Krytyczna analiza popularnych diet alternatywnych, pod kątem bezpieczeństwa ich stosowania i wykorzystania w dietoterapii (I).
Krytyczna analiza popularnych diet alternatywnych, pod kontem bezpieczeństwa ich stosowania i wykorzystania w dietoterapii (II).
Zaburzenia odżywiania prowadzące do utraty zdrowia.
Metody kształcenia
Metody podające: wykład problemowy, wykład informacyjny.
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Opis efektu
Symbole efektów
Metody weryfikacji
Forma zajęć
Warunki zaliczenia
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest pozytywnie oceniona praca pisemna, będąca opracowaniem zagadnienia wskazanego przez prowadzącego. Ocena końcowa z przedmiotu jest w 75% zależna od uzyskanej oceny z pracy pisemnej. Praca pisemna będzie oceniana według następujących kryteriów : wartość merytoryczna, logiczne wnioskowanie, adekwatny dobór źródeł literaturowych, edycja pracy. Pozostałe 25% procent stanowi ocena aktywności w czasie wykładów problemowych. Aktywność studentów będzie odnotowywana po każdym wykładzie.
Cebulak T., Żurek N., Hanus P., Kapusta I., Jaworska G., Aspekty diety ketogenicznej, Postęp w naukach o żywieniu człowieka, Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów 2020, 28-38.
Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, Warszawa 2018
Gawęcki J., Roszkowski W, F.: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne, Tom 3, PWN, Warszawa 2023..
Kłosiewicz-Latoszek L., Szostak W. B., Kontrowersje wokół diet odchudzających. Postępy Nauk Medycznych, t. XXIV, nr 9, 2020, 790-794.
Kołlajtis-Dołowy A., Jeruszka-Bielak M., Wawrzyniak A.: Diety alternatywne, ich stosowanie w wybranych grupach osób oraz źródła informacji. Kosmos, 68(2), 2019, 185-200.
Ligęza Z.: Stan odżywienia osób stosujących wybrane diety alternatywne, Wydział Nauk o Zdrowiu UJ, Kraków 2019.
Moore J., Westman E.C.: Niskowęglowodanowa i wysokotłuszczowa dieta w teorii i praktyce, Wyd. Galaktyka 2018.
Nazarewicz R., Wpływ stosowania diety wegetariańskiej na wybrane parametry morfologiczne i biochemiczne krwi. Roczniki PZH, 58, 2007, 23-27.
Reguła J.: Charakterystyka i ocena wybranych diet alternatywnych. Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Forum Zaburzeń Metabolicznych, tom 4, nr 3, 2013, 115–121.
Szczuko M., Pieszak N., Jamioł-Milc D., Stachowska E.: Dieta proteinowa w świetle zasad racjonalnego żywienia. Pomeranian J.Life Sci., 62(2), 2016, 31-38.
Literatura uzupełniająca
Bielawska A., Tomczyk K., & Łabuz-Roszak B.: Wpływ wybranych trendów dietetycznych na sposób odżywiania młodzieży licealnej. Wiadomości Lekarskie, 72(9), 2019, 1740-1746.
Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J.: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie,. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego, Warszawa 2020
Khan, Y., & Bhutta, Z. A.:Nutritional deficiencies in the developing world: current status and opportunities for intervention. Pediatric Clinics, 57(6), 2010, 1409-1441.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.