SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Polityka wyżywienia ludności - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Polityka wyżywienia ludności
Kod przedmiotu 01.0-WB-TŻŻCD-Pwl-S23
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka
Profil praktyczny
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2023/2024
Informacje o przedmiocie
Semestr 1
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Anna Gawrońska
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie z celami i narzędziami polityki żywieniowej ludności w ujęciu globalnym, europejskim i krajowym.

Wymagania wstępne

Wiedza z zakresu żywienia człowieka, ekonomii.

Zakres tematyczny

Wykłady:

1. Podstawowe definicje związane z polityką żywieniową.

2. Stosowane metody i instrumenty realizacji polityki wyżywienia ludności.

3. Charakterystyka sektora rolno-spożywczego.

4. Demografia świata a możliwości produkcji żywności w odniesieniu do polityki klimatycznej.

5. Organizacje wspomagające i oceniające poziom bezpieczeństwa żywnościowego na świecie.

6. Zwyczaje żywieniowe różnych grup społecznych.

7. Marnotrawstwo żywności i metody oraz sposoby jego ograniczenia.

8. Test z pytaniami zamkniętymi i otwartymi - zaliczenie

Ćwiczenia:

1. Polityka żywnościowa a zalecenia żywieniowe i środowisko – ochrona środowiska a produkcja mięsa - prezentacja i analiza wybranego przypadku, dyskusja.

2. Sektor rolno-spożywczy analiza możliwych zmian – prezentacja i analiza wybranego przypadku, dyskusja.

3. Problem wyżywienia ludności – doświadczenia wybranych państw - prezentacje i analizy wybranych przypadków, dyskusja.

4. Problem wyżywienia ludności – doświadczenia wybranych regionów świata - prezentacje i analizy wybranych przypadków, dyskusja.

5. Bezpieczeństwo żywnościowe od pojedynczego gospodarstwa do globalnej gospodarki - dyskusja, analiza przypadków, na podstawie danych z raportów i artykułów.

6. Marnowanie żywności i możliwe działania przeciwdziałające temu zjawisku – analiza przykładów, burza mózgów, praca w grupach, prezentacje proponowanych rozwiązań.

7. Prezentacje multimedialne przygotowane przez studentów na wybrane tematy.

8. Podsumowanie zajęć - zajęcia zaliczeniowe.

Metody kształcenia

Metody podające: wykład informacyjny i problemowy - prezentacje multimedialne w Power Point.

Metody poszukujące (problemowe): dyskusja, burza mózgów, analiza przypadków i poszukiwanie rozwiązań.

Metody poszukujące (ćwiczeniowo - praktyczne): studium przypadku - prezentacje przygotowywane przez studentów samodzielnie lub w grupach.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Warunkiem zaliczenia są: aktywność w trakcie ćwiczeń, prezentacja końcowej pracy (indywidualnej lub grupowej) na wybrany temat oraz zaliczenie na pozytywną ocenę testu z treści wykładowych.

Na ocenę  końcową składają się: aktywność (30% końcowej oceny), ocena z prezentacji multimedialnej (35% końcowej oceny) i  ocena z testu z pytaniami zamkniętymi i otwartymi (35% końcowej oceny).

Aktywność w trakcie zajęć: zgłaszanie się do odpowiedzi, uczestnictwo w dyskusji, przygotowanie prezentacji - referowanie przedstawianych tez. Oceniane - notowanie  aktywności przez prowadzącego.

Prezentacja  - multimedialna-  maksymalnie 10 minut,  tematyka : zmiany środowiskowe - jak wpływają na produkcję żywności, wyżywienie ludności, metody przeciwdziałania marnotrawstwu żywności w różnych krajach, bezpieczeństwo produkcji żywności i żywienia różnych grup w odniesieniu do sytuacji geopolitycznej w danym (wybranym przez studenta) kraju lub regionie. Oceniane - prezentacja na forum grupy, ocena prezentowanych tez lub rozwiązań (ich aktualności i trafności).

Test z pytaniami zamkniętymi i otwartymi. Ocena: punktacja

50 punktów i poniżej ocena ndst

51-60 % punktów ocena dst,

61-70% ocena dst plus,

71-80% punktów ocena db,

81-90 % punktów ocena db+,

91-100 % punktów ocena bdb

Literatura podstawowa

1. Aktualne akty prawne unijne i polskie.

2. Gertig H., Duda G., Żywność a zdrowie i prawo, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2004. 

3. Rudy M., Polityka wyżywienia ludności, Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów 2016.

4. Raporty i publikacje  FAO  https://www.fao.org/giews/food-prices/food-policies/en/

5. Raporty i publikacje WHO https://www.who.int/europe/publications/i/item/WHO-EURO-2023-7676-47443-69727

6. Raport GUS Prognoza ludności na lata 2014-2050.

Literatura uzupełniająca

Artykuły naukowe polecane przez prowadzącego.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 24-08-2023 20:06)