SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

GMO w produkcji żywności - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu GMO w produkcji żywności
Kod przedmiotu 01.0-WB-TŻŻCD-GMO-S23
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka
Profil praktyczny
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2023/2024
Informacje o przedmiocie
Semestr 4
Liczba punktów ECTS do zdobycia 1
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Justyna Korycka - Korwek
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zaawansowanymi zagadnieniami związanymi z genetycznie modyfikowanymi organizmami (GMO) w kontekście produkcji żywności. Studenci zdobędą wiedzę na temat technologii, korzyści, ryzyka oraz regulacji związanych z GMO oraz zrozumieją, jak te zagadnienia wpływają na aspekty żywienia i zdrowia ludzi.

 

Wymagania wstępne

Wiedza z zakresu biologii, genetyki, chemii żywnościowej oraz zagadnień związanych z produkcją i technologią żywności. Zalecane jest również ukończenie przedmiotów związanych z nutrigenomiką, nutrigenetyką oraz epigenetyką.

 

Zakres tematyczny

  1. GMO i ich rola w produkcji żywności.
  2. Technologie modyfikacji genetycznej organizmów i ich zastosowanie w rolnictwie.
  3. Korzyści i wyzwania związane z GMO dla rolnictwa i żywności.
  4. Bezpieczeństwo żywności i regulacje dotyczące GMO.
  5. Etyka a produkcja GMO: perspektywy naukowe i społeczne.
  6. GMO a jakość i skład żywności: zagadnienia odżywcze i sensoryczne.
  7. Wpływ GMO na środowisko i zrównoważone rolnictwo.
  8. Porównanie GMO z konwencjonalnymi i ekologicznymi metodami produkcji żywności.
  9. Przykłady sukcesów i kontrowersji związanych z GMO w produkcji żywności.
  10. GMO a zdrowie ludzkie: Mit czy rzeczywistość?.
  11. Genetycznie modyfikowane organizmy a alergie i nietolerancje pokarmowe.
  12. GMO w walce z niedożywieniem i globalnymi wyzwaniami żywieniowymi.
  13. Perspektywy przyszłości: nowe kierunki rozwoju GMO w żywności.
  14. Komunikacja naukowa o GMO: wyzwania i strategie.
  15. Stosowanie technologii CRISPR-Cas9 w produkcji GMO i jego implikacje.

Metody kształcenia

Metody podające:

- wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych,

- wykład problemowy.

 

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Kolokwium pisemne (z pytaniami otwartymi i zamkniętymi), obejmujące treści wykładowe. Warunkiem otrzymania oceny pozytywnej jest udzielenie minimum 50 % poprawnych odpowiedzi.

 

 

Literatura podstawowa

1. Buchowicz J.: Biotechnologia molekularna. Modyfikacje genetyczne, postępy, problemy. Wyd. PWN, Warszawa 2019.

2. Kristiansen B. (red.), Ratledge C. (red.): Podstawy biotechnologii. Wyd. PWN, Warszawa 2020.       

3.Praca zbiorowa pod red. Niemirowicz-Szczytt K.: GMO w świetle najnowszych badań, SGGW, Warszawa 2012.

 

Literatura uzupełniająca

1. Watson R.R., Preedy V.R.: Genetically Modified Organisms in Food - Production, Safety, Regulation and Public Health. Wyd. Elsevier Inc., 2016

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 31-08-2023 21:39)