SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Choroby odzwierzęce przenoszone przez żywność |
Kod przedmiotu | 01.0-WB-TŻŻCD-Copż-S23 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr letni 2023/2024 |
Semestr | 4 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Laboratorium | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest zdobycie przez studenta wiedzy o podstawowych zoonozach bakteryjnych i parazytozach krajowych i egzotycznych występujących u ludzi, wywołanych przez czynniki związane z produktami żywnościowymi pochodzenia zarówno zwierzęcego, jak i roślinnego; omówienie źródeł zakażeń związanych ze spożywaniem mięsa, mleka, owoców, warzyw i wody; przedstawienie sposobów unikania zarażenia oraz czynników, które to ryzyko zwiększają.
Znajomość podstaw biologii.
Wykład:
1-2. Charakterystyka wybranych zoonoz bakteryjnych, których źródłem są produkty żywnościowe.
3-4. Charakterystyka wybranych zoonoz wywołanych przez pierwotniaki, których źródłem są produkty żywnościowe.
5-6. Charakterystyka wybranych zoonoz wywołanych przez płazińce, których źródłem są produkty żywnościowe.
7-8. Charakterystyka wybranych zoonoz wywołanych przez obleńce, których źródłem są produkty żywnościowe.
W zakresie treści omówiona zostanie: epidemiologia zoonoz, globalne zagrożenia zoonotyczne – statystyki WHO, problem występowania zoonoz w UE i w Polsce, diagnostyka zoonoz, zwyczaje kulinarne sprzyjające rozprzestrzenianiu się zoonoz, metody i warunki zapobiegania zarażeniom, monitoring weterynaryjny produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego.
Laboratorium:
1-3. Analiza budowy, cykli życiowych i form rozwojowych oraz dróg zarażeń pierwotniakami w produktach pochodzenia zwierzęcego.
4-5. Analiza budowy, cykli życiowych i form rozwojowych oraz dróg zarażeń płazińcami w produktach pochodzenia zwierzęcego.
6-7. Analiza budowy, cykli życiowych i form rozwojowych oraz dróg zarażeń obleńcami w produktach pochodzenia zwierzęcego.
8. Polskie prawodawstwo związane z monitorowaniem czynników zoonotycznych w produktach żywnościowych.
Metody podające: wykład informacyjny z prezentacją multimedialną, pogadanka.
Metody poszukujące: laboratoryjna - zajęcia mikroskopowe pozwalające na zapoznanie się z czynnikami zoonotycznymi, analiza aktów prawnych, dyskusja, praca z preparatami, rozwiązywanie prezentowanych problemów, część doświadczalna.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład - warunkiem zaliczenia jest uczestnictwo w zajęciach, uzyskanie pozytywnej oceny z zaliczenia końcowego, test z pytaniami zamkniętymi i otwartymi, ocena pozytywna powyżej 60% uzyskanych punktów.
Laboratorium - warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnej oceny z bieżącej aktywności na zajęciach, obecność i aktywny udział w zajęciach.
Ocena końcowa - średnia arytmetyczna oceny z wykładu i laboratorium.
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 31-08-2023 21:24)