Celem przedmiotu jest pogłębienie wiedzy studentów na temat zaawansowanych technik laboratoryjnej analizy żywności oraz umożliwienie im praktycznego stosowania tych technik w celu oceny jakości i bezpieczeństwa żywności. Przedmiot ma na celu rozwinięcie umiejętności analitycznych oraz zdolności interpretacji wyników badań laboratoryjnych w kontekście technologii żywności oraz norm i regulacji dotyczących żywności.
Wymagania wstępne
Wiedza z zakresu chemii i biochemii żywności oraz znajomość klasycznych technik analizy żywności oraz umiejętność obsługi podstawowych przyrządów laboratoryjnych.
Zakres tematyczny
Wykłady:
Zaawansowane metody chromatograficzne w analizie żywności.
Spektroskopia w podczerwieni (FTIR) i jej zastosowanie w analizie składu żywności.
Zaawansowane techniki mikroskopii w analizie struktury żywności.
Metody analizy sensorycznej żywności: profilowanie i analiza głównych składowych.
Metody molekularne w identyfikacji i śledzeniu pochodzenia żywności.
Analiza pozostałości pestycydów i środków ochrony roślin w żywności.
Techniki analizy sensorycznej produktów wrażliwych na temperaturę.
Izolacja i identyfikacja bakterii kwasu mlekowego w produktach fermentowanych.
Analiza zmian składu chemicznego produktów podczas procesów technologicznych.
Oznaczanie białek w produktach żywnościowych – techniki zaawansowane.
Analiza składu aminokwasowego w produktach spożywczych.
Badanie procesu degradacji barwników w napojach pod wpływem światła.
Metody kształcenia
Metody podające: wykład informacyjny (konwencjonalny), wykład konwersatoryjny.
Metody poszukujące: laboratoryjna (eksperymentu).
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Opis efektu
Symbole efektów
Metody weryfikacji
Forma zajęć
Warunki zaliczenia
Laboratorium:
- zaliczenie sprawozdań ( 2 w ciągu semestru; otrzymanie minimum oceny dostatecznej) i kolokwium (1 w ciągu semestru; warunkiem zaliczenia jest udzielenie minimum 50 % poprawnych odpowiedzi) – wymóg konieczny przystąpienia do egzaminu.
Wykład:
- egzamin pisemny obejmujący treści wykładowe. Warunkiem otrzymania oceny pozytywnej jest udzielenie minimum 50 % poprawnych odpowiedzi.
Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną ocen z laboratorium i wykładu.
Literatura podstawowa
Nogala-Kałucka M.(red.): "Analiza żywności. Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności", Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016.
Piecyk M., Wołosiak R.: "Analiza i ocena jakości żywności", SGGW Warszawa, 2022.
Szłyk E. i inni: "Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności", Wydawnictwo Naukowe UMK, 2015.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.