geograficznego (4 godz.).

5. Patenty, wzory użytkowe, wzory przemysłowe w przetwórstwie żywności i żywieniu (2 godz.).

6. Nabywanie i zbywanie praw własności intelektualnej - zawieranie umów (sprzedaż, licencje, know-how i inne), wycena, szanse i zagrożenia (3 godz.).

Metody kształcenia

Wykład interaktywny audytoryjno-seminaryjny z wykorzystaniem środków audiowizualnych.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie pozytywnej oceny z kolokwium w ramach którego, student odpowiada na 20 pytań testowych jednokrotnego wyboru. Do uzyskania oceny pozytywnej wymagane jest uzyskanie co najmniej 51% punktów.

Literatura podstawowa

1. Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych, (Dz.U. z 2022 r. poz. 2509).

2. Ustawa prawo własności przemysłowej, (Dz.U. z 2023 r. poz. 1170).

3. „Poradnik wynalazcy. Procedury zgłoszeniowe w systemie krajowym, europejskim i międzynarodowym”, ISBN 978-83-65470-87-4, Urząd Patentowy Rzeczypospolitej Polskiej, Warszawa 2023.

Literatura uzupełniająca

1. Kodeks postępowania administracyjnego, (Dz.U. z 2023 r. poz. 775).

2. Kodeks cywilny, (Dz.U. z 2022 r. poz. 1360).

3. Publikacje Urzędu Patentowego Rzeczypospolitej Polskiej, dostarczające wiedzy z zakresu własności przemysłowej dostępne na stronie https://uprp.gov.pl/pl/publikacje/pozostale-publikacje-uprp

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 31-08-2023 21:56)