SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Język obcy - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Język obcy
Kod przedmiotu 01.0-WB-TŻŻCD-Jo-S23
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka
Profil praktyczny
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2023/2024
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • mgr Małgorzata Szeląg
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Konwersatorium 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie studentów z treściami nauczania języka obcego specjalistycznego wymaganymi na poziomie B2+ w celu osiągnięcia przez studenta odpowiednich kompetencji językowych z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka, które umożliwią mu sprawne funkcjonowanie w środowisku pracy.

Wymagania wstępne

Znajomość języka obcego na poziomie B2 wg. Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego.

Zakres tematyczny

Materiały realizowane w trakcie zajęć obejmują zagadnienia tematyczne, leksykalne oraz gramatyczne używane w języku akademickim i naukowym dostosowane do poziomu B2+:

Język specjalistyczny:

-analiza danych - trendy i tendencje w przetwórstwie żywności i żywieniu człowieka

-wywiad żywieniowy, układanie jadłospisu, opis procedur

-analiza tekstów naukowych z zakresu technologii żywności

Słuchanie:

-słuchanie skomplikowanych wykładów z użyciem specjalistycznego słownictwa

Pisanie

-przeprowadzenie opisowej analizy danych, pisanie wiadomości, streszczeń

Treści gramatyczne

-powtórzenie wszystkich czasów gramatycznych oraz strony biernej

Metody kształcenia

Ćwiczenia laboratoryjne (lektorat):

- praca z tekstem źródłowym/specjalistycznym, praca indywidualna, w parach oraz w grupach z wykorzystaniem środków audiowizualnych i multimedialnych, dyskusja

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen (minimum 60% w celu uzyskania oceny dostatecznej) z kolokwiów przeprowadzonych 3 razy w semestrze, oraz aktywne uczestnictwo w zajęciach. Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną z uzyskanych ocen.

Literatura podstawowa

Język angielski

  1. Christaki A., Dooley J., Career Path: Nutrition & Dietetics, Express Publishing 2018.
  2. Gorbacz-Gancarz B., English for Dietetics, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2016.
  3. Vince M., English Grammar and Vocabulary, Macmillan 2018.

Język niemiecki

1. Levy D.: Kommunikation in der Landwirtschaft. Cornelsen, 2005.

2. Macaire D., Nicolas G.: Wirtschaftsdeutsch für Anfänger. Ernst Klett International. Stuttgart, 1998.

3. Sokołowska M.: Deutsch – Polonisches Wissenschaftlich – Technisches Wörterbuch. Wydawnictwo Naukowo – Techniczne. Warszawa, 2005.

4. Themen Neu 2. Lehrbuch + Arbeitsbuch. Max Hüber Verlag, 2001

Literatura uzupełniająca

  1. Donesch-Jeżo E., English for Medical Students and Doctors, Wydawnictwo Przegląd Lekarski, Kraków 2010.
  2. Lipińska A., Wiśniewska-Leśków S., Szeczepankiewicz Z., English for Medical Sciences, MedPharm Polska 2015.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Halina Bartkiewicz (ostatnia modyfikacja: 08-09-2023 09:46)