SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Fizjologia układu pokarmowego - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Fizjologia układu pokarmowego
Kod przedmiotu 01.0-WB-TŻŻCD-Fup-S23
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka
Profil praktyczny
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2023/2024
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę
Laboratorium 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Poszerzenie wiedzy na temat anatomii czynnościowej przewodu pokarmowego.

Dostarczanie wiedzy na temat roli przewodu pokarmowego w utrzymaniu homeostazy ustroju oraz relacji między przewodem pokarmowym a innymi układami organizmu.

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza z zakresu fizjologii i anatomii człowieka.

Zakres tematyczny

Wykłady:

  1. Budowa i motoryka przewodu pokarmowego.
  2. Trawienie chemiczne i mechaniczne w jamie ustnej. Budowa i rola zębów człowieka.
  3. Budowa i rola żołądka.
  4. Budowa i rola jelita cienkiego i grubego.
  5. Rodzaje i rola enzymów trawiennych trzustki.
  6. Wątroba budowa i rola.
  7. Mechanizm powstawania moczu.
  8. Mechanizmy regulacyjne procesów trawiennych - rola układu nagrody w przyjmowaniu pokarmu.

Laboratorium:

  1. Wzajemne położenie odcinków przewodu pokarmowego – lokalizacja na fantomie, praca z atlasem anatomicznym układu pokarmowego.
  2. Trawienie enzymami śliny. Różnicowanie zębów na podstawie ich budowy i funkcji.
  3. Badanie receptorów smaku – rodzaje i rola. Czynniki modyfikujące smak.
  4. Enzymy trawienne żołądka - przyczyny zaburzeń.
  5. Amylolityczne, lipolityczne i proteolityczne właściwości trzustki – skutki zaburzeń pracy trzustki.
  6. Rola żółci w trawieniu – żywieniowe zalecenia po usunięciu pęcherzyka żółciowego.
  7. Fizjologiczne i patologiczne składniki moczu – analiza wyników laboratoryjnych.
  8. Czynniki wpływające na wydzielanie soków pokarmowych. Rola i współdziałanie narządów zmysłów.

Metody kształcenia

Metody podające: wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych

Metody poszukujące: laboratoryjna (praca na fantomie, analiza obrazu mikroskopowego, analiza procesów trawiennych w poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego) 

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

  • Wykład: zaliczenie na ocenę pozytywną (uzyskanie min. 50% poprawnych odpowiedzi) z testu. Test to 30 pytań otwartych lub zamkniętych.
    Laboratorium:
    •        zaliczenie na ocenę pozytywną (uzyskanie min. 50% poprawnych odpowiedzi) z 2 testów (30 pytań, pytania otwarte lub zamknięte)
    •        zaliczenie panelu dyskusyjnego (student musi przynajmniej raz wyrazić swoją opinię  na zadany temat)
    •        poprawne wykonanie eksperymentów laboratoryjnych z prawidłowym wnioskowaniem (po każdym eksperymencie laboratoryjnym student pisze sprawozdanie z przeprowadzonych eksperymentów)
    •        ocena z laboratorium to średnia arytmetyczna ocen z 2 testów
    Ocena końcowa: średnia arytmetyczna z oceny z wykładów i laboratorium.

Literatura podstawowa

  1. Badowska-Kozakiewicz AM (red.) Fizjologia człowieka w zarysie - zintegrowane podejście. Wyd. PZWL, Warszawa 2019. Wyd. 1 lub 2 dodruk.
  2. Krauss H (red.) Fizjologia żywienia człowieka. Wyd. PZWL, Warszawa 2019. Wyd. 1 lub 3.
  3. Silverthorn DU (red.) Fizjologia człowieka. Zintegrowane podejście. PZWL, Warszawa 2018; 628-670

Literatura uzupełniająca

  1. Byham-Gray L.D., Burrowes J.D., Chertow G.M.  Nutrition In Kidney Diseases (Nutrition and health). Springer books 2008.
  2. Brzozowski T. (red.) Konturek. Fizjologia człowieka. Wyd. Edra Urban & Partner. Wrocław 2019. Wyd. 3 lub 4.
  3. Górski J. Fizjologia człowieka. Wyd. PZWL Warszawa 2010. Wyd.1
  4. Keller JS. Podstawy fizjologii żywienia człowieka. Wyd. SGGW  Warszawa 2000.
  5. .Xingshun Qi; Sam Koruth (red.): Digestive System: Recent Advances. In Tech 2020 Open acces

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 31-08-2023 21:01)