SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Zagrożenia w produkcji żywności |
Kod przedmiotu | 01.0-WB-TŻŻCD-Zwpż-S23 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr letni 2023/2024 |
Semestr | 4 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 1 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z szerokim spektrum zagrożeń, ryzyka i potencjalnych problemów związanych z produkcją, przetwarzaniem, przechowywaniem i dystrybucją żywności. Studenci będą zdobywać wiedzę na temat czynników wpływających na bezpieczeństwo żywności oraz umiejętności analizy, zarządzania ryzykiem i wdrażania odpowiednich procedur zapobiegających zagrożeniom.
Wiedza z zakresu technologii żywności oraz ogólnego zrozumienia procesów produkcyjnych, przechowywania i dystrybucji żywności.
Metody podające: wykład informacyjny (konwencjonalny), wykład problemowy, wykład konwersatoryjny.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Test końcowy z pytaniami otwartymi i zamkniętymi. Warunkiem otrzymania oceny pozytywnej jest udzielenie minimum 50% poprawnych odpowiedzi (uzyskanie 50% maksymalnej liczby punktów).
1. Witczak A., Sikorski Z.E.: Szkodliwe substancje w żywności, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2020.
2. Zadernowski M.R., Zadernowska A., Obiedziński M., Zadernowski R.: HACCP. Katalog zagrożeń biologicznych, fizycznych i chemicznych, Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr 2008.
3. Andrejko M., Czarniecka-Skubina E., Andrejko D., Kluza F., Zawiślak K., Głuszak A., Pacek M.: Zagrożenia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie 2012.
1. Schmidt R.H., Rodrick G.E.: Food Safety Handbook, John Wiley & Sons, Inc. 2003.
2. Pérez-Rodríguez F.: Risk Assessment Methods for Biological and Chemical Hazards in Food, CRC Press 2020.
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 31-08-2023 21:45)