SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Język obcy |
Kod przedmiotu | 01.0-WB-TŻŻCD-Jo-S23 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr letni 2023/2024 |
Semestr | 2 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Konwersatorium | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Zapoznanie studentów z treściami nauczania języka obcego specjalistycznego wymaganymi na poziomie B2+ w celu osiągnięcia przez studenta odpowiednich kompetencji językowych z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka, które umożliwią mu sprawne funkcjonowanie w środowisku pracy.
Znajomość języka obcego na poziomie B2 wg. Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego.
Materiały realizowane w trakcie zajęć obejmują zagadnienia tematyczne, leksykalne oraz gramatyczne używane w języku akademickim i naukowym dostosowane do poziomu B2+:
Język specjalistyczny:
-analiza danych - trendy i tendencje w przetwórstwie żywności i żywieniu człowieka
-wywiad żywieniowy, układanie jadłospisu, opis procedur
-analiza tekstów naukowych z zakresu technologii żywności
Słuchanie:
-słuchanie skomplikowanych wykładów z użyciem specjalistycznego słownictwa
Pisanie
-przeprowadzenie opisowej analizy danych, pisanie wiadomości, streszczeń
Treści gramatyczne
-powtórzenie wszystkich czasów gramatycznych oraz strony biernej
Ćwiczenia laboratoryjne (lektorat):
- praca z tekstem źródłowym/specjalistycznym, praca indywidualna, w parach oraz w grupach z wykorzystaniem środków audiowizualnych i multimedialnych, dyskusja
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen (minimum 60% w celu uzyskania oceny dostatecznej) z kolokwiów przeprowadzonych 3 razy w semestrze, oraz aktywne uczestnictwo w zajęciach. Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną z uzyskanych ocen.
Język angielski
Język niemiecki
1. Levy D.: Kommunikation in der Landwirtschaft. Cornelsen, 2005.
2. Macaire D., Nicolas G.: Wirtschaftsdeutsch für Anfänger. Ernst Klett International. Stuttgart, 1998.
3. Sokołowska M.: Deutsch – Polonisches Wissenschaftlich – Technisches Wörterbuch. Wydawnictwo Naukowo – Techniczne. Warszawa, 2005.
4. Themen Neu 2. Lehrbuch + Arbeitsbuch. Max Hüber Verlag, 2001
Zmodyfikowane przez dr inż. Halina Bartkiewicz (ostatnia modyfikacja: 08-09-2023 09:46)