SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Praktyka zawodowa II |
Kod przedmiotu | 01.0-WB-TŻŻCD-Pz II-S23 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr letni 2023/2024 |
Semestr | 3 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 8 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Praktyka | 240 | 16 | 240 | 16 | Zaliczenie |
Rozwijanie i konfrontacja wiedzy pozyskanej w trakcie studiów z rzeczywistością zawodową oraz nabycie praktycznych umiejętności w zakresie technologii żywności i żywienia człowieka. Przygotowanie do pracy w zespole oraz brania odpowiedzialności za powierzone zadania, rozwijanie aktywności i przedsiębiorczości studentów, poznanie środowiska potencjalnych pracodawców.
Specjalność 1 (S1): Żywienie i dietoprofilaktyka
Znajomość i rozumienie zagadnień z zakresu żywienia człowieka oraz zasad tworzenia potraw. Umiejętność rozwiązywania problemów dotyczących żywienia różnych grup ludności, projektowania właściwego jadłospisu i potraw dietetycznych. Umiejętność oceny stanu odżywienia człowieka z wykorzystaniem odpowiednich narzędzi i metod pomiarowych.
Specjalność 2 (S2): Projektowanie żywności prozdrowotnej
Znajomość oraz rozumienie zagadnień z zakresu technologii wytwarzania produktów spożywczych ze szczególnym uwzględnieniem aspektów prozdrowotnych. Umiejętność oceny rozwiązań technologicznych w kontekście wpływu na zdrowie pojedynczych osób i społeczeństwa oraz umiejętność proponowania własnych rozwiązań w tym obszarze. Umiejętność doboru metod i narzędzi pomiarowych do analizy żywności.
Przed przystąpieniem do realizacji praktyki student zobowiązany jest do:
Specjalność 1 (S1): Żywienie i dietoprofilaktyka
Specjalność 2 (S2): Projektowanie żywności prozdrowotnej
Zgodnie z regulaminem zawodowych praktyk studenckich UZ, praktyka może być realizowana indywidualnie lub grupowo w następujących formach:
Praktyczne wykonywanie czynności zawodowych w wybranych zakładach pracy.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Zaliczenie praktyki odbywa się na podstawie przedłożenia koordynatorowi praktyk dla kierunku w terminie 7 dni od daty zakończenia praktyki:
-prawidłowo wypełnionego i poświadczonego przez opiekuna praktyki z instytucji dziennika praktyk, dokumentującego opis przebiegu praktyki umożliwiający weryfikację osiągnięcia przez studenta zakładanych dla przedmiotu efektów uczenia się
- pozytywnej opinii i oceny z przebiegu praktyki zawodowej, wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy zwierającej potwierdzenie realizacji efektów uczenia się
-wypełnionej ankiety ewaluacyjnej część B (część A student wypełnia elektronicznie w systemie StudNet po zakończeniu praktyki)
lub przedłożenia:
- wniosku o zaliczenie praktyki na podstawie wykonywania innych czynności wraz z dokumentacją potwierdzającą wykonywanie tych czynności – w przypadku studentów odbywających praktykę zorganizowaną w formie określonej w § 4 ust. 4-6 regulaminu zawodowych praktyk studenckich realizowanych przez studentów Uniwersytetu Zielonogórskiego na zasadach określonych w § 8 ust. 6-7 wymienionego regulaminu.
Termin realizacji praktyki: 1.07. - 31.08. (zgodę na zmianę terminu praktyki wyraża dziekan na wniosek studenta)
Czas trwania praktyki: 8 tygodni (240 godzin)
Termin dostarczenia dokumentacji po praktyce: 7 dni od daty zakończenia praktyki
Zmodyfikowane przez dr inż. Halina Bartkiewicz (ostatnia modyfikacja: 03-09-2023 19:27)