SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Fizjologia procesów żywieniowych - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Fizjologia procesów żywieniowych
Kod przedmiotu 01.0-WB-TŻŻCD-Fpż-S23
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka
Profil praktyczny
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2023/2024
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę
Laboratorium 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Rozszerzenie wiedzy nt anatomii czynnościowej przewodu pokarmowego.

Dostarczenie wiedzy na temat roli procesów żywieniowych w utrzymaniu homeostazy ustroju oraz relacji między przewodem pokarmowym a innymi układami organizmu.

Na podstawie wyników uzyskanych z laboratorium analitycznego student potrafi ocenić zagrożenia spowodowane problemami żywieniowymi.

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza z zakresu fizjologii, anatomii i żywienia człowieka.

Zakres tematyczny

Wykłady:

  1. Przewód pokarmowy – odcinki i mechanizmy współdziałania umożliwiające całkowite trawienie pokarmów.
  2. Głowowa faza wydzielania enzymów trawiennych.
  3. Żołądkowa faza wydzielania enzymów trawiennych – sprzężenia zwrotne.
  4. Jelitowa faza wydzielania enzymów trawiennych.
  5. Gruczoły wydzielnicze przewodu pokarmowego – skutki zaburzeń ich współdziałania.
  6. Trawienie i wchłanianie węglowodanów, białek i tłuszczów.
  7. Mechanizmy oczyszczania krwi ze zbędnych metabolitów.
  8. Regulacja hormonalna głodu i sytości – sprzężenia zwrotne.

Laboratorium:

  1. Lokalizacja poszczególnych odcinków przewodu pokarmowego z wykorzystaniem fantomu i atlasów anatomicznych.
  2. Mechanizm żucia i połykania. Czynniki wpływające na smak i zapach pokarmu.
  3. Rodzaje uzębienia - czynnościowa analiza budowy zęba ludzkiego.
  4. Ocena gospodarki węglowodanowej człowieka na podstawie wyników analizy laboratoryjnej krwi.
  5. Reakcje fizjologiczne organizmu podczas redukcji i przyrostu masy ciała - analiza parametrów biochemicznych krwi.
  6. Czynniki wpływające na procesy trawienia w poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego.
  7. Wchłanianie minerałów i witamin –współzależności. Analiza wartości analitycznych krwi.
  8. Sposoby ograniczania lub wzmaganie łaknienia -dyskusja.

Metody kształcenia

Metody podające: wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych.

Metody poszukujące: zajęcia laboratoryjne: pokaz z objaśnieniem; dyskusja; samodzielna analiza pod nadzorem.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Wykład: zaliczenie na ocenę pozytywną (uzyskanie min. 50% poprawnych odpowiedzi) z testu. Test to 30 pytań otwartych lub zamkniętych.

Laboratorium:

  • zaliczenie na ocenę pozytywną (uzyskanie min. 50% poprawnych odpowiedzi) z 2 testów (30 pytań, pytania otwarte lub zamknięte)
  • zaliczenie panelu dyskusyjnego (student musi przynajmniej raz wyrazić swoją opinię  na zadany temat)
  • poprawne lokalizacja minimum 80% narządów na fantomie. 
  • poprawne różnicowanie min 80% zębów
  • poprawne wykonanie eksperymentów laboratoryjnych z prawidłowym wnioskowaniem (po każdym eksperymencie laboratoryjnym student pisze sprawozdanie z przeprowadzonych eksperymentów)
  • ocena końcowa z laboratorium to średnia arytmetyczna ocen z 2 testów

Ocena końcowa z przedmiotu: średnia arytmetyczna z oceny z wykładów i laboratorium.

Literatura podstawowa

  1. Badowska-Kozakiewicz A.M. (red.), Fizjologia człowieka w zarysie - zintegrowane podejście. PZWL, Warszawa 2019. Wyd. 1 lub 2 dodruk.
  2. Krauss H. (red.), Fizjologia żywienia człowieka. Wyd. PZWL, Warszawa 2019. Wyd. 1 lub 3.
  3. Silverthorn D.U. (red.), Fizjologia człowieka. Zintegrowane podejście. PZWL, Warszawa 2018; 628-670.

Literatura uzupełniająca

  1. Brzozowski T (red.), Konturek. Fizjologia człowieka. Wyd. Edra Urban & Partner. Wrocław 2019. Wyd. 3 lub 4.
  2. Byham-Gray L.D., Burrowes J.D., Chertow G.M.,  Nutrition In Kidney Diseases (Nutrition and health). Springer books 2008.
  3. Górski J., Fizjologia człowieka. Wyd. PZWL Warszawa 2010. Wyd.1.
  4. Keller J.S., Podstawy fizjologii żywienia człowieka. Wyd. SGGW,  Warszawa 2000.
  5. Xingshun Qi; Sam Koruth (red.), Digestive System: Recent Advances. In Tech 2020 Open acces.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 31-08-2023 21:05)