SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Ekologia i ochrona środowiska w aspekcie żywieniowym |
Kod przedmiotu | 01.0-WB-TŻŻCP-Eośaż- 23 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr letni 2023/2024 |
Semestr | 4 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Ćwiczenia | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Zapoznanie się z podstawowymi zjawiskami w funkcjonowaniu przyrody, ekologią populacji, biocenozami, ekosystemami i głównymi biomami. Poznanie współzależności między organizmami. Poznanie różnic między ekologią a ochroną środowiska. Zapoznanie się z prawnymi aspektami ochrony przyrody i środowiska oraz głównymi zanieczyszczeniami środowiska. Łańcuchy pokarmowe. Poznanie źródeł zanieczyszczeń środowiska. Wpływ zanieczyszczeń na jakość życia. Zanieczyszczenie środowiska a bezpieczeństwo żywności. Żywność ekologiczna. Nabycie umiejętności wskazywania różnic między zagadnieniami z ekologii i ochrony środowiska. Nabycie umiejętności postrzegania i analizowania negatywnych zjawisk w środowisku przyrodniczym.
Znajomość podstaw biologii na poziomie z liceum ogólnokształcącego.
WYKŁADY
ĆWICZENIA
Metody podające: wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
Metody poszukujące: problemowa, studium przypadku, dyskusja, projekt, zajęcia terenowe
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład: zaliczenie kolokwium w formie testu - na ocenę pozytywną wymagane uzyskanie powyżej 50% poprawnych odpowiedzi.
Ćwiczenia: zaliczenie projektu na temat: "Jak wykorzystać program rolnośrodowiskowy i ekoschematy do produkcji żywności ekologicznej".
Ocena końcowa: Ustalana jako średnia arytmetyczna z wykładu i ćwiczeń.
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 12-09-2023 09:16)