SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Seminarium dyplomowe - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Seminarium dyplomowe
Kod przedmiotu 01.0-WB-TŻŻCD-Sm-S23
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka
Profil praktyczny
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2023/2024
Informacje o przedmiocie
Semestr 1
Liczba punktów ECTS do zdobycia 1
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Justyna Korycka - Korwek
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Konwersatorium 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem seminarium magisterskiego jest umożliwienie studentom pogłębienia wiedzy w obszarze technologii żywności i żywienia człowieka poprzez samodzielne badania, analizę literatury naukowej oraz prezentację swoich wyników przed grupą. Seminarium ma również za zadanie rozwijać umiejętności pracy naukowej, prezentacyjne i komunikacyjne studentów.

Wymagania wstępne

Ukończenie przedmiotów związanych z technologią żywności i żywieniem człowieka. Znajomość metod badawczych i analizy danych. Umiejętność czytania i analizy tekstów naukowych.

Zakres tematyczny

Metodologia badań w technologii żywności i żywieniu człowieka:

  1. Wprowadzenie do metodologii badań naukowych w obszarze technologii żywności i żywienia człowieka.
  2. Wybór tematu badawczego i sformułowanie celu badania.
  3. Analiza literatury naukowej dotyczącej wybranego tematu.
  4. Wybór odpowiednich metod badawczych i analizy danych.
  5. Przygotowanie propozycji pracy pisemnej/ referatu.

Metody kształcenia

  • Metody podające:
    • wykład konwersatoryjny
  • Metody poszukujące:
    • sytuacyjna: analizowanie rzeczywistych sytuacji
    • ćwiczeniowo-praktyczne: metoda ćwiczeniowa, projektu, studium przypadku; dyskusji – seminaryjna, referatu
  • Eksponujące:
    • prezentacja multimedialna wyników pracy przez studentów (oceniana przez prowadzącego seminarium)

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Ocena końcowa wynika z zaangażowania dyplomanta w toku działań seminaryjnych – systematycznego przygotowywania materiałów związanych z planowym przygotowaniem pracy oraz prezentacji założeń i rozwiązań pracy dyplomowej z wykorzystaniem technik multimedialnych, a także przygotowaniu materiałów o tematyce związanej z technologią żywności i żywieniem człowieka (prezentacja, referat) wskazanych przez prowadzącego.

Literatura podstawowa

  1. Pozycje literatury wybierane indywidualnie przez studentów, z zakresu technologii żywności oraz żywienia człowieka, w tym także dotyczące tematu realizowanej pracy dyplomowej.

Literatura uzupełniająca

  1. Weiner J.: "Technika pisania i prezentowania przyrodniczych prac naukowych. Przewodnik praktyczny". Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa 2018

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 29-08-2023 20:12)