SylabUZ
Nazwa przedmiotu | GMO w produkcji żywności |
Kod przedmiotu | 01.0-WB-TŻŻCD-GMO-S23 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr letni 2023/2024 |
Semestr | 4 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 1 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zaawansowanymi zagadnieniami związanymi z genetycznie modyfikowanymi organizmami (GMO) w kontekście produkcji żywności. Studenci zdobędą wiedzę na temat technologii, korzyści, ryzyka oraz regulacji związanych z GMO oraz zrozumieją, jak te zagadnienia wpływają na aspekty żywienia i zdrowia ludzi.
Wiedza z zakresu biologii, genetyki, chemii żywnościowej oraz zagadnień związanych z produkcją i technologią żywności. Zalecane jest również ukończenie przedmiotów związanych z nutrigenomiką, nutrigenetyką oraz epigenetyką.
Metody podające:
- wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych,
- wykład problemowy.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Kolokwium pisemne (z pytaniami otwartymi i zamkniętymi), obejmujące treści wykładowe. Warunkiem otrzymania oceny pozytywnej jest udzielenie minimum 50 % poprawnych odpowiedzi.
1. Buchowicz J.: Biotechnologia molekularna. Modyfikacje genetyczne, postępy, problemy. Wyd. PWN, Warszawa 2019.
2. Kristiansen B. (red.), Ratledge C. (red.): Podstawy biotechnologii. Wyd. PWN, Warszawa 2020.
3.Praca zbiorowa pod red. Niemirowicz-Szczytt K.: GMO w świetle najnowszych badań, SGGW, Warszawa 2012.
1. Watson R.R., Preedy V.R.: Genetically Modified Organisms in Food - Production, Safety, Regulation and Public Health. Wyd. Elsevier Inc., 2016
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 31-08-2023 21:39)