Celem seminarium magisterskiego jest umożliwienie studentom pogłębienia wiedzy w obszarze technologii żywności i żywienia człowieka poprzez samodzielne badania, analizę literatury naukowej oraz prezentację swoich wyników przed grupą. Seminarium ma również za zadanie rozwijać umiejętności pracy naukowej, prezentacyjne i komunikacyjne studentów.
Wymagania wstępne
Ukończenie przedmiotów związanych z technologią żywności i żywieniem człowieka. Znajomość metod badawczych i analizy danych. Umiejętność czytania i analizy tekstów naukowych.
Zakres tematyczny
Metodologia badań w technologii żywności i żywieniu człowieka:
Wprowadzenie do metodologii badań naukowych w obszarze technologii żywności i żywienia człowieka.
Wybór tematu badawczego i sformułowanie celu badania.
Analiza literatury naukowej dotyczącej wybranego tematu.
Wybór odpowiednich metod badawczych i analizy danych.
Przygotowanie propozycji pracy pisemnej/ referatu.
Metody kształcenia
Metody podające:
wykład konwersatoryjny
Metody poszukujące:
sytuacyjna: analizowanie rzeczywistych sytuacji
ćwiczeniowo-praktyczne: metoda ćwiczeniowa, projektu, studium przypadku; dyskusji – seminaryjna, referatu
Eksponujące:
prezentacja multimedialna wyników pracy przez studentów (oceniana przez prowadzącego seminarium)
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Opis efektu
Symbole efektów
Metody weryfikacji
Forma zajęć
Warunki zaliczenia
Ocena końcowa wynika z zaangażowania dyplomanta w toku działań seminaryjnych – systematycznego przygotowywania materiałów związanych z planowym przygotowaniem pracy oraz prezentacji założeń i rozwiązań pracy dyplomowej z wykorzystaniem technik multimedialnych, a także przygotowaniu materiałów o tematyce związanej z technologią żywności i żywieniem człowieka (prezentacja, referat) wskazanych przez prowadzącego.
Literatura podstawowa
Pozycje literatury wybierane indywidualnie przez studentów, z zakresu technologii żywności oraz żywienia człowieka, w tym także dotyczące tematu realizowanej pracy dyplomowej.
Literatura uzupełniająca
Weiner J.: "Technika pisania i prezentowania przyrodniczych prac naukowych. Przewodnik praktyczny". Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa 2018
Uwagi
Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 29-08-2023 20:12)
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.