SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Prawo autorskie i ochrona patentowa |
Kod przedmiotu | 01.0-WB-TŻŻCD-Paop-S23 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr letni 2023/2024 |
Semestr | 4 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 1 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest nabycie przez studenta wiedzy w zakresie prawa autorskiego i prawa własności przemysłowej oraz wykorzystanie jej do budowania strategii ochrony dla własności intelektualnej związanej z przetwórstwem żywności i żywieniem.
Brak.
Wykład:
1. Podstawowe pojęcia w IP, regulacje prawne i ich rola w rozwoju przedsiębiorstwa (2 godz.).
2. Prawo autorskie i prawa pokrewne w kontekście przetwórstwa żywności i żywienia (2 godz.).
3. Prawo własności przemysłowej w kontekście przetwórstwa żywności i żywienia - ogólna charakterystyka aktu prawnego, zakres i typy ochrony (2 godz.).
4. Znak towarowy, wspólny znak towarowy, znak towarowy gwarancyjny, prawa z rejestracji oznaczenia geograficznego (4 godz.).
5. Patenty, wzory użytkowe, wzory przemysłowe w przetwórstwie żywności i żywieniu (2 godz.).
6. Nabywanie i zbywanie praw własności intelektualnej - zawieranie umów (sprzedaż, licencje, know-how i inne), wycena, szanse i zagrożenia (3 godz.).
Wykład interaktywny audytoryjno-seminaryjny z wykorzystaniem środków audiowizualnych.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie pozytywnej oceny z kolokwium w ramach którego, student odpowiada na 20 pytań testowych jednokrotnego wyboru. Do uzyskania oceny pozytywnej wymagane jest uzyskanie co najmniej 51% punktów.
1. Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych, (Dz.U. z 2022 r. poz. 2509).
2. Ustawa prawo własności przemysłowej, (Dz.U. z 2023 r. poz. 1170).
3. „Poradnik wynalazcy. Procedury zgłoszeniowe w systemie krajowym, europejskim i międzynarodowym”, ISBN 978-83-65470-87-4, Urząd Patentowy Rzeczypospolitej Polskiej, Warszawa 2023.
1. Kodeks postępowania administracyjnego, (Dz.U. z 2023 r. poz. 775).
2. Kodeks cywilny, (Dz.U. z 2022 r. poz. 1360).
3. Publikacje Urzędu Patentowego Rzeczypospolitej Polskiej, dostarczające wiedzy z zakresu własności przemysłowej dostępne na stronie https://uprp.gov.pl/pl/publikacje/pozostale-publikacje-uprp
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 31-08-2023 21:56)