SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Żywienie pacjentów o specjalnych potrzebach - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Żywienie pacjentów o specjalnych potrzebach
Kod przedmiotu 01.0-WB-TŻŻCD-Żpsp-S23
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka
Profil praktyczny
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2023/2024
Informacje o przedmiocie
Semestr 3
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr n. med. Bożena Mospan
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Egzamin
Ćwiczenia 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie się z żywieniem pacjenta w sytuacjach szczególnych i o specjalnych potrzebach. Ugruntowanie wiedzy na temat symptomów, diagnostyki i leczenia wybranych chorób dietozależnych. 

Wymagania wstępne

Student zna podstawy żywienia człowieka oraz posiada podstawową wiedzę z fizjologii człowieka w zakresie trawienia, przyswajania składników odżywczych. Posiada umiejętności wykorzystania norm, tabel wartości odżywczej żywności.

Zakres tematyczny

Wykłady: 

  1. Wyniszczenia nowotworowe.
  2. Zasady żywienia  w ranach  przewlekłych.
  3. Zasady żywienia w szpitalach.
  4. Żywienie dojelitowe i pozajelitowe.
  5. Zasady żywienia u pacjentów z wybranymi chorobami skóry: łuszczyca, trądzik.
  6. Zasady żywienia u pacjentów z wybranymi chorobami oczu (zaćma, jaskra, zwyrodnienie plamki żółtej).

Ćwiczenia: 

Przygotowanie studium przypadku wraz z opracowaniem zaleceń żywieniowych z uwzględnieniem trzech jednostek chorobowych omówionych w części wykładowej.

 

Metody kształcenia

Metody podające: wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych

Metody poszukujące: ćwiczeniowa, dyskusji, projekt

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Ćwiczenia: stworzenie avatara z podaniem pomiarów antropometrycznych występujących w trzech jednostek chorobowych, przygotowanie listy produktów zalecanych i przeciwskazanych  z przygotowaniem zaleceń żywieniowych pomocnych w skutecznej dietoterapii tych schorzeń.

Egzamin w formie pisemnej (pytania otwarte i zamknięte) - warunkiem uzyskania oceny pozytywnej z egzaminu jest osiągnięcie 60% poprawnych odpowiedzi.

Literatura podstawowa

  1. Czupryniak L.: Diabetologia - kompendium, Wyd. Termedia 2014.
  2. Interna Szczeklika (praca zbiorowa). Wyd. Medycyna praktyczna, Kraków 2021.
  3. Jarosz M.: Praktyczny podręcznik dietetyki, Wyd. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa  2010.
  4. Sieradzki J.: Cukrzyca tom I i II, Wydawnictwo Via Medica 2015.
  5. Traczyk W.Z., Trzebski A.: Fizjologia człowieka z elementami fizjologii stosowanej i klinicznej, PZWL 2022.

Literatura uzupełniająca

  1. Jarosz M., Stolińska H., Wolańska D.: Żywienie w niedoczynności tarczycy, PZWL 2017.
  2. Szewczyk M.T., Jawień A.: Leczenie ran przewlekłych, PZWL 2012.
  3. Trusewicz E.: Co Ci leży na sercu? Dieta w chorobach układu krążenia, Wydawnictwo M 2021.
  4. Wieczorek - Chełmińska Z.: Żywienie w osteoporozie, Wyd. PZWL 2006.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Halina Bartkiewicz (ostatnia modyfikacja: 08-09-2023 09:25)