SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Choroby odzwierzęce przenoszone przez żywność - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Choroby odzwierzęce przenoszone przez żywność
Kod przedmiotu 01.0-WB-TŻŻCD-Copż-S23
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka
Profil praktyczny
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2023/2024
Informacje o przedmiocie
Semestr 4
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Agnieszka Ważna
  • dr Renata Grochowalska
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę
Laboratorium 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem przedmiotu jest zdobycie przez studenta wiedzy o podstawowych zoonozach bakteryjnych i parazytozach krajowych i egzotycznych występujących u ludzi, wywołanych przez czynniki związane z produktami żywnościowymi pochodzenia zarówno zwierzęcego, jak i roślinnego; omówienie źródeł zakażeń związanych ze spożywaniem mięsa, mleka, owoców, warzyw i wody; przedstawienie sposobów unikania zarażenia oraz czynników, które to ryzyko zwiększają.

Wymagania wstępne

Znajomość podstaw biologii.

Zakres tematyczny

Wykład:

1-2. Charakterystyka wybranych zoonoz bakteryjnych, których źródłem są produkty żywnościowe.

3-4. Charakterystyka wybranych zoonoz wywołanych przez pierwotniaki, których źródłem są produkty żywnościowe.

5-6. Charakterystyka wybranych zoonoz wywołanych przez płazińce, których źródłem są produkty żywnościowe.

7-8. Charakterystyka wybranych zoonoz wywołanych przez obleńce, których źródłem są produkty żywnościowe.

W zakresie treści omówiona zostanie: epidemiologia zoonoz, globalne zagrożenia zoonotyczne – statystyki WHO, problem występowania zoonoz w UE i w Polsce, diagnostyka zoonoz, zwyczaje kulinarne sprzyjające rozprzestrzenianiu się zoonoz,  metody i warunki zapobiegania zarażeniom, monitoring weterynaryjny produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego.

Laboratorium:

1-3. Analiza budowy, cykli życiowych i form rozwojowych oraz dróg zarażeń pierwotniakami w produktach pochodzenia zwierzęcego.

4-5. Analiza budowy, cykli życiowych i form rozwojowych oraz dróg zarażeń płazińcami w produktach pochodzenia zwierzęcego.

6-7. Analiza budowy, cykli życiowych i form rozwojowych oraz dróg zarażeń obleńcami w produktach pochodzenia zwierzęcego.

8. Polskie prawodawstwo związane z monitorowaniem czynników zoonotycznych w produktach żywnościowych.

Metody kształcenia

Metody podające: wykład informacyjny z prezentacją multimedialną, pogadanka.

Metody poszukujące: laboratoryjna - zajęcia mikroskopowe pozwalające na zapoznanie się z czynnikami zoonotycznymi, analiza aktów prawnych, dyskusja, praca z preparatami, rozwiązywanie prezentowanych problemów, część doświadczalna.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Wykład - warunkiem zaliczenia jest uczestnictwo w zajęciach, uzyskanie pozytywnej oceny z zaliczenia końcowego, test z pytaniami zamkniętymi i otwartymi, ocena pozytywna powyżej 60% uzyskanych punktów.

Laboratorium - warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnej oceny z bieżącej aktywności na zajęciach, obecność i aktywny udział w zajęciach.

Ocena końcowa - średnia arytmetyczna oceny z wykładu i laboratorium.

Literatura podstawowa

  1. Buczek A.: Choroby pasożytnicze. Epidemiologia, diagnostyka, objawy. Koliber, Lublin 2010.
  2. Błaszkowska J., Ferenc T., Kurnatowski T.: Zarys parazytologii medycznej. Edra Urban & Partner, Wrocław 2017.

Literatura uzupełniająca

  1. Gundłach J. L., Sadzikowski A. B.: Parazytologia i parazytozy zwierząt. PWRiL, Warszawa 2004.
  2. Patyk S.: Choroby inwazyjne zwierząt domowych. PWRiL, Warszawa, 1980.
  3. European Food Safety Authority and European Centre for Disease Prevention and Control (EFSA and ECDC), 2021. The European Union One Health 2019 zoonoses report. EFSA J. 2021, 19, 6406.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 31-08-2023 21:24)