Województwo lubuskie, jako miejsce bogatych tradycji winiarskich i szybkiego rozwoju winiarstwa nowoczesnego.
Laboratorium:
Omówienie propozycji i wybór tematu projektu prozdrowotnego produktu winiarskiego.
Przedstawienie koncepcji i praktyczna realizacja projektu w zespołach dwuosobowych (praca w laboratorium).
Praktyczna realizacja projektu w zespołach dwuosobowych (praca w laboratorium).
Prezentacja i ocena projektów.
Metody kształcenia
Metody podające: wykład informacyjny.
Metody poszukujące: laboratoryjna, projektu.
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Opis efektu
Symbole efektów
Metody weryfikacji
Forma zajęć
Warunki zaliczenia
Wykład: warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnej oceny z kolokwium zaliczeniowego (minimum 60% poprawnych odpowiedzi). Kolokwium ma formę testu zawierającego pytania zamknięte i otwarte (krótkiej odpowiedzi).
Laboratorium: podstawą zaliczenia jest systematyczna realizacja zadań oraz finalne zaliczenie całej pracy projektowej (w tym oddanie pracy projektowej w formie pisemnej) na ocenę przynajmniej dostateczną. Całość pracy projektowej podlegająca ocenie obejmuje: wykonanie produktu prozdrowotnego w laboratorium, jego ocena organoleptyczna w grupie studentów, prezentacja multimedialna produktu ( cel, właściwości prozdrowotne produktu, opis technologii wytworzenia, podsumowanie efektu końcowego na podstawie oceny produktu) , praca pisemna będąca opisem treści zawartych w prezentacji.
Ocena końcowa z przedmiotu jest w 75% zależna od oceny z projektu i w 25% zależna od oceny z kolokwium.
Literatura podstawowa
Bonin S., Wzorek W.: Wybrane zagadnienia z technologii winiarstwa, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2005
Debasis B. Free radicals and grape seed proanthocyanidin extract: importance in human health and disease prevention. Toxicology, 1999, 35, 256-264
Harry P. Bacchic medicine : wine and alcohol therapies from Napoleon to the french paradox. Accademic Press. 2001
Jackson R. [red]. Wine Science. Elsevier. 4th Ed. 2014.
Margalit Y., Technologia produkcji wina, Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 2014.
Oszmiański J.: Technologia i analiza produktów z owoców i warzyw, Wydawnictwo AR we Wrocławiu 2002.
Ribéreau-Gayon P., Dubourdien D., Doneche B., Lonvaud A., Handbook of enology, Jhon Wiley&Sons, Ltd, 2006
Literatura uzupełniająca
Aktualne normy i Rozporządzenia Komisji Europejskiej (UE).
Czasopismo: Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, Ogólnopolski miesięcznik naukowo-techniczny, Wyd. NOT-Sigma, Warszawa.
Domine A. :Wino. Wydawnictwo Olesiejuk, Warszawa 2008
Koelliker B, Kreis B.: Szkoła win. Delta W-Z, Warszawa 2010.
Winorośl i wino. Wiedza i praktyka, praca zbiorowa, Fundacja Galicja Vitis, 2018.
Uwagi
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 31-08-2023 21:43)
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.