SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Praktyka zawodowa II - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Praktyka zawodowa II
Kod przedmiotu 01.0-WB-TŻŻCD-Pz II-S23
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka
Profil praktyczny
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2023/2024
Informacje o przedmiocie
Semestr 3
Liczba punktów ECTS do zdobycia 8
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Halina Bartkiewicz
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Praktyka 240 16 240 16 Zaliczenie 

Cel przedmiotu

Rozwijanie i konfrontacja wiedzy pozyskanej w trakcie studiów z rzeczywistością zawodową oraz nabycie praktycznych umiejętności w zakresie technologii żywności i żywienia człowieka. Przygotowanie do pracy w zespole oraz brania odpowiedzialności za powierzone zadania, rozwijanie aktywności i przedsiębiorczości studentów, poznanie środowiska potencjalnych pracodawców.

Wymagania wstępne

Specjalność 1 (S1): Żywienie i dietoprofilaktyka

Znajomość i rozumienie zagadnień z zakresu żywienia człowieka oraz zasad tworzenia potraw. Umiejętność rozwiązywania problemów dotyczących żywienia różnych grup ludności, projektowania właściwego jadłospisu i potraw dietetycznych. Umiejętność oceny stanu odżywienia człowieka z wykorzystaniem odpowiednich narzędzi i metod pomiarowych.

Specjalność 2 (S2): Projektowanie żywności prozdrowotnej

Znajomość oraz rozumienie zagadnień z zakresu technologii wytwarzania produktów spożywczych ze szczególnym uwzględnieniem aspektów prozdrowotnych. Umiejętność oceny rozwiązań technologicznych w kontekście wpływu na zdrowie pojedynczych osób i społeczeństwa oraz umiejętność proponowania własnych rozwiązań w tym obszarze. Umiejętność doboru metod i narzędzi pomiarowych do analizy żywności.

Przed przystąpieniem do realizacji praktyki student zobowiązany jest do:

  • zapoznania się z regulaminem zawodowych praktyk studenckich realizowanych przez studentów Uniwersytetu Zielonogórskiego, będącym załącznikiem nr 1 do zarządzenia nr 92 Rektora UZ z dnia 5 lipca 2023 r., zasadami odbywania praktyk obowiązującymi na Wydziale Nauk Biologicznych UZ oraz ramowym programem praktyk;
  • zapoznania się z założonymi efektami uczenia się określonymi w programie studiów dla praktyk oraz sylabusem;
  • wyboru miejsca i terminu planowanej praktyki w porozumieniu i za zgodą koordynatora praktyk;
  • dostarczenia koordynatorowi minimum 2 tygodnie przed rozpoczęciem praktyki (najpóźniej do 15.06) wypełnionych i podpisanych przez pracodawcę dokumentów dotyczących praktyki (2 x porozumienie, 1 x skierowanie, 1 x ramowy program praktyk); komplet dokumentów należy wcześniej przedłożyć koordynatorowi celem weryfikacji; 
  • posiadania na czas trwania praktyki orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych lub książeczki zdrowia na potrzeby sanitarno-epidemiologiczne (książeczka Sanepidu) oraz ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków

Zakres tematyczny

Specjalność 1 (S1): Żywienie i dietoprofilaktyka

  1. Zapoznanie się z profilem działalności przedsiębiorstwa - zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego.
  2. Organizacja pracy na wybranym stanowisku pracy (zakres obowiązków, wymagana dokumentacja, przepisy bhp).
  3. Zapoznanie z technikami i technologiami wykorzystywanymi do przygotowywania posiłków, tworzenia nowych posiłków i przetwarzania żywności.
  4. Zapoznanie się z metodami oceny jakościowej surowców i gotowych posiłków.
  5. Uczestnictwo w czynnościach dotyczących projektowania potraw i układania jadłospisów dla różnych grup ludności.

 

Specjalność 2 (S2): Projektowanie żywności prozdrowotnej

  1. Zapoznanie się z profilem działalności przedsiębiorstwa - zakłady przetwórstwa żywności.
  2. Organizacja pracy na wybranym stanowisku pracy (zakres obowiązków, wymagana dokumentacja, przepisy bhp).
  3. Zapoznanie się z procesami technologicznymi stosowanymi w zakładzie pracy.
  4. Zapoznanie z technikami i technologiami wykorzystywanymi do tworzenia nowych produktów i przetwarzania surowców.
  5. Zapoznanie się z metodami i narzędziami służącymi do badań i oceny jakości produktów spożywczych.
  6. Uczestnictwo w czynnościach dotyczących przetwarzania surowców w produkt spożywczy.

 

Zgodnie z regulaminem zawodowych praktyk studenckich UZ, praktyka może być realizowana indywidualnie lub grupowo w następujących formach:

  1. Praktyki zawodowej odbywanej w instytucjach krajowych.
  2. Praktyki odbywanej w instytucjach zagranicznych z zastrzeżeniem § 7 ust. 8 regulaminu zawodowych praktyk studenckich realizowanych przez studentów Uniwersytetu Zielonogórskiego.
  3. Praktyki odbywanej na Uniwersytecie.
  4. Zatrudnienia (umowy o pracę, umowy o dzieło, umowy zlecenia), stażu, wolontariatu, szkoleń lub działalności gospodarczej, które to formy są realizowane podczas trwania studiów zgodnie z terminami określonymi w programie studiów.
  5. Udziału studenta w obozie naukowym, pracach badawczych, wdrożeniowych lub artystycznych, które to formy są realizowane podczas trwania studiów w czasie rzeczywistym przeznaczonym na realizację praktyki.
  6. Innych czynności wykonywanych przez studenta realizowanych w trakcie studiów zgodnie z terminami określonymi w programie studiów.

Metody kształcenia

Praktyczne wykonywanie czynności zawodowych w wybranych zakładach pracy.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Zaliczenie praktyki odbywa się na podstawie przedłożenia koordynatorowi praktyk dla kierunku w terminie 7 dni od daty zakończenia praktyki:

-prawidłowo wypełnionego i poświadczonego przez opiekuna praktyki z instytucji dziennika praktyk, dokumentującego opis przebiegu praktyki umożliwiający weryfikację osiągnięcia przez studenta zakładanych dla przedmiotu efektów uczenia się

- pozytywnej opinii i oceny z przebiegu praktyki zawodowej, wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy zwierającej potwierdzenie realizacji efektów uczenia się

-wypełnionej ankiety ewaluacyjnej część B (część A student wypełnia elektronicznie w systemie StudNet po zakończeniu praktyki)

lub przedłożenia:

- wniosku o zaliczenie praktyki na podstawie wykonywania innych czynności wraz z dokumentacją potwierdzającą wykonywanie tych czynności – w przypadku studentów odbywających praktykę zorganizowaną w formie określonej w § 4 ust. 4-6 regulaminu zawodowych praktyk studenckich realizowanych przez studentów Uniwersytetu Zielonogórskiego na zasadach określonych w § 8 ust. 6-7 wymienionego regulaminu.

Literatura podstawowa

Literatura uzupełniająca

Uwagi

Termin realizacji praktyki: 1.07. - 31.08. (zgodę na zmianę terminu praktyki wyraża dziekan na wniosek studenta)

Czas trwania praktyki: 8 tygodni (240 godzin)

Termin dostarczenia dokumentacji po praktyce: 7 dni od daty zakończenia praktyki


Zmodyfikowane przez dr inż. Halina Bartkiewicz (ostatnia modyfikacja: 03-09-2023 19:27)