SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Żywienie pacjentów o specjalnych potrzebach |
Kod przedmiotu | 01.0-WB-TŻŻCD-Żpsp-S23 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr letni 2023/2024 |
Semestr | 3 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Egzamin |
Ćwiczenia | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Zapoznanie się z żywieniem pacjenta w sytuacjach szczególnych i o specjalnych potrzebach. Ugruntowanie wiedzy na temat symptomów, diagnostyki i leczenia wybranych chorób dietozależnych.
Student zna podstawy żywienia człowieka oraz posiada podstawową wiedzę z fizjologii człowieka w zakresie trawienia, przyswajania składników odżywczych. Posiada umiejętności wykorzystania norm, tabel wartości odżywczej żywności.
Wykłady:
Ćwiczenia:
Przygotowanie studium przypadku wraz z opracowaniem zaleceń żywieniowych z uwzględnieniem trzech jednostek chorobowych omówionych w części wykładowej.
Metody podające: wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
Metody poszukujące: ćwiczeniowa, dyskusji, projekt
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Ćwiczenia: stworzenie avatara z podaniem pomiarów antropometrycznych występujących w trzech jednostek chorobowych, przygotowanie listy produktów zalecanych i przeciwskazanych z przygotowaniem zaleceń żywieniowych pomocnych w skutecznej dietoterapii tych schorzeń.
Egzamin w formie pisemnej (pytania otwarte i zamknięte) - warunkiem uzyskania oceny pozytywnej z egzaminu jest osiągnięcie 60% poprawnych odpowiedzi.
Zmodyfikowane przez dr inż. Halina Bartkiewicz (ostatnia modyfikacja: 08-09-2023 09:25)